fbpx Προτάσεις της Αιμ. Λαδοπούλου για την ανάπτυξη της Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

Προτάσεις της Αιμ. Λαδοπούλου για την ανάπτυξη της Θράκης

ΑΡΘΡΑ
Ένωση Κομοτηναίων Αθήνας
Ντόρα Μπακογιάννη
Αιμιλία Λαδοπούλου

Επίτιμη πρόεδρος Ενώσεως Κομοτηναίων Αθήνας

Με επιστολή της προς την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία κοινοποιεί στον «Χ», η Αιμιλία Λαδοπούλου, επίτιμη πρόεδρος Ενώσεως Κομοτηναίων Αθήνας, ζητάει την στήριξη της ελληνικής πολιτείας, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής, προς την ακριτική Θράκη. Στην επιστολή της αναφέρει τα ζητήματα στα οποία πρέπει να στηριχθούν οι ακρίτες: Δημογραφικό, σιδηρόδρομος, ΔΠΘ, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, ασφάλεια.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή της:
Προς την επίτιμον κα Μπακογιάννη Ντόρα, βουλευτήν - πρόεδρον Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης

Κυρία βουλευτά - κυρία πρόεδρο Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης. σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο και στην ιδιαίτερα μου πατρίδα.

Είμαι η Αιμιλία Λαδοπούλου, επίτιμος πρόεδρος Ενώσεως Κομοτηναίων Αθήνας (ελπίζω να με θυμόσαστε).

Θα καταθέσω τις δικές μου προτάσεις.
Η Θράκη προπύργιο της Ελλάδος και οι Θρακιώτες φύλακες Θερμοπυλών. Είναι τόπος ευλογημένος, αλλά από δεκαετιών τόπος ξεχασμένος παραμελημένος, εγκαταλελειμμένος απ' όλες τις κυβερνήσεις, λόγια πολλά μα έργα μηδέν.

Πιστεύω με την προεδρία σας στην βελτίωση της καταστάσεως όχι στον προγραμματισμό αλλά στην πράξη.

 1. Το Δημογραφικό. Τεράστιο εθνικό πρόβλημα. Εάν δεν αυξηθεί ο χριστιανικός πληθυσμός ιδιαιτέρως στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης θα είναι ωρολογιακή βόμβα, (η ιστορία μας υπενθυμίζει ότι τα γεγονότα σημαδεύουν επικίνδυνα την Θράκη, όλα ξεκινούν από την διοικητική πρωτεύουσα Θράκης την Κομοτηνή, όπου δραστηριοποιείται το Τουρκικό Προξενείο και οι συν αυτώ). Καταπιέζουν τις 40.000 Πομάκους να αυτοαποκαλούνται "Τούρκοι". Γράφουν στην εφημερίδα τους -Ζαγάλισα- "Οι ελληνικές κυβερνήσεις μας οδηγούν στην αγκαλιά της Τουρκίας". Ας τους προσάψουμε ιδιαιτέρως, έχουν μόνον το αυτό θρήσκευμα το μουσουλμανικό.
 2. Δυστυχώς, η Θράκη είναι αποκομμένη σιδηροδρομικώς της λοιπής Ελλάδος από Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη επί 1,5 χρόνο, γιατί την απομόνωσαν άνευ δικαιολογίας, τους είναι περιττή;
 3. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διαπρέπει σε διαγωνισμούς παραστάσεις στο εξωτερικό, α) χρειάζεται οικονομική ενίσχυση δι’ έρευνας, β) να λειτουργήσουν τα νέα προγραμματισμένα τμήματα, γ) συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
  Η Θράκη πολλά μπορεί να προσφέρει και οι Θρακιώτες έχουν την ικανότητα να παράξουν πολλά, ζητούν ηθική υποστήριξη.
 4. Ενίσχυση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Με την συνεχιζόμενη κατάσταση βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση, ας προλάβουμε τα χειρότερα και έρχονται.
 5. Ανάπτυξη του οικοτουρισμού και αγροτοτουρισμού από συλλόγους γυναικών και έκθεση των προϊόντων των στην Αθήνα κατά χρονικά διαστήματα στην αίθουσα του Μετρό (Σύνταγμα), όπως τόσοι άλλοι.
 6. Ο νομός Ροδόπης έχει τόσα να προβάλει και βρίσκεται στην αφάνεια. Χρειάζεται προώθηση, προβολή ενδιαφέροντος. Το Όρος Ροδόπη με τα ποικίλα χρώματα και αρώματα. Το Παπίκιο Όρος με μονές απομεινάρια των βυζαντινών χρόνων προ του Αγίου Όρους, είναι ένας άλλος Μυστράς. Είναι θέμα αρχαιολογικής εταιρείας και Μητροπόλεως. Η ομάδα σας πρέπει να το προωθήσει. Το Φανάρι τουριστική απόλαυση. Με την απέραντη μαγευτική θέα στην απεραντοσύνη του γαλάζιου ουρανού και ενώνεται με τη θάλασσα. Η Μαρώνεια με τον Ίσμαρο και το εξαίσιο ηλιοβασίλεμα, τις αρχαιότητες και το αξιόλογο προϊστορικό θέατρο. Το Σπήλαιο του Μάρωνα εγκαταλελειμμένο δυστυχώς στην φθορά του χρόνου. Αποτελεί πανευρωπαϊκή μοναδικότητα στον χρωματισμό των σταλαγμιτών και σταλακτιτών (όπως γράφει η σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου - έχω την έκθεση της) και θαυμάζει το ανθρώπινο μάτι. Η αξιοποίηση του σπηλαίου κρύβει μια πανάρχαια ανθρώπινη ιστορία. Χρειάζεται ώθηση των υπευθύνων και αρμοδίων που αδρανούν. Παρά το σπηλαιολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προ ετών.
  Η ποικιλόμορφη ανάπτυξη στην Θράκη και δη στο Ν. Ροδόπης δεν είναι εφικτή μόνον δια χρημάτων αλλά πρωτίστως η ψυχολογική υποστήριξη του πεσμένου ηθικού των Θρακιωτών, από την συνεχή εγκατάλειψη.
  Πολλά μπορούν να προσφέρουν με μια ενθαρρυντική ώθηση από εσάς την πρόεδρο καλής ομάδος των συνεργατών σας, με αληθινή αγάπη προσφοράς στην "παραμεθόριο" όπως την θεωρούν Θράκη μας.
 7. Λείπει η ασφάλεια των πολιτών, οι ληστείες καθημερινώς αυξάνονται.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων (23-7-2020 Χρόνος) με κραυγή αγωνίας ζητούν από την κυβέρνηση την στήριξή της, με τις καθημερινές κλοπές και αφετέρου με την καθημερινή καταδίωξη παράνομων μεταναστών εισερχομένων από τον Έβρο άξιοι επαίνων οι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης με το κυνηγητό της εντός των χωριών και την αποφυγή δυστυχημάτων.

Επίτιμον κα πρόεδρε της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης μας, ίσως με τις προτάσεις μου αυτές σας ωθήσωμε σε ξεκίνημα έργων αγάπης, ενδιαφέροντος προσφοράς και όχι μόνον απαιτήσεως χρημάτων.

Είθε να είναι προτάσεις πραγματοποιήσιμες εις το ακέραιον. Καλήν επιτυχία στην ανάπτυξη της Θράκης μας. Το έχει ανάγκη.

Μετά τιμής

Αιμιλία Λαδοπούλου

Επίτιμος πρόεδρος Ενώσεως Κομοτηναίων Αθήνας
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ