fbpx xρονοτοπία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Γεώργιος Λεκάκης
Ιστορία
Λαογραφία

Κάτοικοι της Σαμοθράκης ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου στο νησί τους

 

Συνηθίζουν οι δημοσιογράφοι να γράφουν για την ιερά Σαμοθράκη, ότι είναι «ο οικολογικός παράδεισος της Ελλάδος». Εγώ δεν έχω δει «παράδεισο» με κέρατα, δηλ. κεραίες και αντένες.

 

Ένα κείμενο που μοιράστηκε σε όλα τα χωριά της Σαμοθράκης:


«Τις τελευταίες μόλις ημέρες μάθαμε ότι στην Σαμοθράκη, στις περιοχές Αμόνι (Ανεμόμετρα λέγεται το μέρος, ίσως ένα όχι και τόσο αθώο λάθος), και Λουλούδι, την δεύτερη υψηλότερη κορυφή μετά το Σάος, θα τοποθετηθούν 3 και 36 ανεμογεννήτριες αντίστοιχα. Πρόκειται δηλαδή για την μετατροπή του νησιού μας σε μία βιομηχανία ΑΠΕ. Οι μεγαλοεπενδυτές Μπόμπολας και Κοπελούζος, οι οποίοι λειτουργούν ως μεσάζοντες των γαλλικών και γερμανικών ενεργειακών κολοσσών με τα δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στις χώρες τους, με νόμους φωτογραφικούς, ψηφισμένους το 2014 και 2015 και με πλήρη άγνοια της τοπικής κοινωνίας επιδιώκουν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το αρχέγονο και μοναδικής ομορφιάς βουνό μας. 


Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής αυτό σημαίνει ότι για να τοποθετηθούν οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες των 90 μ., πρέπει αρχικά να διανοιχθούν δρόμοι 30 και 40 μ. που θα οδηγούν στις κορυφές, και αφού συμβεί αυτό θα τοποθετηθούν τσιμεντένιες βάσεις ενός 1,3 τόνων για κάθε μία από αυτές, δηλαδή 47 τόνους μπάζα επάνω στις βουνοκορφές. Αυτό σημαίνει την πλήρη αποψίλωση του, ήδη καταπονημένου από την χρόνια υπερβόσκησή, βουνού που θα οδηγήσει με την διάνοιξη των δρόμων και στον κίνδυνο της παράνομης υλοτόμησης.  


Επίσης, οι ανεμογεννήτριες λόγω της τοποθέτησης των τσιμεντένιων πληγών στο σώμα του βουνού επηρεάζουν άμεσα και μη αναστρέψιμα τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς το νερό δεν μπορεί να διεισδύσει στην γη, διαταράσσοντας το μικροκλίμα όλου του νησιού, επηρεάζοντας τις πηγές που πηγάζουν από το βουνό, με συνέπειες που θα έχουν αντίκτυπο σε όλον τον υδάτινο πλούτου του. 
Ακόμα, από το σημείο που θα βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες θα στηθεί ένα τερατώδες δίκτυο κολωνών υψηλής τάσεως, μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα. Οι κολώνες αυτές και ρυπογόνες είναι παράγοντας ακτινοβολία και θα αποτελούν εστίες για την εκδήλωση πυρκαϊών. 


Η ιστορία, τέλος, σε άλλα μέρη στην Ελλάδα (π.χ. Αποπηγάδι Χανίων) έχει δείξει ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών αποτελεί τον δούρειο ίππο για την δημιουργία υβριδικών πάρκων, ύστερα από περιβαλλοντικές μελέτες αμφιβόλου αξιοπιστίας και τουλάχιστον ύποπτες, για την εκμετάλλευση και των υδάτινων πηγών του βουνού, καθώς οι εταιρίες θα επιδιώξουν να απομυζήσουν κάθε ενεργειακό του πόρο. Και όταν λέμε για υβριδικά πάρκα σημαίνει αιολικό, αντλητικό, υδροηλεκτρικό σταθμό με γεωτρήσεις στο βουνό, κοινώς ένα τεράστιο νταμάρι με νερό, σώζοντας με ακόμη μία ανανεώσιμη πηγή το περιβάλλον. 


Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΑΛΛΙΩΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ.
Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι προφανώς είμαστε υπέρ τις αιολικής και ηλιακής ενέργειας και προφανώς δεν μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός ότι περιοχές όπως η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα θυσιάζονται για την παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη.  Ο όρος, όμως, πράσινη ανάπτυξη είναι εξ ορισμού αντιφατικός και παραπλανητικός.

Γιατί ή θα είναι πράσινη ή ανάπτυξη. Αυτό που εννοούν απο-νοηματοδοτώντας και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα είναι η όλο και εντατικότερη εκμετάλλευση όλων των πόρων που διαθέτει ο τόπος, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και για τις τοπικές κοινωνίες. Ούτε θέσεις εργασίας θα προσφέρουν στους ντόπιους, καθώς τα συνεργεία τους είναι όλα εξειδικευμένα και συνήθως από την χώρα κατασκευής των ανεμογεννητριών (βλέπε Γερμανία, Γαλλία). Πίσω από ωραίες λέξεις είναι τεράστιες μπίζνες, σε βάρος της φύσεως, για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών και των ανθρώπων.


Αυτό που, ίσως, προβάλλουν είναι αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία στόχο θα έχουν το διχασμό της τοπικής κοινωνίας και με τη τακτική του "διαίρει και βασίλευε", πατώντας στα υπαρκτά και εκβιαστικά βιοποριστικά ζητήματα που ο καθένας/καθεμία αντιμετωπίζει, θα προσφέρουν ψίχουλα σε σχέση με την υφαρπαγή του τοπικού μας πλούτου, που δεν είναι άλλος από το βουνό μας, τον αέρα μας, τον ήλιο μας, τις βάθρες μας, τα ιαματικά λουτρά μας, τα νερά μας. 


Όλα αυτά θα υποθηκευθούν στο όνομα της ανάπτυξης και έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου τους θα αφήσουν ένα τόπο ρημαγμένο, με κατεστραμμένο κάθε τομέα που αποτελεί τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του, την κτηνοτροφία, την γεωργία, τον τουρισμό, την τοπική αγορά. Αυτά δεν αποτελούν κινδυνολογία, αλλά μία εικόνα από το εγγύς μέλλον. 


Σε αντίποδα της αλόγιστης και μεγάλης έκτασης παραγωγής ενέργειας μπορούμε έστω και αυτήν την στιγμή να εκπονηθούν μελέτες και να γίνει εγκατάσταση ΑΠΕ που να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, με μικρές μονάδες ανά χωριό και με ήπιες μορφές που θα σέβονται την φύση, τα πουλιά, τα ζώα, την βλάστηση, που δεν θα δημιουργούν οπτική και ηχητική ρύπανση, που θα διαφημίζουν και θα προβάλλουν τον τόπο μας, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας το νησί, προκειμένου να το παραδώσουμε στις επόμενες γενεές καλύτερο από ό,τι το βρήκαμε και όχι ως ένα Eldorado ΑΠΕ». 


Την ανακοίνωση υπογράφει η «Πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου».
Οικολογική Εταιρεία Έβρου


Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έτσι ώστε να ενημερωθεί ο Δήμος Σαμοθράκης αλλά και οι κάτοικοι από την εταιρεία VOLTERRA ΑΕ, η οποία προτίθεται να εγκαταστήσει ένα πάρκο με ανεμογεννήτριες στον ορεινό όγκο του νησιού, καταθέτει τις θέσεις της:


«1) Η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - όπως οι ανεμογεννήτριες - ενδείκνυται για περιβαλλοντικούς λόγους έναντι της χρήσης των ρυπογόνων ορυκτών. Εξυπακούεται όμως ότι σε κάθε περίπτωση συνεξετάζονται όλες οι παράμετροι του έργου που προτείνει η εταιρεία. 


2) Στην προκειμένη περίπτωση της Σαμοθράκης επισημαίνουμε ότι η VOLTERRA ΑΕ καταθέτει την πρόθεση της να εγκαταστήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο σε ένα μικρό νησί, παραβλέποντας ότι τα μικρά νησιά ως κλειστά οικοσυστήματα δεν επιδέχονται ένταση στην παραγωγική εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων. 

3) Το γιγαντιαίο αυτό έργο επιβαρύνει την οπτική εικόνα του μικρού νησιού, προκαλεί την οπτική ρύπανση και τελικά απαξιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης (μοναδικές φυσικές ομορφιές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, παρθένο περιβάλλον). 

4) Τα τεχνικά έργα στον ορεινό όγκο με τις τεράστιες εγκάρσιες κλίσεις θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη αλλοίωση της μορφολογίας του η οποία θα συνοδεύεται από διάβρωση του εδάφους καθ' ότι τα βουνά είναι ευπαθή οικοσυστήματα. 

5) Η εταιρεία δεν προσδιόρισε σαφώς τα όρια και την έκταση του έργου της επάνω στην κορυφογραμμή και εκτιμούμε ότι θα καταλάβει την έκταση που ορίζεται πάνω από τα Θέρμα μέχρι την Κερασιά. Επομένως ο επισκέπτης από την θάλασσα πριν καν αποβιβασθεί στο νησί, θα βλέπει ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων σε πλήρη δυσαρμονία με το φυσικό περιβάλλον. 

6) Με τις βεβιασμένες ενέργειές της η εταιρεία επέλεξε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, απαξιώνοντας τον Δήμο και την τοπική κοινωνία. 


7) Στις περιπτώσεις των μεγάλων έργων που επηρεάζουν αποφασιστικά το μέλλον και την οικονομία μιας μικρής κοινωνίας - όπως στην προκειμένη περίπτωση - θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους ως «ιθαγενείς». Ο Δήμος με την ανακοίνωσή του που αυτοδεσμεύεται να ενημερωθούν οι κάτοικοι του νησιού αντικειμενικά, έπραξε ορθώς σεβόμενος το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην πλήρη ενημέρωση για να μπορούν να αξιολογήσουν την επενδυτική πρόταση της εταιρείας.

8) Η τοπική κοινωνία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της Σαμοθράκης, δεν πρέπει να δώσει αβασάνιστα την συγκατάθεση της. Στην Πάρο, στην Νάξο, στην Άνδρο, στην Τήνο, στο Ρέθυμνο, στην Κάρυστο, στο νότιο Πήλιο, στην Μάνη, έχουν σημειωθεί σοβαρές αντιδράσεις των κατοίκων όταν επιχείρησαν να εγκαταστήσουν επενδυτές μεγάλα αιολικά πάρκα. 

9) Στο νησί πρέπει να σχεδιασθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ωφελεί όλους τους κατοίκους, θα διατηρεί την μοναδικότητα του και θα διαχειρίζεται αειφορικά τους φυσικούς πόρους.

10) Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είναι διατεθειμένη να είναι σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία για το θέμα αυτό με το νησί, εφ' όσον βεβαίως ο Δήμος, οι φορείς του νησιού και οι κάτοικοί του το επιθυμούν». 


Βάσει νόμου οι αδειοδοτήσεις γίνονται απ' ευθείας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία δεν ρωτά κανέναν απολύτως για το πού ο κάθε ιδιώτης θα κάνει «πλιάτσικο». Στην σελίδα της βλέπεις τον προγραμματισμένο «θάνατο» ακόμη και της τελευταίας γωνιάς της Ελλάδος:  http://www.rae.gr/


Δείτε επίσης γιατί τα αιολικά πάρκα είναι κοροϊδία: http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/05/2004-2015.html
Προσοχή στην ιερά νήσο Σαμοθράκη. Δεν είναι παίξε-γέλασε να τρυπήσει κανείς την ιερά γη της και να μπήξει σε αυτήν καρφιά, για να στερεώσει διαβολοκέρατα. Αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει.  


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: βλ. βιβλίο Γ. Λεκάκη «Σαμοθράκη ιερά νήσος» εκδ. Ερωδιός, Θεσσαλονίκη, 2006.

 

Περιοδικό «Θρακο-Δακικά»

Το περιοδικό «Θρακο-Δακικά» («Thraco-Dacica») μπήκε στο λογοτεχνικό τοπίο το 1976, με την δημοσίευση ορισμένων από τις εισηγήσεις που παρουσιάσθηκαν στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Θρακολογίας (Βουκουρέστι, 4 - 10 Σεπτεμβρίου 1976).


Κέρδισε αναγνώριση και κύρος ανάμεσα στα ευρωπαϊκά περιοδικά, που ασχολούνται με την ιστορία, την αρχαιολογία, την μελέτη της γλώσσης, την αρχαιο-ζωολογία, την ανθρωπολογία, την εθνογραφία, που κάποτε κατοικούνταν από τον μεγάλο θρακικό πληθυσμό!
Πολλά από τα άρθρα του δημοσιεύθηκαν σε ξένες γλώσσες.


Το περιοδικό «Θρακο-Δακικά» («Thraco-Dacica») έχει γίνει ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο, το οποίο εισήλθε όλες τις βιβλιοθήκες κύρους, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο.


ΔΕΙΤΕ το εδώ: http://www.tdjournal.ro

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.