fbpx Προσβάσιμο σε ΑμεΑ το κλειστό γυμναστήριο, υποδέχεται το πανελλήνιο παραμπάντμιντον
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Προσβάσιμο σε ΑμεΑ το κλειστό γυμναστήριο, υποδέχεται το πανελλήνιο παραμπάντμιντον

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ηρόδικος
Μιχάλης Ραγκούσης
ΑμΕΑ

Ο πρόεδρος του Ηρόδικου Μ. Ραγκούσης και ο ομοσπονδιακός προπονητής Μπ. Ιορδάνου μας μιλούν για το άθλημα και την ανάπτυξή του στην Κομοτηνή

Διονύσης Βοργιάς

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Κομοτηνή αποτελεί την "πρωτεύουσα" του αθλητισμού για άτομα με αναπηρία. Μία προσβάσιμη πόλη με υποδομές για ΑμεΑ, κι άνθρωποι φιλόξενοι και φιλικοί, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που η πόλη διεκδικεί και πετυχαίνει την φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Έτσι, μετά το περσινό τριεθνές τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδιο, φέτος η Κομοτηνή φιλοξενεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα παραμπάντμιντον. Πρόκειται για μία διοργάνωση που γίνεται για δεύτερη χρονιά πανελλαδικά, και ο "Χ" συναντιέται με τον πρόεδρο του αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ "Ηρόδικος" Μιχάλη Ραγκούση και τον ομοσπονδιακό προπονητή μπάντμιντον Μπάμπη Ιορδάνου, για να μας μιλήσουν για την διοργάνωση και το άθλημα. 

Το πρωτάθλημα διεξάγεται το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουλίου στην Κομοτηνή, τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, διοργανώνεται από τον Ηρόδικο με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Κομοτηνής δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής.

Μ. Ραγκούσης: "Η Περιφέρειά μας σημείο αναφοράς για τα άτομα με αναπηρία"

"Τόσο το άθλημα του μπάντμιντον όσο και του παραμπάντμιντον είναι πολύ εντυπωσιακά, γρήγορα, ενεργητικά και διασκεδαστικά", θα μας πει ο Μ. Ραγκούσης, προσκαλώντας όλους να δώσουν το παρών στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής, εκεί όπου θα διαγωνιστούν δεκατρείς αθλητές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Πάτρα, Αθήνα, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη). Οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα θα είναι σε αμαξίδιο αλλά θα είναι και όρθιοι: "Ελπίζουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει το πρωτάθλημα. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν έρχονται γεμάτοι χαρά, γιατί ξέρουν πως και σε επίπεδο υποδομών η πόλη θα καλύψει τις ανάγκες τους και σε επίπεδο φιλικότητας".

Ο ίδιος εξηγεί ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελούσε μέρος των στόχων, γιατί "θέλουμε να μετατρέψουμε την Περιφέρειά μας σε σημείο αναφοράς για τα άτομα με αναπηρία, και φέτος είναι ένα καλοκαίρι που θα μπουν ισχυρά οι βάσεις: Με το μπάσκετ και το μπάντμιντον που γίνονται στην Κομοτηνή, και με το τένις που θα γίνει στην Καβάλα".
Δηλώνει μάλιστα χαρούμενος που η Κομοτηνή επωμίστηκε το δεύτερο χρονικά (αλλά πρώτα ουσιαστικά καθώς το περσινό στην Αθήνα ήταν κάπως αναγνωριστικό) πανελλήνιο πρωτάθλημα παραμπάντμιντον, και θυμίζει ότι "τα ΤΕΦΑΑ μας ήταν η πρώτη σχολή πανελλαδικά που δίδαξε το μπάντμιντον, και τα έφερε έτσι η συγκυρία, ώστε ο Ηρόδικος να έχει τους περισσότερους αριθμητικά αθλητές που ασχολούνται με το παραμπάντμιντον, με συνδετικό κρίκο τον προπονητή κο Ιορδάνου που έχει δουλέψει πολύ στην ανάπτυξη του μπάντμιντον και του παραμπάντμιντον".


Άθλημα για όλους το (παρα)μπάντμιντον

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Μπάμπης Ιορδάνου μας ενημερώνει για το άθλημα: "Το παραμπάντμιντον είναι η προσαρμογή του αθλήματος στο πλαίσιο της αναπηρίας. Συνολικά έχουμε έξι αγωνιστικές κατηγορίες, εκ των οποίων οι δύο είναι με αμαξίδιο. Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα έχουμε στις κατηγορίες με αμαξίδιο που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών, και μία κατηγορία όρθιων με ακρωτηριασμό", και συνεχίζει ενημερώνοντας ότι "το μπάντμιντον είναι ένα από τα πιο γρήγορα αθλήματα και τα παραμπάντμιντον με αμαξίδιο είναι φοβερά εντυπωσιακό άθλημα".

Ο προπονητής ευχαριστεί τους αθλητές του Α.Σ. Δημοκρίτειο και του Περπατώ, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά στο εγχείρημα ως κριτές γραμμών και ως διαιτητές. Και θυμάται όταν έγινε η αρχή για το άθλημα πριν περίπου δύο χρόνια, για να διαπιστώσει ότι "το γεγονός ότι στην Κομοτηνή υπάρχουν οι υποδομές για ΑμεΑ, βοήθησε στο να αναπτυχθεί και αθλητική υποδομή. Το ότι βρεθήκαμε στην Κομοτηνή και καταφέραμε να φέρουμε το άθλημα - που θα είναι η πρώτη επίσημη παρουσία του στην Ολυμπιάδα του Τόκιο - αυτό βοήθησε εμένα προσωπικά να κάνω την αρχή.

Κι άλλοι συνάδελφοί μου, σε Πάτρα και Αθήνα, έχουν ξεκινήσει το άθλημα στις περιοχές τους, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ εμένα εδώ - με την παρουσία του περπατώ και του Ηρόδικου - μου έλυσαν τα χέρια για να δουλέψω περισσότερο". Καταληκτικά, δεν ξεχνά να υπενθυμίσει ότι τα τελευταία χρόνια "με το μπάντμιντον στην Κομοτηνή ασχολούνται και παιδιά με νοητική υστέρηση ή με μαθησιακές δυσκολίες, όπως άτομα στο φάσμα του αυτισμού".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ