fbpx «Από τον αιώνα της ελευθερίας στον αιώνα της δημιουργίας»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Από τον αιώνα της ελευθερίας στον αιώνα της δημιουργίας»

ΑΡΘΡΑ
Από Απόσταση
Σταύρος Ι. Σταυρίδης

Γράφει  ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Μετά τη χαλάρωση των γιορτών μπήκαμε στα δύσκολα του νέου έτους, που όπως φαίνεται θα είναι γεμάτο Εθνικές προκλήσεις.

Χωρίς να θέλω να είμαι απαισιόδοξος πρέπει να έχουμε αυξημένη την προσοχή μας το αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί με τα ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στην ανατολική Μεσόγειο δε θα βρούμε την ησυχία μας και επειδή μπήκαν στο παιχνίδι πολλοί διεθνείς παίκτες πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας για την προστασία των Εθνικών μας συμφερόντων.

Αυτό λίγο πολύ είναι το διεθνές περιβάλλον στις αρχές του νέου έτους και την κατάσταση την ξέρουμε.

Δε θα κάνω μία ακόμα ανάλυση των παραπάνω, γιατί ούτε ειδικός είμαι και νομίζω ότι ήδη έχετε «χορτάσει» με σχετικές αναλύσεις ειδικών και μη.

Σήμερα θα κινηθώ τοπικιστικά και θα ασχοληθώ με το ποιά θα πρέπει να είναι η θέση του τόπου μας, του νομού Ροδόπης, αλλά και γενικότερα της Θράκης μας στις δύσκολες διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ξέρω ότι θα βρεθούν αρκετοί που δε θα δουν με καλό μάτι αυτά που γράφω σήμερα και θα ισχυριστούν ότι τα γράφω με ασφάλεια «ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ» ζώντας με την οικογένεια μου στην πρωτεύουσα.

Είναι δεκτή η κριτική αλλά δε σημαίνει πώς επειδή κάποιοι έφυγαν προσωρινά από τον τόπο τους για επαγγελματικούς λόγους, ότι δε πρέπει να αγωνιούν και να καταθέτουν προτάσεις για το καλύτερο του τόπου τους.

Κλείνω τη μικρή προσωπική παράγραφο και μπαίνω αμέσως σε αυτά που θεωρώ χρήσιμα για τον τόπο μας στην τρέχουσα δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε υποψιασμένοι και οργανωμένοι αλλά σε καμία περίπτωση φοβισμένοι.

Πρέπει να είμαστε ενήμεροι χωρίς να μας κυριεύουν αισθήματα ανησυχίας.

Όσοι έχουμε ζήσει σε ακριτικές περιοχές γνωρίζουμε, ότι ο κόσμος διακατέχεται διαχρονικά από ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια «τροχοπέδη» για την ανάπτυξη του τόπου μας, γιατί διώχνει επενδύσεις και κάνει φοβικούς όσους ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο τόπος μας είναι ένα διαχρονικό υπόδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής πολυπολιτισμικής συμβίωσης και έτσι θα παραμείνει.

Αυτό θα πρέπει να διαφημίζεται από όλους μας ως το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας για ξένες επενδύσεις, καθώς η περιοχή μας παρέχει ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον και σε επενδυτές άλλων θρησκειών και πολιτισμών, διότι είναι εμπεδωμένη βαθιά μέσα μας η πολυπολιτισμική κουλτούρα.

Επίσης, με χαρά βλέπω νέους και δημιουργικούς ανθρώπους στον τόπο μας να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Θα πρέπει σε όλα τα επίπεδα να δοθεί χώρος και χρόνος στους νέους ανθρώπους και στις νέες νοοτροπίες.

Ο τόπος μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει εκπροσωπηθεί ας πούμε επαρκώς αυτοδιοικητικά και κοινοβουλευτικά και όλοι οι εκπρόσωποι έχουν δώσει κάτι.

Δε λέω τα παραπάνω για να ικανοποιήσω τους πάντες απλά θέλω να τονίσω ότι σε ευαίσθητες περιοχές όπως η δική μας είναι πολυτέλεια το να αναζητούμε τι δεν έγινε στο παρελθόν καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά.

Αυτή πρέπει να είναι και η βασική θέση του τόπου μας, ο οποίος πρέπει να ποτιστεί με νεωτεριστική και εξωστρεφή νοοτροπία και να αποτινάξει τα όποια φοβικά σύνδρομα.

Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα ούτε και να φοβόμαστε κάτι εάν πείσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τους άλλους ότι ο τόπος μας είναι γεμάτος πλεονεκτήματα και όχι μειονεκτήματα.

Ακούγονται και είναι πολύ γενικά τα παραπάνω και για αυτό ειδικά φέτος που συμπληρώνεται ένας αιώνας ελευθερίας του τόπου μας θα πρέπει όλοι μας είτε έχουμε είτε δεν έχουμε θεσμική ιδιότητα εφόσον αγαπούμε και ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε ο αιώνας που έρχεται να είναι αιώνας πραγματικής προόδου.

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί φέτος τη μετάβαση του τόπου μας από τον αιώνα της ελευθερίας στον αιώνα της δημιουργίας και ας συμμετέχουμε όλοι μαζί σε ένα ανοικτό και δημιουργικό διάλογο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.