fbpx Κορωνοϊός: «Χρήσιμες Οδηγίες προς τις εγκύους»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΑΡΘΡΟ

Κορωνοϊός: «Χρήσιμες Οδηγίες προς τις εγκύους»

ΑΡΘΡΑ
Γεώργιος Δραγούτσος
Κορωναϊος
Κοροναϊος

Γράφει ο Γεώργιος Δραγούτσος*

Με στόχο της αποφυγή της λοίμωξης από τον covid19 ακολουθήστε με προσοχή τις παρακάτω οδηγίες:

 • Απουσιάστε από την εργασία σας, οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό σας.
 • Μην χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Προτιμήστε τη μετακίνηση με τα πόδια ή με δικό σας μέσο.
 • Μείνετε μακριά από χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων, αποφύγετε συναντήσεις, συναθροίσεις και οποιαδήποτε παρουσία σας σε χώρους όπου υπάρχει πιθανότητα επαφής με πλήθος ατόμων (σουπερμάρκετ, φαρμακεία,  καταστήματα που λειτουργούν ως take away κτλ.). Κρατείστε τις απαραίτητες αποστάσεις (περίπου 2 μέτρα).
 • Σε περίπτωση κατά την οποία εμφανίσετε κάποιο σύμπτωμα από το αναπνευστικό ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα (διάρροιες, γενικά συμπτώματα όπως κακουχία, πυρετό, κεφαλαλγία κτλ.), επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, προκειμένου να σας καθοδηγήσει σύμφωνα με τις Οδηγίες των επισήμων Φορέων Υγείας.
 • Μην δέχεστε επισκέπτες στην οικία σας.
 • Μην ταξιδεύετε στο εξωτερικό, εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
 • Σε καμία περίπτωση μην επισκέπτεστε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές (βέβαια πλέον τα επισκεπτήρια έχουν ανασταλεί).
 • Σε περίπτωση που είστε ήδη μητέρα, προστατεύσετε τα παιδιά σας από πιθανή επαφή με άτομα που νοσούν, συστήνοντας την παραμονή τους στο σπίτι. Προτείνετε τρόπους δημιουργικής απασχόλησης ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην παρούσα κατάσταση.
 • Πλύνετε τακτικά τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι μετά από κάθε επαφή με αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από αλλά άτομα ή υπήρξε επαφή με αυτά. Χρησιμοποιήστε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα για τα χέρια σας. Λόγω της έλλειψης που υπάρχει στο εμπόριο, μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς χρησιμοποιώντας καθαρό οινόπνευμα, το οποίο θα αραιώσετε με αποσταγμένο ή βρασμένο νερό.
 • Αποφύγετε τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις χειραψίες. Γενικότερα, να αποφεύγετε τις στενές σωματικές επαφές με άτομα του ευρύτερου συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος.
 • Να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε, καθώς επίσης προτιμήστε να μαγειρεύετε εσείς το φαγητό σας, παρά να παραγγείλετε «έτοιμο και γρήγορο» φαγητό.
 • Όσον αφορά την προγραμματισμένη εξέτασή σας από το Γυναικολόγο, επικοινωνήστε μαζί του, ώστε να σας καθορίσει ημέρα και ώρα που δεν παρευρίσκονται άλλα άτομα στο ιατρείο.

Η πρόληψη αφορά όλους μας, πολύ περισσότερο δε, τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την αποφυγή πανικού, μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά. Με ωριμότητα, σύνεση και σοβαρότητα και ακολουθώντας τις οδηγίες των Επαγγελματιών Υγείας  έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, η οποία συνεπάγεται τραγικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

*Γεώργιος Ι. Δραγούτσος MD, MSc
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Πανεπιστημιακός Υπότροφος Δ.Π.Θ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι