ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΤΕΡΑ

MVP του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπάσκετ κωφών γυναικών μια πρώην φοιτήτρια του ΔΠΘ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Στεφανία Πατέρα
Εθνική Ομάδα Κωφών Γυναικών

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ από την δημοσιογράφο Μαρία Νικολάου

Η Στεφανία Πατέρα είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Κωφών Γυναικών, που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου κι εκείνη αναδείχθηκε MVP (σ.σ. πολυτιμότερη παίκτρια) του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. «Είχα τη χαρά και την τύχη να βρεθώ στα μέρη σας για τέσσερα χρόνια, σπούδασα στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, αλλά είχα και την τύχη να είμαι παίκτρια στην ομάδα ΓΑΣ Κομοτηνή για τέσσερα χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενη που πέρασα από εκεί», δηλώνει ενθουσιασμένη που θα βρεθεί ξανά μέσω της ΕΡΤ Κομοτηνής, έστω νοερά, στην περιοχή μας.

Στο ξεκίνημα της κουβέντας μας της γνωστοποιούμε ότι μας εντυπωσίασε η εμφάνισή της στο παιχνίδι με την Λευκορωσία, όπου το προσωπικό της «κοντέρ» έγραψε 19 πόντους, 10 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 9 κλεψίματα και 5 μπλοκ και όλα αυτά σε διάστημα 30΄συμμετοχής. «Εμείς οι αθλητές λέμε ότι τα στατιστικά είναι πιο πολύ για τους δημοσιογράφους. Για να φτάσω να τα κάνω όλα αυτά έχω 9 εξαιρετικές συμπαίκτριες και τρεις καταπληκτικούς προπονητές», δηλώνει σεμνά η ίδια και σημειώνει: «Πήγαμε εκεί ως κάτοχοι του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη το 2016 και του Χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου στην Σαμψούντα το 2017. Πήγαμε να υπερασπιστούμε έναν τίτλο. Η ευθύνη ήταν μεγάλη και ευτυχώς τα καταφέραμε» δηλώνει και σημειώνει ότι η αρχή ήταν δύσκολη. «Όλη την δουλειά την έκανε η Αθηνά Ζέρβα, η προπονήτρια μας από το 2011. Στα κρίσιμα παιχνίδια μιλάνε οι προσωπικότητες, αλλά και η δουλειά που γίνεται στην προπόνηση. Είμαστε ομάδα με κεφαλαία γράμματα, με στενές σχέσεις». Όπως τονίζει η κα Στεφανία Πατέρα: «Δυστυχώς επειδή η ομάδα αποτελείται από κωφά και βαρήκοα άτομα και δεν έχουμε νέα παιδιά, προσπαθούμε να βρούμε νέες αθλήτριες και δυσκολευόμαστε, οπότε είμαστε μαζί δέκα και δεκαπέντε χρόνια, είμαστε φίλες, κουμπάρες, γνωριζόμαστε καλά. Όλα αυτά μας δένουν πολύ περισσότερο. Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να μας δώσει ο αθλητισμός».

Της μιλάμε για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν ΑμεΑ, που είναι αποκλεισμένα και συμφωνεί λέγοντας «δυστυχώς ακόμη σ’ αυτό το κομμάτι η χώρα μας προσπαθεί, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε».

Βαρήκοη η ίδια, όχι κουφή, έχει απευθυνθεί δύο φορές στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει κάποια εντατικά μαθήματα. «Δύο φορές δεν καταφέρανε να διοργανώσουν τμήματα λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων» δηλώνει και σημειώνει ότι «Η κοινωνία η ίδια, αλλά και κάποιοι άνθρωποι που θα θέλουν ίσως να βοηθήσουν, είναι δύσκολο να το κάνουν».

Στην κορυφαία πεντάδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος η ίδια και η συναθλήτρια της, η κα Χαϊνά, που ήταν επίσης φοιτήτρια στο ΔΠΘ, καθώς τελείωσε τα ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εκτός σχολικών γευμάτων τα σχολεία του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών,  αφού αρνητική απάντηση δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Εργασίας,  στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Σύριζα  Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτο