fbpx Ημερολόγιο Πανδημίας: Έκτη εβδομάδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2020 - 10:34
16.04.2020 – 23.04.2020

Ημερολόγιο Πανδημίας: Έκτη εβδομάδα

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Σταυρίδης

Γράφει ο Σταύρος Σταυρίδης, δικηγόρος

Χριστός Ανέστη αγαπητές φίλες και φίλοι και το αισιόδοξο μήνυμα της Ανάστασης συμπίπτει με τα καλά νέα που έρχονται για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η χώρα μας λοιπόν που τα τελευταία χρόνια ήταν  παράδειγμα πρός αποφυγή είναι παράδειγμα πρός μίμηση για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για τη διαχείριση της πανδημίας και την πειθαρχία των πολιτών της.

Το τέλος της έκτης εβδομάδας της πανδημίας μας βρίσκει αισιόδοξους ότι σύντομα θα ξαναρχίσουμε να κινούμαστε πιό φυσιολογικά χωρίς βέβαια να περιμένουμε ότι με τη μία θα γίνουν όλα όπως πρίν.

Σίγουρα είμαστε κοντά στο κλείσιμοτου πρώτου κύκλου, πουσόκαρε και αιφνιδίασε και θα μπορούσαμε να δώσουμε στην έκτη εβδομάδα πανδημίας τον τίτλο «κοντά στο τέλος του κύκλου».

Ο τίτλος είναι αισιόδοξος γιατί σηματοδοτεί τη σταδιακή βελτίωση των πραγμάτων και την επαναφορά στην κανονικότητα.

Από την άλλη δε πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο κίνδυνος δε παύει να υπάρχει και ότι μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία θα ζήσουμε διαφορετικά απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τηρώντας αποστάσεις και προφυλάξεις.

Κακά τα ψέματα η ζωή μας άλλαξε και αυτό θα το βλέπουμε καθημερινά στις δουλειές μας και τις συναναστροφές μας.

Αντί να μας πιάνει ψυχοπλάκωμα για το τι μας βρήκε πρέπει να κινηθούμε θετικά και με γρήγορη προσαρμογή να επανασχεδιάσουμε τη ζωή μας και τις δραστηριότητες μας με τέτοιο τρόπο ώστε και να παραμείνουμε ασφαλείς και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και κυρίως ότι καταφέραμε όλοι μαζί να περιορίσουμε τις απώλειες και την εξάπλωση της πανδημίας.

Αυτό το όλοι μαζί δεν πρέπει να το ξεχάσουμε την επόμενη ημέρα γιατί τα σημάδια στην οικονομία είναι ήδη ορατά και δεν πρέπει απο το ομαδικό πνεύμα που επιδείξαμε να περάσουμε στο «ο θάνατος σου η ζωή μου», όταν σφίξουν τα οικονομικά.

Η επόμενη μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική για τις εργασιακές σχέσεις και πολλοί θα βρεθούν σε περίεργες εργασιακές συνθήκες ή και χωρίς καθόλου δουλειά.

Δυστυχώς και να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας η ζημία θα είναι μεγάλη και το έλλειμα τεράστιο  για τα δημόσια έσοδα.

Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και μάλιστα πάντα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης της πανδημίας και την επιβολή εκ νέου περιορισμών.

Νομίζω πως πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη και με πραγματικά αντικειμενικό τρόπο να δώσουμε προτεραιότητα σε όσους έχουν ανάγκη.

Θα πει κάποιος όλοι έχουν ανάγκες πλέον.

Εδώ είναι το στοίχημα κοινωνικής αλληλεγγύης που πρέπει να κερδίσουμε καθώς θα πρέπει το ατομικό συμφέρον να υποταχθεί στο συλλογικό και στο αντικειμενικό κριτήριο.

Δύσκολη η εξίσωση και θα δούμε σύντομα εάν το ομαδικό πνεύμα που επιδείξαμε θα διατηρηθεί.

Πρός το παρόν ας μείνουμε ικανοποιημένοι απο το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ας ευχηθούμε σύντομα η επιστήμη να βρεί τα μέσα για την οριστική αντιμετώπιση της.

Με αυτή την ευχή κλείνω σήμερα το ημερολόγιο πανδημίας και ας μείνουμε πρός το παρόν στα θετικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο