fbpx Οι προκλήσεις των τοπικών αρχόντων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟΨΗ

Οι προκλήσεις των τοπικών αρχόντων

ΑΡΘΡΑ
Δημήτρης Τζελέπης
άποψη

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Xωρών

Στις  2 Ιουνίου  διεξήχθησαν  σε όλη τη  χώρα επαναληπτικές εκλογές για την εκλογή των νέων  τοπικών «αρχόντων», περιφερειάρχες και δήμαρχοι.  Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης  εκλέξαμε Περιφερειάρχη τον Χρήστο  Μέτιο που διεκδίκησε για πρώτη φορά την Περιφέρεια όντας  επικεφαλής, αφού είχε αναλάβει μετά τον θάνατο του  Γιώργου Παυλίδη. Ο Δήμος Κομοτηνής δεν άλλαξε χέρια, όπως κάποιοι περίμεναν, αλλά θα αλλάξει μόνο πρόσωπο, η νικήτρια παράταξη παρέμεινε η ίδια. Νέος άρχων του Δήμου Κομοτηνής είναι ο Γιάννης Γκαράνης. 

Οι άρχοντες έχουν πολλή δουλειά από την πρώτη Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουν επίσημα.  Ας τα πάρουμε με την σειρά. Ο Δήμος Κομοτηνής θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα η πόλη που διαμένουν όλοι οι πολίτες της Κομοτηνής να είναι καθαρή, όμως να σεβόμαστε την πόλη μας και εμείς. Να υπάρχουν φώτα σε κεντρικούς δρόμους για να μην υπάρχει το αίσθημα του φόβου. 

Τα πολιτιστικά είναι πολλά, επιτέλους να γίνει σταθερά επισκέψιμο το μουσείο του Καραθεοδωρή  εκεί όπου  υπάρχουν μαθηματικοί θησαυροί και επιστολές προς τον Αϊνστάιν, κοινώς η αλληλογραφία τους.  Του χρόνου η Κομοτηνή θα γιορτάσει  τα εκατό χρόνια από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, τα ελευθέρια θα πρέπει να είναι πόλος έλξης ανθρώπων από πολλές γωνιές της Ελλάδος. Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για τον επόμενο δήμαρχο. Φτάνει με τα τετριμμένα όπως χορούς, καλά είναι και αυτά, αλλά να παρουσιαστούν και  ιστορικά ντοκουμέντα από εκείνη την εποχή. 

Χώροι πρασίνου υπάρχουν στην Κομοτηνή, το πάρκο να γίνει ξανά ωραίο και επισκέψιμο και μην  έχει την σημερινή  εικόνα. Εκμεταλλεύσιμο θα μπορούσε να είναι και το πάρκο της περιφέρειας. 

Φυσικά ο κ. Μέτιος έχει και το πιο δύσκολο έργο. Θα πρέπει να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προτεραιότητες της  περιφέρειας που τον εξέλεξε.  Δύσκολο, γιατί η περιφέρεια κρίθηκε στο νήμα και  μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος της περιφέρειας είναι διχασμένος. 

Η Κομοτηνή θα  πρέπει να γίνει πραγματική πρωτεύουσα  και όχι να είναι μόνο στα χαρτιά. Να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητά  της, τα λεωφορεία που ξεκινούν για Τουρκία να μένουν μερικές μέρες εδώ, ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, το Φανάρι  να γίνει τουριστικός προορισμός κανονικός και όχι ευκαιριακός. Να ανοίξει η πρόσβαση στον κάθετο άξονα Νυμφαίας- Μακάζα  και για λεωφορεία και  έτσι να γίνει και η διέλευση τουριστών πιο εύκολη από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. 

Ο Έβρος είναι το σύνορο της  Ευρώπης και της Ελλάδας με την Τουρκία, όχι η εσχατιά της Ελλάδας, είναι το πρώτο σύνορό μας,  από τον Έβρο ξεκινάει η Ελλάδα και φτάνει ως το ακριτικό Καστελόριζο.  Ο Έβρος έχει λιμάνι και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ενώ  το ενδιαφέρον των Αμερικάνων είναι πολύ σημαντικό. Με σταθμούς  LNG δηλαδή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, τον IGB με την συμμετοχή της Βουλγαρίας. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει δυνατότητες που μπορεί όποιος το ελέγχει να φτάνει μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα.  Η Ρωσία παλαιότερα  έκανε σχέδια, αλλά επικράτησε το ενδιαφέρον της  Αμερικής. 

Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα. Τα χρώματά της  όμως τα έχει χάσει εδώ και κάποια χρόνια. Το καρναβάλι έχει «παραδοθεί» και δεν έχει τους επισκέπτες  που είχε πριν κάποια χρόνια, θα πρέπει οι αποκριάτικες εκδηλώσεις να γίνουν  όπως ήταν παλιά,  να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της περιφέρειας και όχι μόνο. Χρειάζεται και τη στήριξη της περιφέρειας όχι μόνο της δημοτικής αρχής. Οι  σχολές του Πολυτεχνείου  της  Ξάνθης  είναι καλές, άλλα  οι καταστηματάρχες λένε ότι δεν είμαστε Κομοτηνή και έχουν δίκιο, θα πρέπει  ίσως  στην Ξάνθη να γίνει μία σχολή ή ένα παράρτημα μίας σχολής για να τονωθεί η τοπική αγορά. 

Η Καβάλα έχει λιμάνι, το λιμάνι αυτό θα πρέπει να γίνει πόλος έλξης κρουαζιερόπλοιων. Το πανέμορφο νησί της Θάσου πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο τουριστικά, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην εξωτερική. Σταματήστε να διαμαρτύρεστε και αφοσιωθείτε στις δυνατότητές σας. 

Δράμα,  θα πρέπει να ενισχυθεί ο ορεινός τουρισμός με το Φαλακρό να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, να συναγωνιστεί τους άλλους χειμερινούς προορισμούς και χιονοδρομικά κέντρα.  Ο δρόμος που οδηγεί στο Φαλακρό είναι δύσκολος και όχι ο πιο εύκολος.  Επίσης, η Δράμα έχει και οινοποιία και θα πρέπει να αναδειχθούν τα κρασιά της, τα κτήματα της. Να ενισχυθεί γενικά  ο αγροτικός τουρισμός.  

Μία περιφέρεια με πολλές δυνατότητες που περιμένει αξιοποίηση και όρεξη για δουλειά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι