ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Ι. Σταυρίδης

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Είναι γνωστό ότι η ιστορία γράφεται με γεγονότα, πράξεις και παραλήψεις.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής που άφησε πίσω της νεκρούς, τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές θα σας παραθέσω κατωτέρω πως γράφηκε η πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας από τις πράξεις και τις παραλήψεις που ακολούθησαν την παραπάνω τραγωδία.

Το περσινό καλοκαίρι πριν την καταστροφή στο Μάτι Αττικής όλα φαινόταν να είναι ελεγχόμενα από την προηγούμενη κυβέρνηση και όλο το ενδιαφέρον εστιαζόταν στο πως θα στηθεί η φιέστα για το τέλος των μνημονίων και στο εάν θα φορέσει γραβάτα όπως είχε υποσχεθεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. προχωρούσε ανέφελα καθώς δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η συμφωνία για το «Μακεδονικό» και όλα φαινόταν ελεγχόμενα.

Αυτό δε που θα καταθέσω ως προσωπική μου υποψία γιατί δεν έχω κάποια συγκεκριμένη απόδειξη είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ετοιμαζόταν μετά τη φιέστα για το τέλος των μνημονίων να προχωρήσει το Σεπτέμβριο σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό για να καρπωθεί τις δάφνες από την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και για να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις θα προκαλούσε η εξέλιξη της συμφωνίας για το «Μακεδονικό».

Δεν ξέρω εάν ήταν αυτή η πραγματική πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά εάν σκεφτεί κανείς τα παραπάνω μπορεί να της έβγαινε ο εκλογικός αιφνιδιασμός.

Η ιστορία όμως δε γράφεται με προθέσεις αλλά όπως προανέφερα με γεγονότα, πράξεις και παραλήψεις και αυτό τελικά συνέβη.

Η αιφνίδια φυσική καταστροφή στο Μάτι Αττικής και η τραγωδία που ακολούθησε ανέδειξε τα μεγάλα επιχειρησιακά και επικοινωνιακά λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης και έφερε τον πρώην πρωθυπουργό σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Εκεί λοιπόν που ετοιμαζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση για φιέστες και εκλογικούς αιφνιδιασμούς η τραγωδία στο Μάτι ανέτρεψε τα δεδομένα και άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Από εκείνο το σημείο και μετά η φθορά της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ραγδαία γιατί ακόμα και το επικοινωνιακό κομμάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν το δυνατό χαρτί της με τη λάθος διαχείριση που έγινε μετά την τραγωδία στο Μάτι θα διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στα σεμινάρια επικοινωνίας και πολιτικών επιστημών.

Έτσι, το τραγικό γεγονός μιας φυσικής καταστροφής και οι πράξεις και οι παραλήψεις που το ακολούθησαν άλλαξε τη ροή της ιστορίας και οδήγησε σταδιακά στην πολιτική αλλαγή.

Τα παραπάνω ας τα έχει υπόψη της και η νέα κυβέρνηση, που κατά τα φαινόμενα έχει έρθει με καλή οργάνωση και προθέσεις, γιατί η ιστορία της θα γραφεί από τις πράξεις και τις παραλήψεις της και όχι από τις προθέσεις της. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας θα είναι το  κείμενο που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη,  σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών,  όπως αναφέρει  το πρακτορείο Reute