fbpx xρονοτοπία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Γεώργιος Λεκάκης
Λαογραφία

Ο. Νίντζα της Θράκης!


Ένα ειδώλιο της 6ης χιλιετίας π.Χ.

 

Στην Κεντρική / Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιφέρεια του Δουνάβεως, αναπτύχθηκε ένας περίφημος πολιτισμός, που στην διεθνή ορολογία λέγεται. «Vinca» (ή Turdas ή Turdas-Vinca).


Είναι ένας πολιτισμός που ανέπτυξαν οι Θράκες, αλλά που οι αρχαιολόγοι δεν τολμούν να τον πουν θρακικό. Επί του παρόντος, λέγεται ένας. «πολιτισμός της ΝΑ. Ευρώπης», λες και κατοικούσαν σε εκείνην την περιοχή, άλλοι λαοί, πλην των Θρακών Ελλήνων. 


Στην φωτογραφία βλέπουμε μια αντιπροσωπευτική και πολύ γοητευτική μορφή αυτού του πολιτισμού, από τερακότα, με τα δύο χέρια σε έκταση (!) προς τα έξω, να σχηματίζουν σταυρό με το σώμα, ένα «τσαλακωμένο» πρόσωπο με εγχάρακτες λεπτομέρειες (όπως ρινική κορυφογραμμή και οξεία γωνιασμένα μάτια - γενικώς αυτοί οι «νεολιθικοί σχιστομάτηδες» παραμένουν «αίνιγμα»), κοσμήαματ-στολίδια (περιδέραιο / κολάρο) και να φορά ένδυμα.

Ένα εξαιρετικά λεπτό και απίστευτα σπάνιο δείγμα έργου τέχνης, από έναν από τους αρχαιότερους γνωστούς πολιτισμούς του κόσμου! 
Έχει ύψος 8,6 εκατ. (με την βάση)! Περισσότερα γι' αυτά μπορείτε να μάθετε στον κατάλογο των ειδωλίων από την έκθεση «Πολιτισμός Vinca, από την περιοχή των Βαλκανίων», η οποία έγινε στο Staatliche Μουσείο στο Μόναχο, το 1985 (σελ. 104, αρ. 49). 


Τα ειδώλια όπως αυτό, μαζί με τους μεγάλους οικισμούς που τα δημιούργησαν, είναι κλειδιά για την κατανόηση της νεολιθικής εποχής. Μερικοί μελετητές έχουν συνδέσει την άνοδο παραγωγής αυτών των ειδωλίων με μια αυξανόμενη αίσθηση ιδιοκτησίας γης. Οι άνθρωποι εκείνην την εποχή φαίνεται να ενδιαφέρονται πολύ για να επισημάνουν την θέση τους και την ιδιοκτησία τους. Η ιδιωτική περιουσία και η ιδιοκτησία γης είναι ένα θρακικό εφεύρημα! 


Ο «πολιτισμός Vinca» άνθισε από το 5500 έως το 3500 π.Χ. Στα εδάφη που σήμερα ευρίσκεται η Βοσνία, η Σερβία, η Ρουμανία και τα Σκόπια - δηλ. στην αρχαία Θράκη! Επήρε το όνομά του από το νυν χωριό Vinca, 10 χλμ. ανατολικά του Βελιγραδίου, στον ποταμό Δούναβη, όπου έχουν ευρεθεί πάνω από 150 οικισμοί με αυτόν τον πολιτισμό! Προφανώς ευεργετούνταν από τον Δούναβη, και την ναυσιπλοΐα του, πράγμα που μόνον Έλληνες (ποταμιάνοι) μπορούσαν να κάνουν εκείνην την μακρινή εποχή.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για πόλεμο ή άμυνα στα χωριά αυτά, όπως στην μινωική εποχή στην Κρήτη! Φαίνεται ότι οι «Vinca» ήταν μια ειρηνική κοινωνία, που συνδύαζε την γεωργία, με το ψάρεμα και το εμπόριο. Και πράγματι γιατί να υπάρχει πόλεμος, αφού ήταν όλοι ομοεθνείς έμποροι και πλούταιναν. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που επεξεργάσθηκαν τον χαλκό. Έζησαν και αναπτύχθηκαν εκεί για σχεδόν 2.000 χρόνια. Μετά (την εξάντληση των χαλκωρυχείων;) φαίνεται να διασκορπίσθηκαν γύρω από την Μεσόγειο ή να ξανα-επέστρεψαν στο Αιγαίο. 


Τώρα, γιατί τα λέω όλα αυτά;


Πρώτον, διότι αγανακτώ με την ατολμία των επιστημόνων να πουν πως. δεν υπήρχε ο όρος Βαλκάνια εκείνην την εποχή, αλλά η γεωγραφική περιοχή ελέγετο Θράκη, άρα ο πολιτισμός αυτός είναι θρακικός.  


Και δεύτερον, διότι το θρακικό αυτό τέχνεργο, με «προέλευση» από «ιδιωτική συλλογή από την Ανατ. Ακτή των ΗΠΑ», γενικά και αόριστα, άρα παράνομο έργο και προφανώς λεία αρχαιοκαπηλείας, δημοπρατήθηκε στις 9.11.2017 από την. Artemis Γκάλερι (εκτιμάτο. 8.000 ευρώ) και χάθηκε πλέον από τα μάτια της επιστήμης και του κόσμου. Ό,τι από αυτό απέμεινε, είναι αυτή η φωτογραφία. 

 

 

ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ 


ΕΚΔΟΘΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

 

Το Εθνικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν την έκδοση του καταλόγου για την ειδική έκθεση με τίτλο «Το ασήμι των αρχαίων Θρακών», που μπορείτε να ιδείτε στο Ιστορικό Μουσείο Iskra, στην πόλη του Kazanlak, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2017! 
Η έκθεση, η οποία ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου 2017, διοργανώνεται από το Εθνικό Ινστιτούτο και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Σόφια, στο πλαίσιο του 13ου  Διεθνούς Συνεδρίου Θρακολογίας, με τίτλο «Αρχαία Θράκη: Μύθος και Πραγματικότητα». Το συνέδριο της Θρακολογίας φιλοξενήθηκε στην πόλη Καζανλάκ (3-7 Σεπτεμβρίου 2017). 
Η Θρακολογία είναι επιστήμη στην Βουλγαρία (αλλά όχι στην Ελλάδα!),  που μελετά τον πολιτισμό της αρχαίας Θράκης.  
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Θρακολογίας πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, το 1972 και έκτοτε φιλοξενήθηκε στην γείτονα χώρα τρεις φορές: το 1972, και πάλι στην Σόφια το 2000, και τώρα το 2017 στο Καζανλάκ. 
Στην έκθεση «The Silver of the Ancient Thracians», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρίας παρουσιάζει μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αντικείμενα από τις συλλογές των αρχαίων θρακικών θησαυρών και αντικειμένων. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 70 εκθέματα, που απεικονίζουν τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξαν τα πολύτιμα μέταλλα στην ζωή της θρακικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ζωής της αριστοκρατίας των Θρακών. 
Τα αντικείμενα των Θρακών που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι προϊόν υψηλής ποιότητος αρχαία κοσμήματα και καλλιτεχνικής μεταλλοτεχνίας, όπως κοσμήματα, αγγεία και στολίδια αλόγων! 
«Στο ευρύ κοινό θα παρουσιασθούν μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα που έγιναν γνωστά πριν από έναν αιώνα, όπως τα τεχνουργήματα του Brezovo, του Radyuvene και του Sindel», λέει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας. «Αυτά τα ευρήματα έχουν γίνει μερικοί από τους κύριους λόγους για την εντατική ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, αφιερωμένης στην θρακική αρχαιότητα και για το μακροχρόνιο ενδιαφέρον προς αυτήν, τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από το ευρύ κοινό», προσθέτει. 
Την έκθεση επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Milena Tonkova, Totko Stoyanov, Krastyu Chukalev και Yana Dimitrova και συντονίζεται από τους αρχαιολόγους Maria Reho και Hristo Popov. 
Ο κατάλογος της εκθέσεως είναι δίγλωσσος (βουλγαριστί/αγγλιστί), και αποτελείται από δύο τόμους (εκδ. Margarit Damyanov). 
Τον πρώτο τόμο έχουν συγγράψει οι Milena Tonkova και Totko Στογιάνοφ. Παρουσιάζει την εξόρυξη και επεξεργασία πολύτιμων μετάλλων στην αρχαία Θράκη προ της ρωμαϊκής κατακτήσεως του 1ου αιώνα μ.Χ., και την παρουσία του αργύρου στα σκεύη πόσης, τα στολίδια, και τα άλογα. 
Ο δεύτερος τόμος συντάχθηκε από τους Diana Dimitrova, Krastyu Chukalev, Marlena Krasteva, Milena Tonkova, Slava Vasileva και Totko Stoyanov, με φωτογραφίες του Krasimir Georgiev. Παρουσιάζει λεπτομερώς όλα τα (περισσότερα από 70) έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση. 
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καζανλάκ, το Μουσείο της Ιστορίας του Kazanlak «Iskra», και της Οργανωτικής Επιτροπής για το 13ο Διεθνές Συνέδριο Θρακολογίας «Αρχαία Θράκη: Μύθος και Πραγματικότητα». Η έκθεση είναι επίσης μέρος της 12ης Γιορτής στην Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων των Οδρυσών, που θα γίνει το 2017. 
 Η κοιλάδα Kazanlak, η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων των Οδρυσών, με. 1.500 αρχαίους τάφους!
Η κοιλάδα Kazanlak ευρίσκεται μεταξύ των ορέων Stara Planina και Sredna Gora. Είναι επίσης γνωστή ως η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων των Οδρυσών, λόγω των πολλών αρχαίων θρακικών τύμβων που περιέχει, από το αρχαίο θρακικό Βασίλειο των Οδρυσών (5ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.). Οι Οδρύσες ήταν, πιθανώς, η πιο ισχυρή αρχαία θρακική φυλή. Τα ερείπια της πρωτεύουσάς τους, της Σευθοπόλεως, σήμερα ευρίσκονται. στο βάθος της τεχνητής λίμνης Koprinka, κοντά στο Καζανλάκ! Γι' αυτό, ένα έργο, για την «εκ νέου εμφάνιση» της αρχαίας θρακικής πόλεως, με την επανα-θέασή της στην μέση της μεγάλης τεχνητής λίμνης, που είναι γνωστό ως «Έργο Seuthopolis», είναι στα πλάνα, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, διότι δεν έχει εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση. 
Σημειώνω ότι πάνω από 1.500 αρχαίοι θρακικοί τάφοι υπάρχουν (μόνο) στην Κοιλάδα των Οδρυσών Βασιλέων, δηλαδή στην κοιλάδα του Καζανλάκ, εκ των οποίων περίπου 300 έχουν ανασκαφεί από αρχαιολόγους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εκ των υστέρων αντιλήφθηκαν όλοι το ατόπημά τους, να οργανώσουν απερίσκεπτα, την σύσκεψη του υφυπουργού στην Ξάνθη, στην κλειστή αίθουσα του ΕΒΕ, για το πρόβλημα στον Εχίνο.