fbpx Προσοχή, ο χώρος βιντεοσκοπείται
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ

Προσοχή, ο χώρος βιντεοσκοπείται

ΑΡΘΡΑ
Προσωπικά Δεδομένα
Άρθρο γνώμης

Γράφει η Κωνσταντίνα Καραϊσκάκη, φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ

«…την ώρα που οι τίτλοι τέλους από τη νυχτερινή ταινία έκαναν την εμφάνιση τους, μία ειδοποίηση στο κινητό ήρθε και ταρακούνησε το νιόπαντρο ζευγάρι. Το ακατάλληλο της ώρας, το σαστισμένο βλέμμα, οι αμήχανες κινήσεις πάγωσαν την ήρεμη και τρυφερή οικογενειακή στιγμή. Ο πειρασμός για κοινή προβολή του βιντεοσκοπημένου μηνύματος κυριάρχησε στο καχύποπτο και θολωμένο μυαλό».  «Προσωπικές στιγμές….» είχαν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα……, Ακολούθησε το γνωστό σε όλους έγκλημα ….
Συζητώντας για την ιστορία και φεύγοντας από τον πολύωρο καφέ με την καλύτερή μου φίλη, το μυαλό μου στριφογύριζε συνεχώς στη σκέψη του «μεγάλου αδελφού» που αποτελεί ενεργό κομμάτι ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές στιγμές,  μετατρέποντάς τες  σε ακατέργαστες σκηνές, δεκτικές θέασης για όλους. 
Αδιαμφισβήτητα το θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων καθώς και η ανάγκη διαφύλαξης της ιδιωτικής φύσης κάθε ατόμου, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για διάδοση προσωπικών πληροφοριών μέσω γνωστής ιστοσελίδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιβολή προστίμου στην εταιρεία με τα εκατομμύρια των χρηστών, το κλείσιμο πολλών λογαριασμών, οι παραδοχές  της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για παραβίαση προσωπικού απορρήτου πολιτών, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και η επικείμενη  νομοθετική εφαρμογή του «Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων» που θα εναρμονισθεί στην Ελληνική έννομη τάξη στις 25-5-2018 έχουν ήδη σημάνει το εναρκτήριο λάκτισμα για επείγουσα καταστολή και πρόληψη.
Όπως είναι ήδη γνωστό η έννοια της ιδιωτικότητας αποτελεί επινόηση μίας νεώτερης εποχής. Το άτομο αρχίζει σταδιακά να απαγκιστρώνεται από τις ομαδικές μορφές οργάνωσης και τις ιδιωτικής φύσεως συλλογικές δεσμεύσεις. Ξεκινά να δρα ανεξάρτητα και αυτόβουλα  ως υπεύθυνο- έλλογο ον. Σε αντίθεση με παλαιότερα σήμερα ο σεβασμός του ιδιωτικού βίου, και η διαφύλαξη της προσωπικής ασφάλειας, χαρακτηρίζονται ως άμεση προτεραιότητα,  ως ακλόνητα συνταγματικά δικαιώματα. Αναγνωρίζονται τόσο οικουμενικά όσο και ατομικά, καθώς αποτελούν το δομικό λίθο περί θεμελίωσης αξιών όπως αυτών της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. (άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγματος).
Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια οφείλουν να θεωρούνται πρωταρχικό μέλημα κάθε έννομης τάξης. Η ιδιωτική σφαίρα προστατεύει τον άνθρωπο, την μοναδικότητα, την αυτοτέλειά του. Διασφαλίζει την πνευματική και σωματική ακεραιότητά δίνοντάς του μία ξεχωριστή παρουσία στον ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Προσφέρει την ευκαιρία στον καθένα, να μοιράζεται στοιχεία και γεγονότα , όποτε ο ίδιος τα αξιολογεί ως δεκτικά περιστατικά εξωτερικής δράσης. Παρ’ όλα αυτά συχνά διαγιγνώσκεται η διάβρωση και η ανήθικη γνωστοποίηση στοιχείων που ρηγνύουν τόσο την επείγουσα ανάγκη για ανωνυμία όσο και τη θέληση για μυστική προστασία της ιδιωτικής βούλησης.
Για το λόγο αυτό κάθε έννομη τάξη καλείται να προστατεύει τους πολίτες της. Να θέτει όρια και κανόνες. Να κατοχυρώνει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Να προασπίζει και να συγχωνεύει στον χαρακτήρα της την ομαδικότητα και την ιδιαιτερότητα κάθε μέλους. Να ενστερνίζεται όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα την ιδιωτική - οικογενειακή ζωή, την κατοικία , την επικοινωνία. Να σέβεται δεδομένα τα οποία εκ φύσεώς χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως ευαίσθητα και χρήζουν ειδικής προστασίας, όπως καταγωγή φυλετική-εθνοτική, θρησκευτικός προσανατολισμός, θέματα υγείας κλπ.
Η εφαρμογή ωστόσο του Γενικού Κανονισμού, έχει μετατρέψει την ελληνική έννομη τάξη σε περιβάλλον αντιμαχόμενων τάσεων, που αποσκοπούν τόσο στη δημιουργία μίας ομοιόμορφης νομοθετικής ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης, όσο και στη διασφάλιση της μυστικότητας και ανωνυμίας δεδομένων που θίγουν τις πιο ευαίσθητες πτυχές του ιδιωτικού βίου κάθε ανθρώπου. Επιχειρήσεις δηλαδή που απασχολούν προσωπικό με σεβαστό αριθμό εργαζομένων, οφείλουν να προσαρμόσουν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους. Τα ξενοδοχεία οφείλουν να αναβαθμίσουν το ηλεκτρονικό αρχείο τους προστατεύοντας τα δεδομένα των πελατών τους. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τη σειρά τους, οφείλουν να λάβουν έγγραφη συναίνεση για τις τυχόν ομοειδείς επεξεργασίες. Το αυτό ισχύει για τις Τράπεζες, τα Νοσοκομεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες.  Η αναβάθμιση λειτουργικών συστημάτων, λογισμικού καθώς και η ανάδειξη υπευθύνων επεξεργασίας, καθίστανται απαιτητές. 
Σε μία Ελλάδα που επί πολλά έτη μάχεται ενάντια στην κρίση, στο δανεισμό , στις μειώσεις συντάξεων, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την τωρινή εφαρμογή του νομικού πλαισίου   κάπως άκαιρη. Για άλλη μία φορά η Ελληνική Πολιτεία, ενεργώντας ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Οδηγία που είχε θέσει ως έτος ενεργοποίησης του Νόμου το 2016 βαδίζει αυτόβουλα, παίρνοντας τις ως συνήθως παρατάσεις και λειτουργώντας υπό πίεση στην εκπνοή του χρόνου.
Και τι να προλάβεις κανείς την τελευταία στιγμή; Δε χωρεί άλλη παράταση. 
Παρόλα αυτά η διαβίβαση , συλλογή, αρχειοθέτηση και επεξεργασία των δεδομένων σε κάποιον τρίτο, οφείλουν να διατηρούν το μυστικό και ανώνυμο χαρακτήρα τους. 
Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια, θα είμαστε όλοι εμείς.  
Ας αναμετρηθούμε λοιπόν με τις συνήθειες του παρελθόντος και ας αγωνισθούμε για την μεγάλη αλλαγή.
Η αρχή πρέπει να γίνει, ας κάνουμε το πρώτο βήμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε