fbpx Τσανάκλειος Κομοτηνής: Από σφραγίδα ιστορίας, γέφυρα μέλλοντος...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τσανάκλειος Κομοτηνής: Από σφραγίδα ιστορίας, γέφυρα μέλλοντος...

ΑΡΘΡΑ
Άρθρο γνώμης
Τσανάκλειος
Ευριπίδης Στυλιανίδης

Άρθρο του δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη επικ. καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων & τ. βουλευτή Ροδόπης

Ένα κτίριο που μπορεί και αντιπροσωπεύει διαχρονικά την ιστορία της πόλης μας, πρέπει να αποτελέσει και τη γέφυρα της Κομοτηνής προς το μέλλον. Η Τσανάκλειος ανοικοδομήθηκε το 1906-1907 με δαπάνες του Κομοτηναίου καπνοβιομήχανου στην Αίγυπτο Νέστορα Τσανακλή. Το 1908 εγκαινιάστηκε και λειτούργησε ως Αστική Σχολή Αρρένων. Το 1913-1919 στεγάστηκε εκεί η Ιερά Μητρόπολης και ένα μικρό Βουλγαρικό νοσοκομείο. Το 1919 η Γαλλική Διοίκηση τη μετατρέπει σε ορφανοτροφείο. Από το 1922 ως το 1945 αποτέλεσε την έδρα της Γενικής Διοίκησης Θράκης. Το 1945-1972 εγκαταστάθηκε στο ιστορικό κτίριο η Νομαρχία Ροδόπης. Το 1975 φιλοξενείται η Μέση Τεχνική Σχολή Εργοδηγών. Αργότερα 1975-2000 εγκαθίσταται η Πρυτανεία του νεοσύστατου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης


Όλη η παλιότερη ιστορία της Τσανακλείου ταυτίζεται με το διαχρονικό ρόλο της Κομοτηνής ως διοικητικής και εκπαιδευτικής πρωτεύουσας της ευρύτερης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ως έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


Η είσοδος μου σε πρωταγωνιστικούς πολιτικούς ρόλους ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Νομού Ροδόπης αναπόφευκτα συναντήθηκε με την ιστορία και τη μοίρα αυτού του κτιρίου που ίσως και να αναδεικνύεται σε σύμβολο της πόλης μας.


Όταν το 2007 ορκίστηκα υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, δίδοντας στη Ροδόπη τη δυνατότητα να ξανασυμμετέχει μετά από 54 χρόνια με εκπρόσωπο της στην κεντρική κυβέρνηση, βρέθηκα ενώπιον ενός εκκρεμούς ζητήματος που αφορούσε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τσανακλείου. 


Την ιδιοκτησία του κτιρίου διεκδικούσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Δήμος Κομοτηνής και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Η επί μακρόν εκκρεμής αυτή αμφισβήτηση είχε ως συνέπεια την εγκατάλειψη και σταδιακή απαξίωση ή και καταστροφή του ιστορικού κτιρίου.


Με τη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών, των δημάρχων Α. Βαβατσικλή,  Δ. Κοτσάκη και Γ. Πετρίδη καθώς και του πρύτανη του ΔΠΘ καθηγητή Κ. Σιμόπουλου τους οποίους ευχαριστώ θερμά, και επί τη βάση των απαραίτητων νομικών εγγράφων, το θέμα διευθετήθηκε συναινετικά με πρωτοβουλία μου, ως εξής: 


Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πήρε αυξημένη χρηματοδότηση, ώστε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις του στην Πανεπιστημιούπολη. 
Η Τσανάκλειος περιήλθε τελεσιδίκως, όπως προέβλεπε ο νόμος στον ΟΣΚ και παραχωρήθηκε για πολλά χρόνια η χρήση της στο Δήμο Κομοτηνής.
Όταν ο κύκλος της ιστορίας με επανέφερε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας το 2012-2013, μου δόθηκε η δυνατότητα σε συνεργασία με το δήμαρχο Κομοτηναίων Γ. Πετρίδη να ολοκληρώσω την προσπάθεια διασφαλίζοντας με την υπογραφή μου πάνω από 2 εκ. ευρώ από ειδικά κονδύλια του υπουργείου, με στόχο την ανάπλαση της Τσανακλείου (Παρατήρηση: Τα χρήματα προέρχονταν από το φόρο μπύρας, ένα ειδικό έσοδο του υπουργείου από το οποίο ποτέ μέχρι τότε δεν είχε ευεργετηθεί Δήμος της Θράκης, sic). Αυτή ήταν και η τελευταία εκ των υπογραφών που έβαλα ως υπουργός για την περιοχή μας.


Ο Δήμος Κομοτηνής αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα ολοκλήρωσε την ανάπλαση, επι

τυγχάνοντας την αναβίωση του συμβολικού και ιστορικού αυτού Μεγάρου που αποτελεί την σφραγίδα της ιστορίας στην πόλη της Κομοτηνής.
Το έργο αυτό, όπως και πολλά άλλα πχ. Το Μέγαρο Μουσικής, ο Κάθετος Άξονας, το Δημοτικό Πανθρακικό Στάδιο, η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, το Κλειστό Γυμναστήριο στο Γυμνάσιο της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, οι Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στο Campus, οι Σχολικές Υποδομές σε όλο το Νομό, το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, οι Εργατικές Κατοικίες κλπ. είναι αποτελέσματα από τη μία της ισχυρής κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης στα κέντρα των αποφάσεων και από την άλλη μιας γόνιμης και διακομματικής συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ:
Σε λίγο καιρό αυτό το ιστορικό κτίριο θα ξαναπαραδοθεί στους πολίτες της Ροδόπης. Δημόσια πρόταση μου προς το δήμαρχο Κομοτηνής είναι να μεταβληθεί σε ζωντανή γέφυρα που θα συνδέσει τη νέα γενιά του τόπου μας με την Ιστορία του. Γι’ αυτό καταθέτω δύο ιδέες:


Να εγκατασταθεί στον ένα όροφο της Τσανακλείου το Μουσείο Καραθεοδωρή, που όλοι μαζί δημιουργήσαμε με προσωπικό κόπο και δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ήδη επιτύχαμε να επισκέπτονται χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα για να θαυμάσουν τη διαδρομή και το έργο του διάσημου Έλληνα Θρακιώτη μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.


Στους άλλους ορόφους να λειτουργήσει Ψηφιακό Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που θα διεκδικήσουμε να συνδέεται ηλεκτρονικά (on line) με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό, η Τσανάκλειος θα αποκτήσει πρόσβαση σε εκατομμύρια τίτλους ψηφιακών βιβλίων.


Τόσο ο εσωτερικός χώρος, όσο και το πανέμορφο προαύλιο της θα λειτουργεί ως ένα προνομιακό πνευματικό περιβάλλον, όπου με συνδέσεις WiFi θα μπορούν μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί, όχι μόνο από την πόλη και το Πανεπιστήμιο μας, αλλά από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να έχουν πρόσβαση σε μια πλούσια ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, που μπορεί να διευκολύνει όχι μόνο την Τσανάκλειο, αλλά και το ΔΠΘ και την πόλη μας να μεταβληθούν σε ένα σπάνιο διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Τηλεεκπαίδευσης προσελκύοντας χιλιάδες νέους επιστήμονες.


Αν πιστέψουμε σ' αυτή την ιδέα και αξιοποιήσουμε την καλή σχέση που οικοδομούμε με το Ίδρυμα Νιάρχου λόγω του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.
Αν διαπραγματευτούμε και διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτή την εφαρμογή.


Τότε είναι βέβαιο ότι το αναγεννημένο κτίριο της Τσανακλείου δε θα περιοριστεί μόνο να είναι η ισχυρή σφραγίδα της ιστορίας μας, αλλά θα μεταβληθεί και σε γέφυρα της Κομοτηνής προς το μέλλον, εκλύοντας, διευκολύνοντας και αξιοποιώντας τη νέα γενιά ερευνητών και επιστημόνων και καθιστώντας το τόπο μας σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε