fbpx «Με ονοματεπώνυμο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Με ονοματεπώνυμο»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Σταυρίδης
Πετρελαιοκηλίδα
Δημόσια Διοίκηση

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στον Σαρωνικό τις τελευταίες ημέρες από την διαρροή πετρελαίου και οι εικόνες από τα μαυρισμένα παράλια της Αττικής μας ξύπνησαν απότομα από τη θερινή ραστώνη.


Πέρα από το θυμό που προκαλούν σε όλους μας οι εικόνες αυτές προκαλούν και κάποιες εύλογες απορίες.


Πως είναι δυνατόν όταν κάτι προσφέρεται για «φιγούρα» ή για πολιτική εκμετάλλευση να φιγουράρουν με μεγάλα γράμματα τα ονοματεπώνυμα των αρμοδίων ενώ όταν έχουμε μια καταστροφή σαν αυτή που ζούμε με τη μόλυνση των ακτών της Αττικής να μην έχουν αποδοθεί ακόμα με ονοματεπώνυμα οι ευθύνες.


Ψάχνω να βρω και δε μπορώ να καταλάβω που βρίσκεται η δυσκολία στο να καταγραφεί βήμα - βήμα η διαδρομή των πραγματικών περιστατικών που οδήγησαν σε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα.


Χωρίς να θέλω να φανώ δύσπιστος στις ελεγκτικές διαδικασίες αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελικό πόρισμα για να δω τι οδηγεί τελικά σε αυτού του τύπου τις καταστροφές και εάν θα αποδοθούν εκεί που αναλογούν οι ευθύνες.


Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπω σε ανθρωποφαγία για να βρούμε τα βολικά θύματα που θα φορτωθούν τα πάντα και να ξεπλύνουν αμαρτίες και αβλεψίες δεκαετιών. 


Πρέπει να βρούμε από πού «μπάζει νερά» το σύστημα προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.


Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή συμβουλεύω όλους όσους ασκούν ή επιθυμούν στο μέλλον να ασκήσουν διοίκηση να είναι έτοιμοι το ονοματεπώνυμο τους να είναι διαθέσιμο στην κοινωνία όχι μόνο για τα καλά αλλά και για τα κακά, διότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι ευθύνες πρέπει να αποδίδονται εκεί που αναλογούν.


Βέβαια τόσα χρόνια και σε όλα τα επίπεδα η μη απόδοση ευθυνών μετά από οδυνηρά γεγονότα οφείλεται και στην ψυχοσύνθεση του λαού μας ο οποίος έχει «κοντή» μνήμη και ξεχνά γρήγορα ακόμα και τις καταστροφές.


Προτείνω λοιπόν πέρα από τις διοικητικές και ελεγκτικές διαδικασίες, που όλοι περιμένουμε να καταλήξουν σε ένα σαφές συμπέρασμα για την καταστροφή στο Σαρωνικό να ακολουθήσει και η ανάληψη ευθυνών έστω και πολιτικών έτσι για να αποδείξουμε στον λαό ότι η άσκηση εξουσίας είναι ευθύνη και ότι όταν κάτι δεν πάει καλά ακόμα και εάν δεν είμαστε άμεσα υπαίτιοι την αναλαμβάνουμε.


Οι καταστροφές είτε λέγονται ναυάγια, είτε λέγονται σεισμοί, είτε λέγονται πυρκαγιές και πλημμύρες θα συμβαίνουν από καιρό σε καιρό.


Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση αλλά και με τα ατυχήματα θα κρινόμαστε πάντα ως πολιτεία από την προετοιμασία που έχουμε για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων αλλά και από τις διαδικασίες πρόληψής τους και εάν τελικά κάτι δεν πηγαίνει καλά θα πρέπει να κατονομάζεται ποιος δεν έκανε τι και να του αποδίδονται οι πολιτικές και οι όποιες άλλες ευθύνες.


Η άσκηση διοίκησης να θυμόμαστε δεν είναι μόνο για τα καλά είναι και για τα κακά. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.