fbpx Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, Μάτι και Χαλκιδική τα παραδείγματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, Μάτι και Χαλκιδική τα παραδείγματα

ΑΡΘΡΑ
κλιματική αλλαγή
Δημήτρης Τζελέπης

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης

Το καλοκαίρι έφτασε αισίως στη μέση του. Από εδώ και πέρα είναι και η πιο επικίνδυνη περίοδος για πυρκαγιές. Και μπορεί φέτος να είχαμε μεγάλες πυρκαγιές, όμως περιορίστηκαν γρήγορα. Φέτος δεν ήταν πυρκαγιά, αλλά μία φυσική καταστροφή από την θεομηνία που προκλήθηκε στην Χαλκιδική. Η φονική θεομηνία άφησε πίσω της 7 νεκρούς και 100 τραυματίες.  Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, έχει έρθει. 

Στην Αλάσκα, στο βορειότερο σημείο του πλανήτη η θερμοκρασία χτύπησε 32 βαθμούς κελσίου και οι άνθρωποι ήταν σε απόγνωση, δεν ήξεραν τι να κάνουν, aircodinition είναι άγνωστη λέξη για αυτούς όπως ήταν και για εμάς πριν από τριάντα χρόνια. Επίσης πριν από ένα μήνα  όταν έλιωσαν οι πάγοι στην Ανταρκτική, μία φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου δείχνοντας ζώα να σέρνουν ένα έλκηθρο πάνω σε λιωμένους πάγους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στα επόμενα έντεκα χρόνια πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους και τα αέρια από το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο μισό, με στόχο το 2040-2050 να έχουν μειωθεί έως και μηδενικό βαθμό. Αλλιώς θα έχουμε δραματικές  συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα. 

Ο Τραμπ δεν ακούει, ο  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Πομπέο θωρεί  την Αρκτική μία ζώνη εμπορίου και εκμετάλλευσης ορυκτών πλούτων. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο θέλει να καταστρέψει την πλούσια βλάστηση του Αμαζονίου. Το πιο απίθανο είναι ότι ο Τραμπ και μερικοί άλλοι θεωρούν την  κλιματική αλλαγή έργο της Κίνας. 

Στην Ευρώπη όμως τι κάνουμε για την κλιματική αλλαγή; Το θεωρούμε ένα  αποκρουστικό και συνάμα βαρετό θέμα. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία, όμως αφύπνισε τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Γαλλία και Γερμανία παρασύρθηκαν από το κίνημα «Friday for Future» και στις χώρες αυτές κάθε Παρασκευή διαδηλώσεις και καταλήψεις στα σχολεία. Αυτό ήταν και το πράσινο κύμα που βοήθησε τους Πράσινους να ανεβάσουν κατά πολύ την  δυναμική τους στο  ευρωκοινοβούλιο. 

Στην χώρα μας πριν από χιλιάδες χρόνια ο Σταγειρίτης είχε πει «χώμα, φωτιά, αέρας, νερό είναι ο κόσμος μας και εμείς μαζί». 

Απαιτείται σχέδιο, επαγρύπνηση, συντονισμός, ενημέρωση. Κάτι που δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα ποτέ. Πάντα «στραβές στην βάρδια» μπορεί να τύχουν σε όλες τις κυβερνήσεις, αλλά είναι θέμα αντανακλαστικών και σωστής διαχείρισης. 

Οι νεκροί του Ματιού να είναι οδηγός για όλους μας. Πιο πολύ για την πολιτική ηγεσία, την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας που πελαγοδρόμησε κοιτώντας κατάματα το φυσικό φαινόμενο.  

Ευθύνη για το Μάτι έχει η Πυροσβεστική που δεν υπολόγισε καλά τη φωτά, το συντονιστικό ψαχνόταν και οι διάλογοι δεν είναι καθόλου τιμητικοί. Επίσης, ευθύνη  έχει ο Τσίπρας γιατί  έκανε live  το συντονιστικό. 

Ο Χρυσοχοΐδης το έθεσε «ποτέ ξανά Μάτι». Πώς όμως μπορείς να πείσεις μία νοικοκυρά που έχει και οικογένεια να ασχοληθεί με το κλίμα; Θέλει ενημέρωση και μία πολιτεία που να ανοίξει αυτό θέμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τόσο δύσκολο είναι να  μπορούν  να συνδυαστούν  σε αυτή τη χώρα, οι συμβουλές και οι προτάσεις των επιδημιολόγων, οι πολιτικές αποφάσεις με πλήρη ανάληψη  ευθυνών όμως,  με το κόστος στην επιχειρηματικότητα,