fbpx Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το τριπλό φονικό των γυναικών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΑΓΡΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το τριπλό φονικό των γυναικών

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
'Εγκλημα
Δολοφονία
Θάνατος

Ιατροδικαστής Π. Παυλίδης: “Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο έγκλημα”

Δεκαοκτώ χρόνια εμπειρίας μετράει πλέον ο ιατροδικαστής Θράκης Παύλος Παυλίδης και αναφερόμενος στο τριπλό φονικό γυναικών που αποκαλύφθηκε στο Πραγγί του Δήμου Διδυμοτείχου στον Έβρο, λέει ότι “πρώτη φορά βλέπει τέτοιο έγκλημα”.

Το χρονικό της αποκάλυψης
Μεσημέρι Τετάρτης 10 Οκτωβρίου και ένας αγρότης από την παρέβρια περιοχή του δήμου Διδυμοτείχου (Πραγγί) κατευθύνεται στο χωράφι του, όταν εντοπίζει το πτώμα μιας γυναίκας που φέρει τραύμα στο λαιμό. Το ρολόι δείχνει περίπου 13.30 και λίγα μέτρα παρακάτω εντοπίζονται άλλα δύο πτώματα γυναικών, που φέρουν τα ίδια τραύματα. Επίσης, είναι δεμένες χειροπόδαρα.

Η κινητοποίηση των αρχών και είναι άμεση και από δω και μετά ξεκινά ένας μαραθώνιος ερευνών, για ένα έγκλημα που ανάλογό του δεν έχει καταγραφεί στον Έβρο.

Οι γυναίκες είναι προφανώς παράτυπες μετανάστριες, όμως ευρασιατικής και όχι αφρασιατκής καταγωγής.

Το σημείο όπου εντοπίστηκαν αποκλείστηκε άμεσα και εκεί βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Πασχάλης Συριτούδης, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής ΑΜ-Θ Νίκος Μενεξίδης, καθώς και ο ιατροδικαστής Θράκης Παύλος Παυλίδης συνοδεία βέβαια ικανού αριθμού αστυνομικών που συμμετείχαν στις έρευνες.

Την επομένη -χθες- στο σημείο μετέβη και ειδικό εγκληματολογικό κλιμάκιο από τη Θεσσαλονίκη, για να συνδράμει στην εκτεταμένη έρευνα.


Βρέθηκε πειστήριο του εγκλήματος
Στο σημείο “βρέθηκε πειστήριο του εγκλήματος” είπε σε δηλώσεις του ο κος Παυλίδης, χωρίς όμως να το ονοματίσει. Λίγο νωρίτερα είχε πει ότι τα τραύματα των γυναικών αποδίδονται σε “τέμνον και νήσον όργανο, που είναι συμβατό με μαχαίρι”.

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες που διακινούνται, οι γυναίκες που είναι ηλικίας “η μία γύρω στα 35 ετών, οι άλλες δύο - η μία γύρω στα 18 με 20 και η τρίτη ανήλικη”, κατά τον κο Παυλίδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους χωρίς να αποκλείεται και η γονεϊκή.

Από τις σορούς θα ληφθεί δείγμα γενετικού υλικού που θα δώσει περισσότερα στοιχεία καθώς επίσης οι σοροί θα εξεταστούν και για βιασμό ή/και για σεξουαλική κακοποίηση. Η νεκροψία - νεκροτομή στις σορούς των γυναικών θα γίνει σήμερα Παρασκευή.

«Οι νεκροψίες των σορών θα γίνουν την Παρασκευή και θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί. Είναι άγνωστο πότε θα τελειώσουν καθώς πρέπει να γίνει συλλογή γενετικού υλικού από τα νύχια τους, τα μαλλιά τους, να γίνει ξεχωριστός φάκελος για κάθε περιστατικό και ούτω καθεξής» είπε σε δηλώσεις του κος Παυλίδης και εξήγησε ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την εγκληματική ενέργεια, καθώς επίσης δεν υπάρχουν και συγγενείς στους οποίους πρέπει να παραδώσουμε τις σορούς, αφού οι γυναίκες είναι αγνώστων στοιχείων.

Οπότε αποφασίσαμε να δώσουμε χρόνο στις άλλες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν αναφορικά με το περιστατικό και να κάνουμε τις νεκροτομές την Παρασκευή», εξηγεί.

Ο χρόνος ήταν απαραίτητος καθώς έπρεπε να διεκπεραιωθούν μία σειρά διαδικασιών: η καταγραφή του κάθε περιστατικού ως μεμονωμένου, η λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων από τα πειστήρια, οι λήψεις φωτογραφιών από τα εγκληματολογικά κλιμάκια, η σύνταξη εκθέσεων και αναφορών - είναι μερικές από αυτές που στο σύνολό τους απαιτούν πολύ χρόνο.


Παύλος Παυλίδης: "18 χρόνια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν έχω ξαναδεί τέτοιο έγκλημα"
Περισσότερες και αναλυτικότερες δηλώσεις, ο κος Παυλίδης θα δώσει μετά των ολοκλήρωση των νεκροψιών. Παρόλα αυτά και με βάση όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του μέχρι ώρας, παρατηρεί ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που προβληματίζει, αφού έως τώρα οι σοροί παράτυπων μεταναστών / προσφύγων που εξέταζε δεν είχαν εμπλοκή σε εγκληματικές ενέργειες. Οι θάνατοι προέρχονταν από άλλες αιτίες (πνιγμούς, ασθένειες, ταλαιπωρία, ατύχημα κλπ). Φέτος όμως καταγράφονται πέντε θάνατοι σε δύο περιστατικά που αποδίδονται ρητά σε εγκληματική ενέργεια.

«Υπηρετώ στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης εδώ και 18 χρόνια. Έχω χειριστεί περίπου 400 υποθέσεις που αφορούν παράτυπους μετανάστες, αλλά φέτος είναι η πρώτη φορά που χειρίζομαι εγκληματικές ενέργειες στις οποίες να εμπλέκονται άνθρωποι αυτής της κατηγορίας. Η πρώτη είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στην Παλαγία της Αλεξανδρούπολης, όπου δύο παράτυποι μετανάστες μάλλον είχαν αλληλοσκοτωθεί και η δεύτερη είναι αυτή. Συνολικά μιλάμε για δύο περιστατικά με πέντε νεκρούς», λέει χαρακτηριστικά.


Ανησυχία στον βόρειο Έβρο
Το περιστατικό ως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των οικισμών κοντά στους οποίους ανακαλύφθηκαν τα πτώματα (Πραγγί, Πύθιο, Ισαάκιο κλπ). Οι κάτοικοι εκεί είναι μεν συνηθισμένοι στη θέαση ομάδων μεταναστών και προσφύγων που διέρχονται των οικισμών τους έχοντας περάσει το ποτάμι, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τόσο στυγερό έγκλημα.

Αυτό που ζητούν είναι άμεση και έγκαιρη ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές καθώς όσο το έλλειμμα της πληροφόρησης μεγαλώνει, τόσο ενισχύονται διάφορα σενάρια για τα αίτια της δολοφονίας των γυναικών - ακόμη και αυτό που θέλει τον/τους εκτελεστή/τες τους να ήταν τζιχαντιστές. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε