fbpx Κολύμβηση για όλους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Κολύμβηση για όλους

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σχολεία
Εκπαίδευση
Δήμος Κομοτηνής
Κολύμβηση
Πανεπιστημιούπολη
ΤΕΦΑΑ
Χρήστος Γαντζίδης
Μανώλης Ταπατζάς
ΑμΕΑ

Μ. Ταπατζάς: "Όλοι οι συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα στην εκμάθηση κολύμβησης"


Δυο πλωτήρες -δωρεά του δήμου- βοηθούν τα παιδιά με κινητικά προβλήματα στο μάθημα


Συνδρομή των φοιτητών ΤΕΦΑΑ στη διεξαγωγή των μαθημάτων

Διονύσης Βοργιάς

"Όλοι οι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα συμμετοχής ...στη ζωή, και πρόκειται για μάθημα ζωής το να γνωρίζουμε το υδάτινο περιβάλλον και να συμμετέχουμε μέσα σε αυτό χωρίς κινδύνους". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς δωρίζει, εκ μέρους της επιτροπής και του Δήμου Κομοτηνής, δυο πλωτήρες, οι οποίοι βοηθούν τους μαθητές με κινητικά προβλήματα να παρακολουθούν τα μαθήματα κολύμβησης που διεξάγονται σε 17 σχολεία του Νομού Ροδόπης.


Συγκεκριμένα, κατά το τρέχον σχολικό έτος, 17 σχολεία του νομού συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης, το οποίο έχει ζωτική σημασία, ιδίως για μια χώρα που περιβρέχεται σχεδόν στο σύνολό της από το υγρό στοιχείο, ενώ αποτελεί κι αφετηρία για διεύρυνση του προγράμματος και στους άλλους δήμους τις ερχόμενες χρονιές. Όμως, δεν είναι για όλα τα παιδιά το ίδιο εύκολο να συμμετάσχουν στα μαθήματα κολύμβησης, καθώς κάποια έχουν κινητικά προβλήματα. Πρόνοια γι' αυτά υπάρχει σε δυο επίπεδα: πρώτον, με ειδικά καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό και δεύτερον με τους νέους πλωτήρες, που παρελήφθησαν από την Ομάδα Φυσικής Αγωγής Νομού Ροδόπης.


Χαρούμενες φωνές και ασφαλείς κολυμβητές, χάρη στη συνδρομή όλων των φορέων!


ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Το πρόγραμμα αφορά σε παιδιά της τρίτης τάξης του δημοτικού, είναι δίωρο και εβδομαδιαίο, με 12 το πολύ μαθητές σε κάθε διδακτική ομάδα, πραγματοποιείται από καθηγητές φυσικής αγωγής με την αρωγή φοιτητών ΤΕΦΑΑ των ειδικοτήτων κολύμβησης και ειδικής αγωγής. Έχει διάρκεια τριών μηνών και υλοποιείται στο κολυμβητήριο της πανεπιστημιούπολης.


Για τις αξίες του προγράμματος μας πληροφορεί αναλυτικότερα ο κ. Ταπατζάς, αριθμώντας τους στόχους: "Απόκτηση κολυμβητικής παιδείας, επάρκειας, βιωματικής γνώσης των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, χειρισμό εκτάκτων καταστάσεων μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, αποφυγή του πνιγμού, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, εξάσκηση των κολυμβητικών δεξιοτήτων", αναφέρει. Παράλληλα, αναδεικνύει την στήριξη του δήμου, που πάντα δίνεται στο μέτρο εφικτού, ο οποίος εκτός από τις δωρεές έχει αναλάβει τη θέρμανση του κολυμβητηρίου, ενώ η περιφέρεια συνδράμει με τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς το κολυμβητήριο.


Ο προϊστάμενος της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Νομού Ροδόπης, Χρήστος Γαντζίδης μιλάει για την προσπάθεια να μην αποκλειστούν τα παιδιά με κάποια αναπηρία. "Στα 17 σχολεία του Νομού Ροδόπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπάρχουν και παιδιά με κινητικά προβλήματα, τα οποία φυσικά δεν εξαιρέσαμε και δεν ξεχάσαμε. Γι' αυτό υπάρχει ειδικό προσωπικό που έχει γνώσεις στην προσαρμοσμένη φυσική αγωγή. Για να γίνει η δουλειά αυτών των καθηγητών πιο άνετη, χρειαζόταν η αγορά κάποιων πλωτήρων, που βοηθούν τα παιδιά στην πισίνα. Κάναμε αίτημα προς τη σχολική επιτροπή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία με μεγάλη χαρά -αφότου αναγνώρισε την αναγκαιότητα των πλωτήρων- μας χορήγησε δύο πλωτήρες αλλά και άλλο χρήσιμο υλικό, όπως σανίδες κολύμβησης. Ο δήμος έχει ανταποκριθεί άμεσα σε όποιο αίτημα έχουμε εκφράσει αυτό το διάστημα", αναγνωρίζει, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για τη συνδρομή του ΤΕΦΑΑ στην άρτια διεξαγωγή των μαθημάτων για τα παιδιά με αναπηρία. "Συμμετέχουν φοιτητές της ειδικότητας προσαρμοσμένης αγωγής με την καθηγήτρια Σοφία Μπάτσιου. Γενικά, Το ΤΕΦΑΑ είναι αρωγός σε όλες μας τις δράσεις, όχι μόνο στην κολύμβηση. Είμαστε από τους τυχερούς νομούς, γιατί και υπάρχει το συγκεκριμένο τμήμα κι έχουμε καλή συνεργασία. Έτσι, βγαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος των μαθητών της Ροδόπης. Δηλαδή έχουμε περισσότερο προσωπικό κα τεχνογνωσία, ενώ παράλληλα οι φορείς προσπαθούν να μας βοηθούν στο μέτρο του εφικτού", καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ