ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Μέσα στη δίνη της εξαφάνισης πολλών μικρών κομμάτων  μετά τα πενιχρά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, Ε.Κ., Ποτάμι και ΑΝΕΛ,  με «πολιτικές» αποφάσεις και όχι «προσωπικές» της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι παίρνει σειρά και ο τρίτος πόλος.
-Θεώρησε μάλλον η πρόεδρος  ικανοποιητικό το ποσοστό του 7,7%,  όταν δεν συμβιβαζόταν με το 8,1%  της Ελιάς του Βενιζέλου σε δύσκολες εποχές και προσπάθησε να επιβληθεί ως αρχηγός, οδηγώντας σε αποχώρηση τον σύντροφο.
-Φυσικά δεν είμαστε ούτε υποστηρικτές του Βενιζέλου,  αλλά ούτε θιασώτες της πολιτικής τακτικής της Φώφης Γεννηματά,  αλλά βλέπουμε τον αναβρασμό που υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ, την   ώρα που άρχισε να σηκώνει πολιτικά κεφάλι,  μετά την ιστορική του καταβαράθρωση από κόμμα εξουσίας.
-Και όλα αυτά για να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον κο Καμίνη, που απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Που αυτό δείχνει ότι μόνο πολιτική δεν ήταν η απόφαση της. 
-Φυσικά και αποφασίζουν οι αρχηγοί ποια θα είναι η πολιτική ενός κόμματος και  γι' αυτό προσπάθησε να επιδείξει πυγμή. Αλλά αυτό το κάνουν οι αρχηγοί που έχουν παρουσιάσει ήδη εκλογικές επιτυχίες,  πολύ  μεγαλύτερου  βαθμού, από το να είσαι τρίτο κόμμα  πανελλαδικά. 
-Και  όχι στο παραπέντε των εθνικών εκλογών,  αλλά όταν βρίσκονται πολύ μακριά για να προλάβουν  να ανασυγκροτηθούν. Αντιλαμβανόμαστε όμως το άγχος της προέδρου.
-Όπως από παρόμοιο άγχος διακατέχονται βέβαια και οι άλλοι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων,  που κατά την άποψή τους κουβαλούν βαρίδια από το παρελθόν,  ή στελέχη που αισθάνονται ότι έχουν ολοκληρώσει τον πολιτικό τους κύκλο και επιθυμούν την ανανέωση, την αλλαγή και να διευρύνουν την εκλογική τους βάση.
-Αλλά τελικά αρχηγός είναι αυτός που αποφασίζει ότι θέλει,  χωρίς να λαμβάνει υπόψη την γνώμη των στελεχών του,  της κοινοβουλευτικής ομάδας,  των συλλογικών  οργάνων,  τη στιγμή που προσπαθεί να  ανακάμψει πολιτικά και να συνθέσει δυνάμεις;
-Αρχισαν ήδη τα όργανα και στο ΚΙΝΑΛ και όπως και να το ερμηνεύουν όλοι διαφωνούντες η συμφωνούντες στο κόμμα,  προσφέρουν  σανίδα πολιτική σωτηρίας στο  Σύριζα, για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά,  μετά από μια εκλογική ήττα.
-Αλλά συγχρόνως και την δυνατότητα στην Νέα Δημοκρατία,  να σχηματίσει ίσως και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι επόμενες εκλογές θα το αποδείξουν.

Το νικηφόρο αποτέλεσμα που έφεραν τις τελευταίες ημέρες στελέχη,  παράγοντες και οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια ΑΜΘ,  προσπάθησαν να το καταφέρουν και για το δήμο Κομοτηνής.
-Παρόλο που η παράταξη του Αντώνη Γραβάνη θεωρούνταν ανεξάρτητη,  χωρίς να έχει βέβαια το χρίσμα της ΝΔ, είχε όμως τη βοήθεια πολλών στελεχών της. Ποντάριζαν όμως σε μια λογική οποία δεν πέρασε τελικά.
-Ότι την δεύτερη εβδομάδα ψηφίζουμε πρόσωπο και  δήμαρχο για την πόλη. Αλλά παρόλα αυτά το ισχυρό προβάδισμα του Γιάννη Γκαράνη  από την πρώτη Κυριακή και οι 18 εκλεγμένοι σύμβουλοι, ήταν μη αναστρέψιμα. 
-Ενώ ο Αντώνης ο Γραβάνης,  θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο περισσότερα προβλήματα αν εκλέγονταν,  αφού θα  έπρεπε συγχρόνως να στηριχθεί από τις παρατάξεις του Κώστα Καραΐσκου,  της Ελένης Λαφτσή και του Τάσου Βαβατσικλή, για  να διαθέτει την σχετική πλειοψηφία στο δήμο.
-Κάτι που όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι δεν θα μπορούσε να περπατήσει στην πράξη. Και  παρά την μεγάλη αποχή που υπήρξε και στο δήμο, καθώς και τη μεγάλη συσπείρωση στην παράταξη του Αντώνη Γραβάνη,  δεν ευοδώθηκαν οι σχεδιασμοί τους.
-Πάντως ως σενάριο,  οι δεύτεροι έσονται  πρώτοι, πραγματοποιήθηκε σε πολλούς δήμους και τα μεγαλύτερα παραδείγματα ανατροπής συνέβησαν στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
-Που εκεί βέβαια έπαιξαν  ρόλο κι άλλα πράγματα,  λάθη, αφού κάποιοι θεωρούσαν τον εαυτό τους φαβορί, περνούσαν τη  λογική της παντοδυναμίας,  άλλα τέτοιου τύπου εκβιαστικά διλήμματα,  με ανάλογες πολιτικές συμπεριφορές,  φαίνεται δεν πείθουν τους πολίτες. 
-Στην παράταξη Γραβάνη υπήρξε μεγάλη συσπείρωση την δεύτερη εβδομάδα και ιδιαίτερα τις τελευταίες η μέρες και ποντάριζαν μέχρι τελευταία στιγμή και σε αρκετούς ψήφους κυρίως από το  Σπάρτακο,  που θεωρούσαν ότι πλησιάζουν ιδεολογικά. 
-Αλλά και του Τάσου Βαβατσικλή, που εκτιμούσαν ότι οι ψηφοφόροι τους  θα ήθελαν να τιμωρήσουν την παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών. 
-Γι' αυτό και αρκετά ήταν τα στελέχη της παράταξης Γραβάνη,  που ισχυρίζονταν τις δύο τελευταίες ημέρες ότι έχουν ένα καλό ρεύμα ψηφοφόρων από τις δύο αυτές παρατάξεις. Παρόλο που επίσημα οι γραμμές, ήταν ψήφος κατά συνείδηση.
 
Οι εκτιμήσεις πάνω σε αυτό το επίπεδο όμως δεν επαρκούσαν  για να φέρουν  την ανατροπή όπως την είχαν  σχεδιάσει. Γιατί αυτό θα ερχόταν μόνο με την αλλαγή στη συμπεριφορά της μειονοτικής ψήφου, όπως ακριβώς συνέβη με την περιφέρεια. 
-Και με τη λογική,  αφού την πρώτη φορά ψήφισαν τους συμβούλους τους οι  μειονοτικοί  ψηφοφόροι και εκλέχτηκαν στο δήμο Κομοτηνής,  την δεύτερη να στηρίξουν μια παράταξη και ένα πρόσωπο,  που θα συνεργάζεται καλύτερα με το επόμενο κυβερνητικό σχήμα,  που κατά την άποψή τους θα είναι η ΝΔ. 
-Έγιναν πολλές κινήσεις σε αυτό το επίπεδο από κάποια νεοδημοκρατικά στελέχη,  που ήθελαν  να δώσουν ένα  χέρι βοήθειας την δεύτερη βδομάδα στον Αντώνη Γραβάνη. Αλλά δεν μπόρεσαν  να το καταφέρουν  μέσα σε αυτές τις λίγες ημέρες.
-Εξάλλου  το πιο βασικό στοιχείο που ήταν  αποτρεπτικό για μια τέτοια μεγάλη αλλαγή,  ήταν ότι η παράταξη του Γιάννη Γκαράνη  είχε περισσότερες μειονοτικούς συμβούλους εκλεγμένους,  έναντι του Αντώνη Γραβάνη. Όπως ακριβώς συνέβη με την περιφέρεια,  που τις ψήφους της μειονότητας τις πήρε η παράταξη του Χρήστου Μέτιου.  
-Ποντάρισαν ακόμα και στην επάνοδο νεοδημοκρατών ψηφοφόρων από την παράταξη Γκαράνη, εκτιμώντας ότι ψήφισαν την πρώτη φορά τους «δεξιούς» συμβούλους και τώρα δεν έχουν καμία υποχρέωση στήριξης την δεύτερη Κυριακή.
-Υποτίμησαν φαίνεται το γεγονός της δεμένης ομάδας, όπως και το γεγονός ότι την δεύτερη Κυριακή, θα έπρεπε να απευθυνθούν περισσότερο σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο,  στο οποίο δεν είχαν μεγάλες προσβάσεις.
-Πέρασαν επίσης και τις  λογικές το ότι το 56% των ψηφοφόρων του δήμου Κομοτηνής,  απέρριψε την πρώτη Κυριακή την  πρόταση του Γιάννη Γκαράνη, αλλά η αντίστροφη λογική λέει ότι και το  68% των ψηφοφόρων,  απέρριψαν τον Αντώνη Γραβάνη την πρώτη Κυριακή.
-Τελικά  τα επιχειρήματα αυτά μάλλον δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Ήταν κινήσεις που αποσκοπούσαν μάλλον σε ένα …θαύμα της τελευταίας στιγμής,  που δεν πραγματοποιήθηκε.
 
Την επιτυχία την διεκδικούν πολλοί,  ενώ την αποτυχία δεν θέλει να την καρπωθεί κανένας. Και επειδή οι εκλογές τελείωσαν,  αλλά ζήτω οι  εκλογές όπως λέμε στην Ελλάδα, έρχονται και οι εθνικές.
-Όπως έχει υποσχεθεί εξάλλου και ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης  Τσίπας. Αν και εκεί διίστανται οι απόψεις, γιατί φαίνεται ότι προσπαθεί πάλι  να κερδίσει χρόνο. Δεν σκέφτηκε μάλλον τα χαριστικά νομοσχέδια που έπρεπε να περάσει,  πριν διαλυθεί η βουλή.
 -Αλλά παρόλα αυτά φαίνεται ότι επικρατούν πολλές απόψεις στο Σύριζα, βιάζονται πάντοτε να μιλήσουν και μετά προσπαθούν  να τα διαχειριστούν ανάλογα με τα πολιτικά τους συμφέροντα. 
-Παρόλα αυτά οι  εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές  στην περιοχή μας,  άρχισαν ήδη μέσω των σελίδων τους κοινωνικής δικτύωσης,  να προσπαθούν να καρπωθούν επιτυχίες σε αυτοδιοικητικές εκλογές  και να φορτώσουν σε άλλους τις  αποτυχίες.
-Προσπαθούν  να καρπωθούν τη νίκη στην  περιφέρεια του Χρήστου Μέτιου, με λογικές του τύπου ότι εμείς ήμασταν εδώ και συμβάλαμε τα μέγιστα στον αγώνα,  όταν άλλοι τον πολεμούσαν.
-Εύκολα χρεώνουν αποτυχίες στο δήμο Κομοτηνής, λάθος στηρίξεις σε μικρότερους δήμους, με γνωστά  επικοινωνιακά τερτίπια, που  ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει,   τα εκλογικά αποτελέσματα.
-Θαρρείς και θα παίξουν  κανένα σπουδαίο ρόλο στην εκλογή τους στις επόμενες εθνικές εκλογές, επειδή  ορισμένοι  βγήκαν μερικές φωτογραφίες με αυτοδιοικητικούς. Ας σοβαρευτούν  οι περισσότεροι και να κοιτάξουν τα δικά τους.
-Και μην προσπαθούν να επωφεληθούν από νικηφόρες μάχες άλλων,  ή  να προσπαθούν να  φορτώσουν τις αποτυχίες στους αντιπάλους τους. Και τα διαδικτυακά αυτά μαχαιρώματα,  δίνουν και παίρνουν,  μεταξύ πολιτικών,  πολιτευτών και υποψηφίων βουλευτών.
-Για το ποιος στήριξε ποιον,  ποια πέτυχαν στις επιλογές τους για να καρπωθούν έμμεσα το όφελος,  τόσο στην περιφέρεια,  αλλά ακόμα και σε μικρότερους δήμους.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης