fbpx μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ | Xronos.gr
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ και ήττα για το Σύριζα,  ήταν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και   των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως και αν προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν, ανάλογα με τα συμφέροντα τους.
-Ήρθε  όμως η ώρα του απολογισμού και  η ερμηνεία Σύριζα μάλλον δεν έχει βάση. Το δεν χάσαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τόσο, αφού λίγες   περιφέρειες και δήμους είχαμε και παλιά, μάλλον είναι αφελέστατο επιχείρημα,  μετά από 4ετή κυβερνητική θητεία.
-Έτρεξαν επίσης και αγκάλιασαν την  αποτυχούσα περιφερειάρχη  Ρένα Δούρου, για να στείλουν το μήνυμα,  ότι μπόρεσαν  να κρατήσουν  τις δυνάμεις του πάνω από το 30% στην περιφέρεια Αττικής,  όταν την ίδια ώρα έχει βαφεί  μπλε όλος ο χάρτης της χώρας.
-Αλλά αυτό τους δίνει ένα πολιτικό σωσίβιο προς το παρόν,  για να δημιουργήσουν ελπίδα και δυναμική,  ότι παρόλη την ήττα τους  αντέχουν ακόμα και μπορούν θα σηκωθούν. Και αυτό είναι το αφήγημα που προβάλλουν ήδη στις πρώτες αντιπαραθέσεις τους.
-Ο λαός δεν κατάλαβε τις αλλαγές που προσπάθησαν να κάνουν,  δεν κατανόησε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, κατά την άποψη τους.  Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά τα κατανόησε  ο λαός,  όπως και την αλαζονεία της εξουσίας και την απομάκρυνση από την καθημερινότητα του πολίτη.
-Πολιτικές ατερμάτιστες και ανεφάρμοστες,  πολλή επικοινωνία και πολλά  λόγια,  που σε πολύ βάθος χρόνου μετουσιώνονταν σε πράξη και για αυτό έδωσε το αντίστοιχο μήνυμα. Για την γενικότερη πολιτική τους, αλλά και την λαϊκίστικη προεκλογική παροχολογία.
-Προβληματισμός όμως ας επικρατήσει και στη Νέα Δημοκρατία.  Που δεν εισέπραξε  ψήφο στήριξης, αλλά  μάλλον διαμαρτυρίας,  δυσαρέσκειας και αγανάκτησης προς την κυβερνητική πολιτική του Σύριζα.
-Όχι επειδή έπεισαν  με τα προγράμματά τους, τις αλλαγές που υπόσχονται, επενδύσεις και ελάφρυνση φορολογίας με στήριξη της μεσαίας τάξης,  γιατί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια και σε δοκιμασμένες μάλιστα συνταγές.

Η συσπείρωση των στελεχών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας,  η παράσταση νίκης και το ισχυρό προβάδισμα το ευρωεκλογών που δημιουργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και η συγκρότηση των κομματικών τους οργανώσεων,  παρά  τα εσωκομματικά τους προβλήματα,  έφεραν νικηφόρα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές.
-Μεταξύ αυτών και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, που παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην παράταξη του, με έναν ισχυρό αντίπαλο  απέναντί του,  κατάφερε έστω και με το μικρό αυτό ποσοστό να εκλεγεί.
-Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μάχης για την περιφέρεια της ΑΜΘ,  είναι ότι το προβάδισμα αυτό επιτεύχθηκε κυρίως από τα λάθη του αντιπάλου του,  που δεν κατάφερε να συγκροτήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό μάχης,  στον αντίποδα του κομματικού μηχανισμού που διαθέτετε ο νυν περιφερειάρχης.
-Όπως επίσης δεν κατάφερε επίσης να προσελκύσει και μειονοτικούς ψηφοφόρους στη δεύτερη Κυριακή ο Χριστόδουλος Τοψίδης, αφού φάνηκε ότι η πλάστιγγα για την μειονοτική ψήφο έγερνε προς το Χρήστο Μέτιο.
-Αφού η  παράταξη του διέθετε  ήδη περισσότερους εκλεγμένους μειονοτικούς συμβούλους,  ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης μόνο έναν. Σημειωτέον ότι οι  μόνοι  προβεβλημένοι στα τουρκικά ΜΜΕ και με δηλώσεις του Τούρκου προξένου, ήταν οι μειονοτικοί υποψήφιοι Μέτιου.
-Ο Χρήστος Μέτιος είχε την πλήρη υποστήριξη του προέδρου της ΝΔ, το χρίσμα του κόμματος,  τη βοήθεια σε οργανωτικό επίπεδο και μοίρασμα ψηφοδελτίων του κομματικού μηχανισμού, ενώ  ο μηχανισμός του Χριστόδουλου Τοψίδη βασιζόταν κυρίως σε κάποια πρόσωπα ανά περιοχή, χωρίς πολιτική συνοχή. 
-Δεν κατάφερε όμως να έχει την συγκρότηση και την συνεργασία που θα έπρεπε να έχουν ως ομάδα σε περιφερειακό επίπεδο.  Παρόλο αυτά όμως η διαφορά  ήταν μικρή. 
-Ας όψεται για το Χριστόδουλο Τοψίδη όμως,  το τελειωτικό χτύπημα,  που ήρθε την τελευταία ώρα από την ανακοίνωση της περιφερειακής  Επιτροπής του Σύριζα, στο παρά πέντε της εκλογικής μάχης.

Η  αψυχολόγητη ενέργεια των στελεχών του Σύριζα  της ΑΜΘ, προφανώς δείχνει  πολιτική ανωριμότητα και μάλλον κατάφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούσαν.
-Προσπάθησαν να στείλουν το μήνυμα μήπως και κερδίσουν πολιτικά κάτι από  αυτό, όπως το έπραξαν και σε πανελλαδικό επίπεδο άλλοι σύντροφοι τους,  ότι δε στηρίζουν παρατάξεις που έχουν το χρίσμα Μητσοτάκη, αλλά  ανεξάρτητους.
-Ήταν άλλο ένα πλήγμα για το Χριστόδουλο Τοψίδη, γιατί επικοινωνιακά τουλάχιστον ο αντίπαλος του το χειρίστηκε  με τέτοιο τρόπο, που έδινε το μήνυμα, ότι η μάχη γίνεται μεταξύ Σύριζα και Νέας Δημοκρατίας.
-Χιλιάδες μηνύματα στάλθηκαν που έφερναν τον Χριστόδουλο Τοψίδη ως στηριζόμενο από το Σύριζα. Επί ματαίω προσπαθούσαν από την παράταξη του και ο ίδιος με αναρτήσεις στο διαδίκτυο να επανορθώσουν, στον ανορθόδοξο αυτό πόλεμο.
-Η ανακοίνωση των στελεχών του Σύριζα  επέφερε ένα ιδιαίτερο πλήγμα στην παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, αφού τέθηκε ισχυρά το δίλλημα σε όλους τους νεοδημοκράτες  της περιφέρειας, ότι ψηφίζουμε ΝΔ και όχι  Σύριζα.
-Αυτό προκάλεσε  μια μεγάλη συσπείρωση των νεοδημοκρατικών στελεχών, που δεν είχαν ελπίδες να απευθυνθούν την δεύτερη Κυριακή στους  δεκάδες χιλιάδες  ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς των Κατσιμίγα-Σιμιτζή.
-Προσβλέποντας πιο εύκολα στην επάνοδο των νεοδημοκρατών από την παράταξη Τοψίδη στην παράταξη Μέτιου. Και συγχρόνως βέβαια στη μεγάλη αποχή των δυσαρεστημένων που στήριξαν παρατάξεις που δεν τα κατάφεραν.
-Ο Σύριζα έκανε το πολιτικό του παιχνίδι, αγνοώντας πλήρως όμως την ανακοίνωση της  παράταξης που στήριζε,  του Κώστα Κατσιμίγα, για ψήφο κατά συνείδηση. Αλλά φαίνεται ότι οι  κομματικοί  τα έδωσαν όλα για όλα,  περιμένοντας να πετύχουν.
-Αλλά όταν χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου σαφώς και το μόνο που κατορθώνεις  είναι να κάνεις επικοινωνιακά λάθη. Και ο Σύριζα συνέβαλε τα μέγιστα,  να γίνει και άλλη μια περιφέρεια καθαρή μπλε.
 
Οι εκλογές όμως τελείωσαν και  με τον αέρα της νίκης του εκλεγμένου  πλέον περιφερειάρχη ο Χρήστος Μέτιος, θα πρέπει να  υλοποιήσει με την ίδια ταχύτητα όλα αυτά τα εκατοντάδες έργα που υπόσχονταν προεκλογικά  και   ισχυρίζονταν ότι ήταν ώριμα, αλλά είχαν και συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
-Όπως επίσης  περιμένουμε και  από τις αντιπολιτεύσεις να λειτουργήσουν πλέον δημιουργικά προς την κατεύθυνση να επιλυθούν προβλήματα στην περιφέρεια και όχι να δημιουργούνται περισσότερα.
-Και φυσικά ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει σωστά και να ασκεί κριτική με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά  και να κάνει  προτάσεις. Ο νόμος  του Κλεισθένη απαιτεί συνεργασίες.
-Γιατί με τους 18 συμβούλους που διαθέτει ο Χρήστος Μέτιος,   σαφώς πρέπει να βρει υποστηρικτές και συμπαραστάτες για την επόμενη θητεία στην περιφέρεια ΑΜΘ. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.
-Είτε συνεργαζόμενος με την παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη, η με τους επόμενους δύο, δηλαδή Κώστα Κατσιμίγα και Κωστή Σιμιτζή.  Αυτά είναι προβλήματα βέβαια που θα τα λύσουν εν καιρώ.
-Αυτό  που ενδιαφέρει όμως τους πολίτες της περιφέρειας μας,   είναι να δουλέψουν  όλοι για το γενικό καλό,  πέρα από προσωπικά οφέλη, απογοήτευση,  δυσαρέσκειες  και  πικρία,  που ενδεχομένως υπάρχει την επομένη των εκλογών. 
-Και κυρίως μακρά από κομματικές παρωπίδες,  όσο περίεργο και ανεφάρμοστο ακούγεται αυτό. Και ας έχουν υπόψη οι διοικούντες, ότι δεν υπάρχει πίστωση χρόνου και ολιγωρία, αφού ήδη διοικούσαν και έχουν έτοιμο σχέδιο, όπως έλεγαν προεκλογικά. 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης