fbpx Ημερολόγιο Πανδημίας: Δεύτερη εβδομάδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2020 - 12:21
(19.03.2020 – 26.03.2020)

Ημερολόγιο Πανδημίας: Δεύτερη εβδομάδα

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Σταυρίδης

Γράφει ο Σταύρος Σταυρίδης, δικηγόρος

Έχουμε διανύσει ήδη και τη δεύτερη εβδομάδα πανδημίας και αυτοπεριορισμού και τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν τα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που καλώς κατά τη γνώμη μου ελήφθησαν και ο βουβός εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η επέτειος αυτή δίνει και τον τίτλο στη δεύτερη εβδομάδα της πανδημίας, ο οποίος  θα μπορούσε να είναι «ο νέος κοινωνικός και οικονομικός πατριωτισμός».

Η γενιά μας η γενιά των σημερινών μεσηλίκων είναι μιά απο της πιο τυχερές και κακομαθημένες γενιές.

Είναι μεγαλωμένη απο γονιούς με κατοχικά σύνδρομα που στερήθηκαν και τα δώσαν όλα για τη μόρφωση και τα καπρίτσια των παιδιών τους.

Είναι μεγαλωμένη σε δεκαετίες χαλαρές γεμάτες χρήμα και διασκέδαση και με εξαίρεση το χαστούκι της τελευταίας δεκαετίας των μνημονίων δεν της έλλειψε τίποτα.

Αυτή η γενιά λοιπόν καλείται για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει τον πόλεμο της και να σταθεί όρθια για τον εαυτό της αλλά και για τους γύρω της γιατί είναι ο κορμός της κοινωνίας και πρέπει να στηρίξει τους μικρότερους αλλά και τους μεγαλύτερους.

Η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδηθεί είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στο στόχο.

Ο στόχος είναι προφανής, δηλαδή να βγεί η χώρα μας και η κοινωνία μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις λιγότερες απώλειες απο την περιπέτεια με τον κορωναϊό.

Η γενιά μας λοιπόν δεν καλείται να πάρει όπλο στο χέρι για να δείξει τον πατριωτισμό της.

Η γενιά μας καλείται να αποδείξει ότι δεν ξέρει να κάνει μόνο τους «χαβαλέδες» και τους «ξερόλες» και ότι μπορεί να πειθαρχεί και να πετυχαίνει στόχους για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» στην φάση που διανύουμε είναι για όλους μας επίδειξη κοινωνικού πατριωτισμού και αφού η γενιά μας δε κλήθηκε να σώσει τη χώρα στα χαρακώματα ας τη βοηθήσει περιορίζοντας ή και μηδενίζοντας τα άσκοπα «πήγαινε – έλα».

Ελπίζοντας ότι μετά απο τον κύκλο κάποιων εβδομάδων θα μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής θέλω να επισημάνω και κάτι άλλο.

Αυτή η πανδημία όταν επιτέλους μας αφήσει να ξαναξεκινήσουμε τις δραστηριότητες μας θα έχει θέσει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή.

Συγκεκριμένα θα αναφερόμαστε όλοι σε καταστάσεις και συνθήκες πρό και μετά κορωναϊού.

Δε χρειάζεται να είναι κανένας μεγάλος οικονομικός αναλυτής για να καταλάβει ότι όταν θα ξαναρχίσουν οι οικονομικές δραστηριότητες σε πολλούς τομείς θα έχει απομείνει «καμένη γή».

Εδώ είναι η δεύτερη μεγάλη μάχη που πρέπει να δοθεί απο τη γενιά μας και απ’ όλους καθώς ο καθένας θα πρέπει να επιδείξει οικονομικό πατριωτισμό και αλληλεγγύη και να στηρίξει τις επαγγελματικές ομάδες που θα έχουν διαλυθεί από την κρίση.

Εάν εξαιρέσουμε τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που συνεχίζουν να πληρώνονται σχεδόν το σύνολο των υπολοίπων θα «ψάχνεται» την επόμενη ημέρα.

Εάν θέλουμε να λεγόμαστε πατριώτες όσοι βγούμε λιγότερο λαβωμένοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για τους υπολοίπους και για λίγο να ξεχάσουμε τους μικρόκοσμους μας.

Ο οικονομικός πατριωτισμός είναι απαραίτητος για την κοινωνική συνοχή της επόμενης μέρας και ένα ωραίο μάθημα που μας έδωσε ο κορωναϊός είναι ότι όσο και να κλεινόμαστε στη ζωούλα μας, στα σπιτάκια μας και στις δουλίτσες μας πότε κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος και πότε κανείς δεν είναι υπεράνω όλων.

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου μας βρήκε στη δεύτερη εβδομάδα πανδημίας και μας δίνει δύναμη για να δείξουμε κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό και να τα ξεπεράσουμε όλα γρήγορα και όλοι μαζί.       

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο