fbpx #Menoume_Spiti και ΔΕΝ διαβάζουμε Fake News
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΝΕΑ ΗΘΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

#Menoume_Spiti και ΔΕΝ διαβάζουμε Fake News

ΑΡΘΡΑ
Κορωναϊος
Κοροναϊος

Ας πάρουμε ο καθένας/μια την κατάσταση στα χέρια του/της

Όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει ο κορωνοϊός έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις ζωές μας και μάλιστα τόσο γρήγορα σχεδόν όσο γρήγορα πολλαπλασιάζεται και επελαύνει ανά την υφήλιο. Αν κάτι πρέπει να υιοθετήσουμε ως νέα στάση ζωής –κυριολεκτικά «ζωής»- αυτή είναι η προσαρμοστικότητα στα καινούργια δεδομένα και η ταυτόχρονη αύξηση των αντανακλαστικών μας σε ό,τι διακινείται ως πληροφορία.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι αυξάνει συνεκδοχικά και τη χρήση του ίντερνετ, αλλά και την παρακολούθηση των ειδήσεων που σχεδόν αποκλειστικά αναφέρονται στον κορωνοϊό. Η κατάσταση αυτή –δυστυχώς- από ορισμένους εκλαμβάνεται ως «πεδίο δόξης» και έτσι άκριτα δημοσιεύουν ειδήσεις χωρίς καμία διασταύρωση ή ακόμη και «φανταστικές» ιστορίες, προσωπικές κρίσεις, εκτιμήσεις και εικασίες χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες.

Η μόνη άμυνα σε αυτή την παράπλευρη «επίθεση» των Fake News είναι η διασταύρωση των ειδήσεων και η ενημέρωση από πηγές που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους στο πέρασμα του χρόνου. Τέτοια ΜΜΕ υπάρχουν και σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο και είναι εκείνα που έχουν αποδείξει ότι εργάζονται για το κοινό καλό και όχι για τα πρόσκαιρα «κλικ» ή τη δημιουργία «ονόματος» εν μέσω μίας τόσο μεγάλη κοινωνικής κρίσης.

Είναι αυτά τα ΜΜΕ που «ποντάρουν» στην αληθινή ενημέρωση και είναι τα ΜΜΕ εκείνα που θα υπάρχουν και την επόμενη ημέρα, που ο κορωναϊός θα έχει φύγει. Γιατί ο ιός αυτός, ναι μεν θα διαρρήξει το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών, αλλά αυτό που θα δοκιμαστεί περισσότερο είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη. Ο «Χ» ανήκει στα ΜΜΕ που λειτουργούν με γνώμονα τη σχέση που έχει κτιστεί εδώ και δεκαετίες με το αναγνωστικό κοινό (είτε στην έντυπη, είτε στην ηλεκτρονική του έκδοση) και με όπλο και ασπίδα αυτήν θα πορευτεί στο θολό περιβάλλον που δημιουργεί η πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση. Επειδή όμως ο «Χ» υπήρχε πριν την κρίση και θα συνεχίσει να υπάρχει μετά από αυτήν, δεν θα εκμεταλλευτεί τη «θολούρα» για να αποκομίσει πρόσκαιρα οφέλη – όποια και αν είναι αυτά.

Γιατί #menoume_spiti
Όσο λοιπόν #menoume_spiti ο «Χ» θα εργάζεται για την ενημέρωσή μας, αλλά το να μείνουμε στο σπίτι είναι το κλειδί της επιτυχίας στην διαχείριση της κρίσης που περνάμε όλοι.

Μένουμε στο σπίτι πρώτα από όλα γιατί πρέπει να προφυλάξουμε εαυτούς και εαυτές από τον ιό – ειδικά δε αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες. 

Μένουμε στο σπίτι γιατί οφείλουμε να προφυλάξουμε τους οικείους μας και το κοινωνικό σύνολο από πιθανή μετάδοση του ιού. Ο κορωνοϊός μπορεί να μας χρησιμοποιήσει για να «περάσει» σε άλλους μέσω ημών.

Μένουμε στο σπίτι γιατί σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα πρέπει πρωτίστως να μας βρει υγιείς. Πρέπει όμως να βρει υγιές και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και το οποίο βάλλεται ανελέητα από τον κορωνοϊό. Σίγουρα το χρήμα δεν είναι πάνω από τη ζωή, και ούτε καλείται κανείς να βάλει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι: να είμαστε πειθαρχημένοι στις οδηγίες που εκδίδονται από τις αρχές, έτσι ώστε να ξεμπερδέψουμε από τον ιό το συντομότερο δυνατόν. Η σκέψη αυτή ίσως μοιάζει απλοϊκή, αλλά από την άλλη τι είναι καλύτερο: να «ζοριστούμε» όλοι για ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα ή να «σέρνεται» η κατάσταση αυτή για μήνες επειδή κάποιοι από μας κάνουν το κεφαλιού τους; Είναι άραγε το ίδιο για την αγορά να κλείσει π.χ. για έναν μήνα και ίδιο να κλείσει για τρεις, τέσσερις, πέντε;

Μένουμε στο σπίτι μας λοιπόν, γιατί αύριο –όποτε κι αν είναι αυτό το αύριο- θέλουμε να βγούμε από αυτό και να ζούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην προ κορωνοϊού εποχή. Κι αν ακόμη δεν μπορείτε να καταλάβετε, σκεφτείτε απλώς τι είχε συμβεί το 2015 και πόσο καιρό χρειάστηκε η οικονομική μας ζωή για να επανέλθει σε μία «κανονικότητα». Τώρα που αυτή η «κανονικότητα» βάλλεται και πάλι –από άλλους παράγοντες, αλλά πάντως σκληρά- ας είμαστε σώφρονες και ας αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα παθήματά μας. Σίγουρα μπορούμε. Φτάνει να το πιστέψουμε.

Η ομάδα του «Χ»

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ειλικρινά αν δεν υπήρχε η τραγικότητα αυτής της κατάστασης που ζούμε, είναι να γελά κανείς με τις διφορούμενες και αναιτιολόγητες αποφάσεις, της ευρωπαϊκής επιτροπής.