ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Κοινοποιείτε φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook;

ΑΡΘΡΑ
Μαρία Τσαγγάρη
Παιδιά
διαδίκτυο

Γράφει Μαρία Τσαγγάρη 

Το facebook είναι ένα μέσο προβολής του εαυτού μας και πολλές φορές και της δουλειάς μας. Είναι ένας διαδικτυακός χώρος άπλετων πληροφοριών για γνωστούς και άγνωστους «φίλους» αλλά και μία τεράστια δεξαμενή γνώσεων και απόψεων εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.

Καθείς έχει δικαίωμα φυσικά να χειρίζεται τον προσωπικό του λογαριασμό όπως κρίνει κι αρέσκεται. Εντούτοις, παρατηρώ εδώ και καιρό τα «γραφόμενα» και τις αναρτήσεις  πολλών γονιών που αφορούν τα παιδιά τους και αναρωτιέμαι γιατί ένας γονιός, μια μητέρα, ένας πατέρας να έχει την ανάγκη να εκφράσει την αγάπη του προς το παιδί του δημόσια, ενώ είναι δίπλα του. Γιατί, να αναρτήσει φωτογραφία του παιδιού του από το μαιευτήριο, όταν κάνει τα πρώτα του βήματα, όταν πίνει το γάλα του, όταν τρώει και τα «όταν» δεν έχουν σταματημό μέχρι που το παιδί  φτάνει στην εφηβεία!

Ναι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook έχουν αλλάξει τη ζωή μας άρδην και τη διάθεσή μας για κοινωνικοποίηση(!),  όμως …όρια. Είναι πολύ ελκυστικό και θα τολμήσω να πω εθιστικό να είσαι «δημοφιλής» στο facebook. Πολλές φορές όμως ένα ποστ ή μια φωτογραφική ανάρτηση με προσωπικές στιγμές των παιδιών όσο χαριτωμένες κι αν είναι, κι όσο χαρά κι αν μας δίνουν εκείνη τη στιγμή τα likes και τα σχόλια των φίλων μας,  ελλοχεύουν κινδύνους μεγάλους και μικρούς. 

Μια φευγαλέα ικανοποίηση και μια δημόσια αποδοχή λοιπόν αξίζει ώστε να θέτετε τα παιδιά και την οικογένειά σας «στο στόμα του λύκου»; 

Μία φωτογραφία η οποία εκθέτει δημόσια προσωπικές στιγμές του παιδιού μπορεί να γίνει «τροφή» για πολλούς και διάφορους σκοπούς. Αρχικά, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντλήσει προσωπικά στοιχεία για το παιδί σας και στη συνέχεια να το βλάψει. Δεν το λαμβάνετε υπόψη, όμως το φωτογραφικό άλμπουμ του παιδιού σε διάφορες ηλικίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος ώστε ένας κακόβουλος, ένα παιδόφιλος, ένας απαγωγέας να οικειοποιηθεί πληροφορίες από τη ζωή του και να το παραπλανήσει. Επίσης, μια αθώα και γλυκιά φωτογραφία του παιδιού αναρτημένη στα κοινωνικά δίκτυα ευνοεί τις συνθήκες να γίνει το παιδί θύμα ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying) εν αγνοία πολλών γονιών. Ακόμα, υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας ενός ψεύτικου προφίλ για οποιοδήποτε λόγο εις βάρος του παιδιού ή και ολόκληρης της οικογένειας.

Τέλος, σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά που οι γονείς τους προβάλουν δημόσιες στιγμές τους, χωρίς την άδεια τους,  δέχονται πειράγματα και κακεντρεχή σχόλια από συνομήλικα παιδιά. Όλα αυτά είναι αρκετά!

Αν είσαι λοιπόν από εκείνους τους γονείς που συνηθίζουν να μοιράζονται κατά κόρον φωτογραφίες των παιδιών τους με τους φίλους τους στο διαδίκτυο, ίσως την επόμενη φορά να το φιλοσοφήσεις καλύτερα.

Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές ώστε να προστατεύετε τα παιδιά σας από μία «αθώα» φωτογραφία:

1. Μπορείτε να διαγράψετε όσες φωτογραφίες έχετε αναρτήσει. Θα διαγραφούν μεν από τη σελίδα σας αλλά θα παραμείνουν για πάντα στα αρχεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τις δημοσιεύσατε.
2. Όσες φωτογραφίες έχουν «ποστάρει» άλλοι και έχουν κάνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το χρονολόγιό σας. Δεν μπορείτε να τις διαγράψετε, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εκείνος που τις δημοσίευσε.
3. Αν θέλετε να συνεχίσετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες, επιλέξτε τουλάχιστον από τις ρυθμίσεις ασφαλείας την επιλογή να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας (ούτε καν οι φίλοι των φίλων σας).
4. Επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μια φωτογραφία έτσι ώστε αν είναι και τα παιδιά σας μαζί, να έχετε τη δυνατότητα να την απορρίψετε πριν δημοσιευτεί.
5. Ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε να δημοσιεύουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας 

Στοιχεία από το saferinternet4kids.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι