fbpx «Περικυκλωμένοι» από τον ιό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΑΡΘΡΟ

«Περικυκλωμένοι» από τον ιό

ΑΡΘΡΑ
Δημήτρης Τζελέπης

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης*

Στην χώρα μας και όχι μόνο συνεχίζεται ο εγκλεισμός για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου. Όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε και άλλα νέα για την πανδημία . Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι «επιτίθεται» σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, τώρα βλέπουμε ότι προσβάλει και νέους. Είναι η ειδικότητα του ιού που κανείς δεν τον ξέρει και τώρα όλοι τον μαθαίνουμε, ναι μεν ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, αλλά είναι κάτι νέο για όλους.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία πάει να γίνει νέα Ιταλία, η κυβέρνηση της Ισπανίας άργησε να πάρει μέτρα όπως αυτής της Ιταλίας, γιατί και οι δύο έχουν ένα κοινό, είναι δικομματικές και έχουν στον πυρήνα τους δύο διαφορετικά κόμματα. Στην Ισπανία είχαμε και το μακάβριο με τους οίκους ευγηρίας που γιατροί πήγαν να κάνουν ελέγχους και είδαν το μακάβριο θέαμα με τους ηλικιωμένους να έχουν καταλήξει δίπλα σε άλλους ανθρώπους. Στην Ιταλία αναθαρρήσαμε όλοι με την πτώση μίας ημέρας στους θανάτους, αλλά αυξήθηκαν την επόμενη ημέρα ξανά, αλλά τα κρούσματα μειώνονται και αυτό ίσως είναι το καλό.

Αυτές οι δύο χώρες βιώνουν μία νέα Αντιγόνη που δεν έχουν να θάψουν τους νεκρούς τους ή καλούνται να επιλέξουν όπως έκαναν ανάμεσα στον Ιησού και τον Βαραββάν που θα ακουστεί σε λίγες μέρες στις εκκλησίες για το Πάσχα.

Η Αμερική του Τραμπ βαίνει και η ίδια σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο που όπως ανακήρυξε ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) μπορεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας.

Η Αμερική όμως σε συμφωνία με το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊου. Αυτό μπορεί να μην και αρκετό και να χρειαστεί και νέα οικονομική ενίσχυση. Επίσης η Αμερική έχει περάσει σε νεκρούς την 11ηΣεπτέμβριου. Η κατάστασή στην Αμερική είναι δραματική με τους ανθρώπους και τους γιατρούς να βιώνουν μία «επίγεια κόλαση.»

Η Αγγλία με τον Τζόνσον που ο ίδιος βάδιζε στα χνάρια του Τραμπ, άλλαξε πορεία μετά από μελέτη του Imperial College ότι μπορεί να νοσήσουν και 500.000 άτομα, έκανε στροφή και πήγε στα μέτρα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας.

Επίσης, η Τουρκία είχε βρει το «μαγικό φίλτρο» που ήταν η κολόνια με άρωμα λεμόνι, αλλά και αυτή τώρα τρέχει να μαζέψει ότι μπορεί. Ο τούρκος πρόεδρος έχει κλείσει και έχει απαγορεύσει σχεδόν τα πάντα στην χώρα του. Με 79 νεκρούς ο Ερντογάν βιώνει και αυτός μία πολύ άσχημη κατάσταση που μέχρι πριν από έναν μήνα έλεγε ότι ο Κορωνοϊός δεν έχει επισκεφθεί την χώρα του.

Η χώρα μας αντέχει, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ο φόβος της καταστροφής έφερε το lockdown για να πειστούν οι απείθαρχοί και οι ανεύθυνοι. Φαίνεται ότι όλοι συμμορφώθηκαν, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. Θα είναι θανάσιμη και ολέθρια. Το ΕΣΥ πρέπει να αντέξει και πρέπει να συμβάλλουν όλοι σε αυτόν τον αγώνα. Το τείχος του δεν πρέπει να αλωθεί.

Κοιτάξτε να δείτε τώρα, ο Κορωνοϊός έχει βάλει όλα τα συστήματα σε δοκιμασία και σε εξετάσεις πάνω που όλα έδειχναν ελεγχόμενα. Ένας ιός με σχήμα «πλαστελίνης» πάει να μας αφήσει όλους μετεξεταστέους.

Κουράγιο, γιατί εκτός από τον ζόφο υπάρχει και η Ελπίδα.

*μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά