fbpx Φιλοξένησε το πανεπιστήμιο της Σορβόννης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Φιλοξένησε το πανεπιστήμιο της Σορβόννης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΤΕΦΑΑ
Πανεπιστήμιο Σορβόννης
Γαλλία
Κομοτηνή
Μπάσκετ

Κ. ΜακΝτόναλντ: «Το ΔΠΘ έδειξε ενθουσιασμό και μας βοήθησε στο ταξίδι»

Μόνος φραγμός τα οικονομικά, αναδεικνύει η κοσμήτορας Μ. Μιχαλοπούλου

Διονύσης Βοργιάς

Άρωμα Γαλλίας "μύρισε" στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής, αφού το απόγευμα της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ και, συγκεκριμένα, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ, υποδέχθηκε την αντίστοιχη ομάδα του πανεπιστημίου της Σορβόννης.


Το ΤΕΦΑΑ τα πήγε περίφημα σε αθλητικές επιδόσεις, με τα κορίτσια να επικρατούν στον αγώνα (70-50), πήρε όμως άριστα στη φιλοξενία και τη διακρατική προοπτική που δίνει στους φοιτητές του. Οι Γαλλίδες φοιτήτριες φιλοξενήθηκαν από φοιτήτριες του Δημοκριτείου, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία και την ευγενή άμιλλα.


Για το πλαίσιο της επίσκεψης μας ενημερώνει ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ -και υπεύθυνος ειδικότητας καλαθοσφαίρισης- Κώστας Λαπαρίδης. "Το πανεπιστήμιο της Σορβόννης επικοινώνησε μαζί μας, κι ύστερα από συζήτηση με την κα. Μιχαλοπούλου, αποφασίσαμε ότι αυτή η δράση θα ήταν καλή για το ΤΕΦΑΑ, αλλά και γενικά για το ΔΠΘ και την Κομοτηνή, γι' αυτό απαντήσαμε θετικά", είπε, συμπληρώνοντας ότι "διευρύναμε για μια ακόμη φορά τις επαφές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκτήσαμε εμπειρίες και διάδραση με διαφορετική κουλτούρα και ανθρώπους".


Καθηγητές και φοιτητές υποδέχθηκαν το γαλλικό πανεπιστήμιο τις μεσημβρινές ώρες στο ΚΤΕΛ, ακολούθησε η καθιερωμένη περιήγηση στην πόλη, ο αγώνας, αλλά και βραδινό δείπνο από το ΔΠΘ.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ
"Ξεσκουριάσαμε" τη διακρατική μας επικοινωνία και στον "Χ", συνομιλώντας με τη φοιτήτρια γεωγραφία της Σορβόννης, Καμίρα ΜακΝτόναλτ, η οποία μας ενημέρωσε ότι η ομάδα της απαρτίζεται από φοιτήτριες διαφόρων ειδικοτήτων που τις ενώνει το πάθος τους για το μπάσκετ. Οι ίδιες ταξίδεψαν μόνες τους στην Κομοτηνή, αφού "η δασκάλα μας ήταν άρρωστη και δε μπόρεσε να μας συνοδεύσει, όμως μας είπε ότι πρέπει να έρθουμε, γιατί είμαστε ...μεγάλα κορίτσια και μπορούμε να προσέξουμε τον εαυτό μας".


Η ίδια μας αναδεικνύει το λόγο που επιλέχθηκε το ίδρυμα της Κομοτηνής, αλλά και η Ελλάδα ως χώρα γενικότερα. "Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα, γιατί πέρσι πήγαμε στην Τουρκία, όπου τα κορίτσια με τα οποία παίξαμε ήταν αρκετά καλά, και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλή φήμη παγκοσμίως για το μπάσκετ. Επικοινωνήσαμε με αρκετά σχολεία της Ελλάδας, όμως ελάχιστα μας απάντησαν. Αντίθετα, το πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή όχι μόνο μας απάντησε, αλλά έδειξε ενθουσιασμό και μας βοήθησε σε ό,τι ζητήσαμε. Μπορεί το ταξίδι να ήταν σχετικά ακριβό, όμως αξίζει τον κόπο", αναφέρει.


Το γεγονός ότι η επίσκεψή τους συνέπεσε με ...Τσικνοπέμπτη γέμισε τα κορίτσια με χαρά. "Φτάσαμε το μεσημέρι, όπου μας υποδέχθηκαν οι καθηγητές και οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ. Το βράδυ μείναμε σε φοιτήτριες ΤΕΦΑΑ. Κάναμε βόλτα στην πόλη, φάγαμε παραδοσιακό φαγητό και όλα ήταν καταπληκτικά. Πριν έρθουμε στο γήπεδο ...χορεύαμε στην πλατεία, κι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να σε καλωσορίζουν σε μια ξένη χώρα! Νιώθω ότι είμαστε οι μοναδικοί τουρίστες εδώ, αλλά η ατμόσφαιρα είναι όμορφη", καταλήγει η νεαρή Καμίρα.


ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ
Για τη δράση και τα μελλοντικά σχέδια του ΤΕΦΑΑ μας πληροφορεί η κοσμήτορας της σχολής Μαρία Μιχαλοπούλου. Επομένως, το ερχόμενο διάστημα στις 21 Μαρτίου θα γιορτάσουν τα 30 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος Erasmus, ενώ στο πλαίσιο της έναρξης των Ελευθερίων θα διοργανωθεί η μαθητιάδα στην Κομοτηνή, από φοιτητές ΤΕΦΑΑ. Στόχος είναι, σύμφωνα με την κοσμήτορα, "οι φοιτητές μας να εξασκούν τη μελλοντική τους δουλειά σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή να οργανώνουν τους αγώνες. Οι φοιτητές πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν μάθει πως να οργανώνουν αθλητικά δρώμενα από μόνοι τους". Επιπλέον, στο πλαίσιο των πανελλήνιων πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων, κάποια αγωνίσματα θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ.


Για τις διακρατικές συνεργασίες που αναπτύσσονται και την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται η σχολή αναφορικά με αυτές, η κα. Μιχαλοπούλου τονίζει πως "αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει προσπάθεια να αναπτύξουμε συνεργασία με χώρες όπως το Καζακστάν και η Αρμενία που έχουν παράδοση σε συγκεκριμένα επίπεδα και θα δούμε στο επόμενο διάστημα πως θα εξελιχθούν. Έχουμε συνεργασίες με τη λογική ότι μπορούμε, όπως με το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, να φιλοξενούμε φοιτητές άλλων ιδρυμάτων. Δεν έχουμε, όμως, τη δυνατότητα να μεταβαίνουμε στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ακόμη κι όταν η ομάδα μπάσκετ του ΔΠΘ κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, δε μπορέσαμε να συμμετάσχουμε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καθαρά για οικονομικούς λόγους".
Συμπέρασμα είναι πως μοναδική τροχοπέδη αποτελεί ...η οικονομία, για ένα κατά τα λοιπά υγιέστατο πανεπιστημιακό ίδρυμα "στολίδι" της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όνειρο θερινής νυκτός για το νέο ακαδημαϊκό έτος το τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ για το Διδυμότειχο.