fbpx «Μεγάλη επέτειος - Μεγάλες αλήθειες»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Μεγάλη επέτειος - Μεγάλες αλήθειες»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Ι. Σταυρίδης
Από Απόσταση

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Αλλιώς είχαμε φανταστεί τον εορτασμό για τα 200 χρόνια λευτεριάς της πατρίδας μας και αλλιώς μας τα έφερε η πανδημία.

Προσωπικά δεν περίμενα να κρατήσει τόσο η περιπέτεια του νέου ιού αλλά τα γεγονότα μας ξεπέρασαν.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες η Εθνική επέτειος είναι μεγάλη και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικές σκέψεις.

Εάν θέλουμε δε να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική η πανδημία έκανε και ένα καλό σχετικά με την Εθνική μας επέτειο.

Συγκεκριμένα επειδή δεν ήταν δυνατή η διενέργεια πανηγυρικών εκδηλώσεων, οι οποίες είμαι σίγουρος θα κατέληγαν να είναι η χαρά του πολιτικού, του πολιτευτή και του κάθε «δημοσίου» προσώπου και οι οποίες θα αποσπούσαν την προσοχή όλων μας, έμεινε χρόνος να σκεφτούμε κάποια πράγματα.

Η μεγάλη επέτειος λοιπόν φέρνει μαζί της μερικές μεγάλες αλήθειες, που καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας για το μέλλον.

Πάμε λοιπόν να δούμε απλά και καθαρά ποιες είναι αυτές οι αλήθειες.

Η πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι η πατρίδα μας στάθηκε όρθια και προχώρησε αυτά τα διακόσια χρόνια της ελευθερίας της μέσα από μεγάλες δυσκολίες, που τις περισσότερες φορές προκαλέσαμε μόνοι μας.

Η μέχρι στιγμής ελεύθερη ιστορία μας είναι γεμάτη από στιγμές ηρωισμού και αυτοκαταστροφής.

Δεν ξέρω εάν είμαστε «ο εξυπνότερος λαός του κόσμου», όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν, είμαστε όμως σίγουρα ο πλέον καχύποπτος.

Για την καχυποψία μας δε νομίζω να αμφιβάλλει κανένας καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν εμπιστευόμαστε εύκολα και αναζητούμε πάντα την κρυμμένη παγίδα πίσω από τα γεγονότα.

Πρέπει να θέσουμε σαν εθνικό στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και την ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων μας με ειλικρινή και αξιοκρατική προσπάθεια χωρίς φοβίες και «παλαβές» θεωρίες. Η τύχη και η πρόοδος της πατρίδας είναι στα χέρια μας και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε.

Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια για τα 200 χρόνια ελευθερίας μας είναι ότι είμαστε πολλοί λίγοι πληθυσμιακά.

Πραγματικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της πατρίδας μας και η μεγάλη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι η δημογραφική μας συρρίκνωση.

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας μας είναι τεράστιο, η υπογεννητικότητα πρωτοφανής και πρόσφατα έχουν δει το φως ανησυχητικές μελέτες που προβλέπουν ότι εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί το 2050 ο πληθυσμός της πατρίδας μας να βρεθεί κάτω των οκτώ εκατομμυρίων έναντι των έντεκα που είναι σήμερα.

Ο νέος πατριωτισμός και η νέα εθνική προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας με κάθε τρόπο συμπεριλαμβανομένων σημαντικών κινήτρων για τη δημιουργία οικογενειών.

Η τρίτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια ξεχάσαμε να είμαστε περήφανοι για την πατρίδα μας και τη σημαία μας.

Περάσαμε περιόδους, που για κάποιο περίεργο λόγο το να είχες τη σημαία της πατρίδας στο μπαλκόνι σου ή πάνω σε ένα αντικείμενο σου θεωρούνταν ως ένδειξη εθνικισμού και εύκολα έπαιρνες τη σφραγίδα του ακραίου.

Στη μεγάλη γιορτή των 200 ετών λευτεριάς της πατρίδας πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι και να γεμίσουμε τα μπαλκόνια μας και την ψυχή μας με την Ελληνική σημαία.

Χρόνια μας πολλά με τις σημαίες μας ψηλά!!! 
 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;