fbpx Προσωπική επιστολή Μ. Ραγκούση στον πρωθυπουργό για το υπό κατάθεση αθλητικό νομοσχέδιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ» ΚΑΙ «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ»

Προσωπική επιστολή Μ. Ραγκούση στον πρωθυπουργό για το υπό κατάθεση αθλητικό νομοσχέδιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ηρόδικος
Μιχάλης Ραγκούσης

Ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για προσωπική επιστολή κι όχι με την ιδιότητά του ως προέδρου του Ηρόδικου

Προσωπική επιστολή προς την ΕΠΕ, την ΕΑΟμΑμεΑ και την ΟΣΕΚΑ απέστειλε ο Μιχάλης Ραγκούσης, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης του υπό κατάθεση αθλητικού νομοσχεδίου. Διευκρινίζει πως όσα αναγράφει αποτελούν την προσωπική του άποψη και δεν αποτελούν την άποψη ούτε του συνόλου του ΔΣ, των μελών, των αθλητών και των προπονητών του ΑΣΑμεΑ «Ηρόδικος».

Αναλυτικά η επιστολή:
«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας εκφράσω την μεγάλη μου απογοήτευση και αγανάκτηση για την παρέμβαση που επιχειρείται με το νέο υπό κατάθεση αθλητικό νομοσχέδιο, που καταθέτει ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός κ. Ελευθέριος Αυγενάκης. Ένα νομοσχέδιο που στην μέχρι σήμερα δομή του, όπως αυτή έχει τεθεί προς διαβούλευση, έχει εμφανή ζητήματα Αντισυνταγματικότητας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές που διέπουν το ελληνικό δίκαιο (Α.Κ.) και θέτει θέματα που αντιβαίνουν στην ουσία στο αυτοδιοίκητο τόσο των Αθλητικών Ομοσπονδιών (Ε.Α.Ομ.Α.μεΑ. και Ο.Σ.Ε.Κ.Α.), που ασχολούνται με την ανάπτυξη του αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία, όσο και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του παραολυμπιακού κινήματος στην χώρα μας.

Ως ένας εκ των εκπροσώπων, που αποτελούμε τη βάση του παραολυμπιακού οικοδομήματος στη χώρα, ζητώ την προσωπική σας παρέμβαση ώστε:

  • να αφαιρεθούν από το υπό κατάθεση νομοσχέδιο όλες οι διατάξεις αυτού οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα και το ελληνικό δίκαιο (κολλήματα εκλογιμότητας, ασυμβίβαστα συμμετοχής κοκ)
  • να αποτελεί η εκλογή των μελών της ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής σχεδόν αποκλειστική επιλογή των φορέων που αποτελούν το ελληνικό παραολυμπιακό κίνημα, με εξαίρεση την θεσμοθέτηση μιας (1) θέσης στην ολομέλεια εκπροσώπου της Γ.Γ.Α. (στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την στάση σας, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο του ν. 4603/2019, το οποίο είχε στηριχθεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα της Βουλής, σε μία προσπάθεια τα μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής να είναι εξ’ ολοκλήρου αιρετά από την βάση του κινήματος και να εκλείψουν τα φαινόμενα διορισμού που δεν ενισχύουν τον ζητούμενο δημοκρατικό χαρακτήρα του φορέα).
  • να αφαιρεθούν οι διατάξεις που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων που θα συμμετέχουν στην ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στα αθλητικά σωματεία Α.μεΑ. της χώρας, που εκπροσωπούμε τους αθλητές με αναπηρία, τους συγγενείς τους και τους προπονητές τους σε όλη την Ελλάδα, θέλω να ξέρετε ότι έχω χρέος και συνταγματικό δικαίωμα να αγωνιστώ δυναμικά με κάθε μέσο ενάντια σε αυτήν την επιχειρούμενη παρέμβαση και καταστρατήγηση του δικαιώματός μου να αποφασίζω εγώ ελεύθερα και χωρίς παρεμβάσεις την διοίκηση των Σωματείων μας, των Ομοσπονδιών μας και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Οφείλω στη φάση αυτή να ενημερώσω κάθε αρμόδιο εγχώριο φορέα, ξεκινώντας από Εσάς τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και τους διεθνείς φορείς όπως την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (της οποίας από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα την γνωμοδότηση δεν ζητήσατε σχετικά με την σύνταξη του εν λόγο νομοσχεδίου και το οποίο θεωρούμε πως οφείλατε να είχατε κάνει ήδη στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου κύκλου διαβουλεύσεων με σκοπό την κατάρτιση ενός πληρέστερους νομοσχεδίου) όπως επίσης και αν χρειαστεί στα αρμόδια δικαστήρια εφόσον δεν εισακουστούν οι καλοπροαίρετες προτάσεις μου προς την κυβέρνηση σας και ειδικότερα προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Αυγενάκη.

Κύριε πρωθυπουργέ απευθύνομαι προσωπικά σε εσάς γιατί είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας και αδιαμφισβήτητη η ευαισθησία σας για τον χώρο του αναπηρικού κινήματος στην χώρα μας (συνδικαλιστικά και αθλητικά). Τα τελευταία χρόνια είναι ευρέως αποδεκτό ότι το παραολυμπιακό κίνημα στην χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα ανόδου. Έχει πλέον καθιερωθεί σαν μια από τις σημαντικότερες χώρες ανάπτυξης του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία. Θεωρώ ότι αυτό έχει πραγματοποιηθεί μέσα από την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των σχετικών ομοσπονδιών και της Ε.Π.Ε.. Στηρίζω απόλυτα τις μέχρι σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένες και όχι διορισμένες διοικήσεις της Ε.Α.Ομ.Α.μεΑ. της Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και της Ε.Π.Ε.. Συγκρούσεις και ψυχροπολεμικές καταστάσεις που βίωσε ο αθλητισμός των Α.μεΑ. τα προηγούμενα χρόνια στη Χώρα μας και αποτέλεσαν τροχοπέδη της ανάπτυξης μας θεωρώ ότι έχουν κλειδωθεί για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό να μην τις ξαναζήσουμε στο μέλλον.

Κύριε πρωθυπουργέ θεωρώ δεδομένο ότι οποίος διαβάσει με ηρεμία το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στο σύνολό του θα βρει θετικά σημεία όπως και θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν και αρκετές ελλείψεις προκειμένου να είναι ένα σύγχρονο νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τον αθλητισμό της Χώρας μας στο σύνολο του σε μια νέα και σύγχρονη εποχή. Δεν μπορεί όμως να παραβλέψει κανείς τα όσα ανώτερο αναφέρουμε.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα αντιληφθείτε τα όσα ορθά και δίκαια σας αναφέρω. Είμαι βέβαιος ότι γνώμονάς σας αποτελεί να πάμε όλοι μαζί ένα βήμα ακόμα εμπρός. Όλοι μαζί με οδηγούς τους άριστους και όχι τους αρεστούς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.