fbpx Πρόταση: Ρωσικό Γενικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη για όλη την Θράκη και ΑΜΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΑΡΘΡΟ

Πρόταση: Ρωσικό Γενικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη για όλη την Θράκη και ΑΜΘ

ΑΡΘΡΑ
Νικόλαος Κοζάρης
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Ρωσικό Γενικό Προξενείο

Μία πρόταση, στα πλαίσια της λειτουργίας της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, από τον Νικόλαο Κοζάρη, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στην Τοπική Οργάνωση ΝΔ του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης αλλά και σε όλη την Θράκη υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ρωσόφωνοι Έλληνες, που ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση και αποτελούν ζωντανό δεσμό με την Ρωσία.

Ταυτόχρονα, από τις αρχές της δεκαετίας μας και με τη δουλειά που έκανε το «Ρώσικο Σπίτι» είχαμε δει μεγάλη άνθηση στις πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις της Αλεξανδρούπολης με την Ρωσία. Μετά ενδιαφέρθηκαν και άλλες πόλεις, αλλά η ξενοκίνητη προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του τότε ΥΠΕΞ Κοτζιά με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών κλόνισαν το αίσθημα ασφάλειας των Ρώσων για την Ελλάδα. Τους έσπρωξαν να συνεργαστούν με την Τουρκία (όσο μπορεί κάποιος να συνεργαστεί με την τουρκιά) αλλά αυτή είναι μία σχέση που «παίζεται» αν θα αντέξει να βγάλει το 2020 ή τελοσπάντων έχει ημερομηνία λήξης. Πέτυχε όμως να απομακρύνει τα οφέλη της ελληνορωσικής συνεργασίας που υπήρχε κυρίως στην Αλεξανδρούπολη.

Εγώ, ως άνθρωπος που ζω στη Θράκη και πονώ τον τόπο μου βλέπω ότι για να αναπτυχθεί η Θράκη (και η Ανατολική Μακεδονία, αφού μας έχουν σε μία Περιφέρεια) δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα «αυγά» μας σε ένα «καλάθι». Μιλάω για την ουσιαστική Κατοχή της Αλεξανδρούπολης από κάποια περίεργα αμερικανικά συμφέροντα που εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς κύκλων του ΝΑΤΟ. Αυτών των κύκλων του ΝΑΤΟ που άφησαν χωρίς κάλυψη την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική απειλή και αντίθετα βοήθησαν τον Ερντογάν καλύπτοντάς τον πλήρως με δικαιολογίες και «τεχνικές συνομιλίες» κλπ. Αυτοί που στην πράξη λειτουργούν ανθελληνικά και φιλοτουρκικά πάτησαν πόδι στην Αλεξανδρούπολη, αφού πρώτα έβαλαν στον πάγο την ελληνορωσική συνεργασία. Και τι μας υπόσχονται; Ότι θα γίνουμε στόχος ρωσικών, κινεζικών ίσως και ιρανικών πυραύλων;

Ρωσικά καλάθια
Για να υπάρχει ισορροπία και ασφάλεια για την Ελλάδα και τον τόπο μας χρειαζόμαστε και άλλα «καλάθια», ρωσικά. Άλλωστε έχουμε ελευθερία, ελεύθερο ανταγωνισμό, ελεύθερη αγορά κλπ. Σωστά; Η εγκατάσταση Ρωσικού Γενικού Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη για να καλύπτει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα δώσει αίσθημα επιχειρηματικής και πολιτιστικής ασφάλειας στην ρωσική επιχειρηματική κοινότητα και ξεκάθαρο σήμα στην ρωσική ηγεσία ότι η Αλεξανδρούπολη και η ΑΜ-Θ μπορεί να γίνει πυλώνας συνεργασίας, σύμφωνα και με το έργο που καλείται να πράξει η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αρκεί εμείς να δείξουμε ευμενή διάθεση, αφού προβλέπεται αναλογικά άλλο ένα Ρωσικό Γενικό Προξενείο στην Ελλάδα.

Το ΥΠΕΞ γράφει στην ιστοσελίδα του: «Εκτός της Πρεσβείας Μόσχας, η διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας μας περιλαμβάνει τα Γενικά Προξενεία Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, καθώς και του Νοβοροσσίσκ, περιοχής με σημαντική παρουσία Ρώσων πολιτών ελληνικής καταγωγής. Η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη». Δηλαδή η Ελλάδα έχει δύο Γενικά Προξενεία στην Ρωσία (Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσσίσκ) αλλά η Ρωσία έχει μόνο ένα στην Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο που της αναλογεί μπορεί να εγκατασταθεί μόνο στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχουν και πολλοί ρωσόφωνοι Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Από τον Κοτζιά και τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ένα έγκλημα εκδίωξης της ρωσικής πολιτιστικής και επιχειρηματικής παρουσίας από όπου υπήρχε και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ξεχνώντας τον υγιή ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελεύθερη οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι να μας έχει στερήσει από τα οφέλη που αρχίσαμε να έχουμε, κυρίως τα οικονομικά σε μία κρίσιμη περίοδο, αλλά και τα οφέλη ασφαλείας απέναντι στην Τουρκία. Ένα μόνο παράδειγμα είναι η ακύρωση δημιουργίας στην Αλεξανδρούπολη παραρτήματος ρωσικής Τράπεζας που θα λειτουργούσε στον αντίποδα της τουρκικής Ζιράτ και θα περιόριζε την «εμβέλεια» του τουρκικού προξενείου.

Δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρειες για το τι σχεδιαζόταν - άλλωστε έχει γραφεί για την ενοικίαση του ΟΣΕ, υδροπλάνα κλπ στο λιμάνι, μέχρι και κέντρο αποκατάστασης κοσμοναυτών στα Λουτρά μαζί με επιστημονικό κέντρο - και πάγωσε από τον Κοτζιά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολόγησαν την καταστροφή των σχέσεων με την Ρωσία λέγοντας ότι οι Ρώσοι έκαναν συνομωσίες και εξαγορές ανθρώπων ώστε να κάνουμε συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες κατά της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών. Χρειαζόταν να «λαδωθούμε» για να προστατεύσουμε την Μακεδονία ΜΑΣ; Λίγη ντροπή δεν έχουν; Αλλά πού να βρουν ντροπή οι μπολσεβίκοι του τότε και του σήμερα; 

Το αόρατο Επίτιμο Προξενείο
Η μεγάλη ατιμία του Κοτζιά και «τοπικών παραγόντων» ήταν ότι ακύρωσε την λειτουργία του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσίας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Απέσυρε την αναγνώριση που είχε δώσει στον Επίτιμο Πρόξενο (Κ. Γκαμπαερίδη) για να μην αναβαθμιστεί η συνεργασία με την Ρωσία, ενσυνείδητα γνωρίζοντας ότι ο τόπος μας θα χάσει οικονομικά, αλλά και από στρατηγική και άποψη ασφαλείας. Η μερική στροφή της Ρωσίας στην Τουρκία επηρεάστηκε και από την υπονόμευση που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης. Δεν δίστασαν να καταστρέψουν όσα έγιναν, τα οποία τώρα μπήκαν στον πάγο.

Εδώ και ένα έτος περίπου λειτουργεί αόρατα το Επίτιμο Προξενείο με τον δεύτερο Επίτιμο Πρόξενο, τον γνωστό ξενοδόχο του ξενοδοχείου Ραμαντά (πρώην Θράκη Παλάς) κ. Παλακίδη που τοποθετήθηκε στην θέση του κ. Γκαμπαερίδη. Εγώ δημοσίευσα ανοιχτή επιστολή στον κ. Παλακίδη να ενημερώσει τον λαό στην ΑΜ-Θ τι έκανε από την θέση του Επίτιμου Προξένου της Ρωσίας στην ΑΜ-Θ, που ανέλαβε το 2019. Δεν απάντησε. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο ότι κάτι έχει κάνει. Μήπως η φήμη που έχει ότι είναι «δυτικόφερτος και δυτικόστροφος επιχειρηματίας, ένας από τους πιο δυτικόστροφους επιχειρηματίες της περιοχής, του οποίου το  ξενοδοχείο το εκμεταλλεύεται μία μεγάλη αμερικανική αλυσίδα και ο οποίος ήταν στην επιτροπή υπέρ του «Ναι» στο Δημοψήφισμα του 2015», έπαιξε ρόλο σε αυτό; Εκτός βέβαια αν οι Ρώσοι εκτός από αόρατα αεροπλάνα, πλοία κλπ έχουν και αόρατο έργο στα Επίτιμα Προξενεία τους, έχουμε δηλαδή στελθ προξενείο. Αφού όμως το Επίτιμο δεν κάνει τίποτα, ένα Γενικό Προξενείο της Ρωσίας θα ήταν πολύ χρησιμότερο και θα μπορούσε (στην αρχή τουλάχιστον) να ενοικιάσει κτίριο που διαθέτει ο Δήμος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην