fbpx Χρονοτοπία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2017 - 18:11
Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

Χρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Γιώργος Λεκάκης
Ιστορία
Λαογραφία

Ο πρώτος πρωτ-άνθρωπος δεν εμφανίσθηκε στην Αφρική, αλλά σε Μακεδονία-Θράκη και Αττική!

 

ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
ΑΠΟ ΤΟ… 1944 ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ…


Ο «διαχωρισμός ανθρώπων–χιμπατζήδων» έγινε στα Βαλκάνια!
Γιατί απολίθωμα του Ουρανοπίθηκου βρίσκεται σήμερα στην… Γερμανία;
Η δικαίωση του Άρη Πουλιανού!

Τον Μάιο του 2017 έγινε γνωστό (βλ. Nature, Ντόιτσε Βέλλε), ότι, ενδεχομένως, οι πρώτοι άνθρωποι εμφανίσθηκαν στην νυν έκταση της Ελλάδας (και ευρύτερα σε μια περιοχή, από την ΝΑ. Ευρώπη έως το Ιράν)! Κάτι που είχε γραφεί στο περιοδικό «Άνθρωπος» της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, το… 1976! Τώρα, έγινε σεισμός στην παγκόσμια κοινότητα! Κατερρίφθη ο αφροκεντρισμός και μαζί με αυτόν η ανθελληνική μανία ορισμένων…


Πράγματι, λοιπόν, έλεγε η διεθνής επιστημονική ανακοίνωση, ο χωρισμός ανθρώπων–χιμπατζήδων (για όσους πιστεύουν σε κάτι τέτοιο, ο Σωκράτης πάντως δεν πίστευε), ίσως, έγινε στην περιοχή της σημερινής Βαλκανικής και όχι στην Αφρική! Άρα ο αρχαιότερος πρωτ-άνθρωπος (hominin), πιθανώς, πρωτο-εμφανίσθηκε στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Άρα η νέα αυτή («αιρετική») επιστημονική υπόθεση υποστηρίζει ότι ο πρώτος πρωτ-άνθρωπος εμφανίσθηκε εκτός Αφρικής! Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε δύο άρθρα, στο έγκριτο περιοδικό «PLOS ONE», δείχνουν ότι η «διάσπαση» της ανθρώπινης γενεάς έγινε «στην Ανατολική Μεσόγειο» και όχι - όπως συνήθως… υποτίθεται - στην Αφρική!


Βασίζεται δε σε δύο σπάνια απολιθώματα του «Ελλαδοπίθηκου» (νυν πλέον «Γκρεκοπίθηκου», Graecopithecus freybergi):


Μία κάτω γνάθο και έναν άνω προγόμφιο, που ανακαλύφθηκαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία, το 1944 και 2009 αντίστοιχα, και τα οποία, έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία, 7,175-7,24 εκατομμυρίων ετών.[1] [Την χρονολόγηση έκαναν Γερμανοί, Βούλγαροι, Έλληνες, Καναδοί κ.ά. επιστήμονες, με επί κεφαλής την καθηγήτρια Madelaine Boehme (Κέντρο Σένκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν) και τον καθηγητή Nikolai Spassov (Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Σόφια). Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο καθηγητής Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας, Γεώργιος Θεοδώρου, και ο επίκουρος καθηγητής, Σωκράτης Ρουσιάκης (Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών)].


Πρόκειται για απολιθώματα πρωτ-ανθρώπων. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό είδος των ανθρωπιδών (hominini), που έζησε στην Ευρώπη. Άρα ίσως ο διαχωρισμός ανθρώπων-χιμπατζήδων έγινε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, λένε!


Το πότε ζούσε ο τελευταίος κοινός πρόγονος ανθρώπων-χιμπατζήδων αποτελεί ακόμη «καυτό» θέμα διαμάχης στην παλαιοανθρωπολογία. Ίσως ο πρόγονος αυτός ζούσε προ 5-7 εκατομμυρίων ετών. Άλλοι λένε πως ο διαχωρισμός ανθρώπων-χιμπατζήδων έγινε στην Αφρική, όπου και έζησαν οι πρώτοι πρωτ-άνθρωποι. Η νέα έρευνα, όμως, με βάση τα νέα ευρήματα, λέει ότι ο διαχωρισμός αυτός έγινε στην ΝΑ. Μεσόγειο. «Η χρονολόγηση του Γκρεκοπίθηκου μας επιτρέπει να μετακινήσουμε τον διαχωρισμό ανθρώπου-χιμπατζή στην περιοχή της Μεσογείου», εδήλωσε ο καθηγητής κ. Ντέιβιντ Μπέγκαν (Τμ. Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο). Ο Γκρεκοπίθηκος ζούσε σε ένα περιβάλλον στην ΝΑ. Ευρώπη, που τότε είχε χαρακτηριστικά σαβάνας και φιλοξενούσε επίσης ρινόκερους, καμηλοπαραδάλεις, αντιλόπες και γαζέλες.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δύο δείγματα του «Γκρεκοπίθηκου» (που έχει το υποκοριστικό «Ελ Γκρέκο»): Την κάτω γνάθο, που βρέθηκε στην Ελλάδα, και το δόντι (άνω προγόμφιο), που βρέθηκε στην Azmaka κοντά στον Πύργο Βουλγαρίας. Χρησιμοποίησαν εξελιγμένες μεθόδους υπολογιστικής τομογραφίας. Έκαναν οπτική απεικόνιση της εσωτερικής δομής των απολιθωμάτων, ιδίως των δοντιών, αποκαλύπτοντας ανατομικά χαρακτηριστικά περισσότερο ανθρώπινα και πρωτ-ανθρώπινα (όπως του «Αυστραλοπίθηκου»[2] και του «Αρδιπίθηκου»), παρά χαρακτηριστικά… μεγάλων πιθήκων. Και εκτιμούν ότι ο Γκρεκοπίθηκος, ως είδος, πρέπει να ενταχθεί στην πρωτ-ανθρώπινη εξελικτική γραμμή. «Εκπλαγήκαμε από τα ευρήματά μας, επειδή οι πρωτ-άνθρωποι προηγουμένως ήσαν γνωστοί μόνον από την υποσαχάρια Αφρική», εδήλωσε ο ερευνητής κ. Jochen Fuss.


Ο «El Graeco» έζησε πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια στην… σαβάνα της Λεκάνης των Αθηνών (ο Σωκράτης είχε και πάλι δίκιο)! Ανακαλύφθηκε στον Πύργο Βασιλίσσης (της Αμαλίας και του Όθωνος), εθνικό μνημείο της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδος πια, που ευρίσκεται στο Ίλιον, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα πρέπει να ανακηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο και λίκνο των Ανθρώπων! «Συνοπτικά, ανασυνθέτουμε μια σαβάνα, η οποία ταιριάζει με τις καμηλοπαρδάλεις, τις γαζέλες, τις αντιλόπες και τους ρινόκερους που βρέθηκαν μαζί με τον Graecopithecus", επρόσθεσε ο κ. Spassov


«Ενώ οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν συνήθως δύο ή τρεις ξεχωριστές και αποκλίνουσες ρίζες, οι ρίζες του Graecopithecus συγκλίνουν και είναι μερικώς συγχωνευμένες - ένα χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ανθρώπους, πρώιμους ανθρώπους και αρκετούς πρωτο-ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Ardipithecus και του Australopithecus», δήλωσε η κ. Boehme. Η κάτω γνάθος του «El Graeco» έχει, επί πλέον, χαρακτηριστικά οδοντικής ρίζας, υποδεικνύοντας ότι το είδος Graecopithecus freybergi μπορεί να ανήκει στην πρωτο-ανθρώπινη γενεαλογία!


Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ως αρχαιότερο γνωστό είδος πρωτ-ανθρώπου τον «Σαχελάνθρωπο» του Τσαντ (Sahelanthropus tchadensis). Ζούσε πριν από 6-7 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική. Ο Γκρεκοπίθηκος, όμως, είναι εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια αρχαιότερος αυτού! 


Του Γκρεκοπίθηκου προηγείται ο «Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός» (Ouranopithecus macedoniensis), και για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται στην μελέτη «ο βορειο-Ελλαδίτης ανθρωπίδης Ουρανοπίθηκος» («northern Greek hominine Ouranopithecus») απολίθωμα του οποίου ευρίσκεται σήμερα στην… Γερμανία! (σ.σ.: Άρα γε, γιατί και πώς; Με ποία νομιμότητα; Με ποία ή ποίου άδεια;). Αρκετά απολιθώματα του Ουρανοπίθηκου βρέθηκαν στην κεντρική Μακεδονία (στην κοιλάδα του Αξιού, στην περιοχή Ν. Μεσημβρίας το 1973, στο Ξηροχώρι το 1989 και στην Νικήτη Χαλκιδικής, το 1990).[3] Ο Ουρανοπίθηκος, είχε βάρος περίπου 70 κιλών. Χρονολογείται από την Ανώτερη (Ύστερη) Μειόκαινο, πιθανώς προ περίπου 9,5 εκατ. ετών και ομοιάζει πολύ με τους σύγχρονους μεγάλους αφρικανικούς πιθήκους, ιδίως τους θηλυκούς γορίλες. Αυτός είναι ο αρχαιότερος γνωστός ανθρωπίδης, που έζησε στον ελλαδικό χώρο και φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει τον κοινό πρόγονο των μεγάλων πιθήκων της Αφρικής (γορίλας, χιμπατζής) και του κλάδου του ανθρωπιδών.


Άλλοι παλαιοντολόγοι εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί. Ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα απολιθώματα για να στηριχθεί η νέα θεωρία. Ο καθηγητής Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας, κ. Γεώργιος Θεοδώρου (ΕΚΠΑ), εδήλωσε ότι στις νέες μελέτες «δίδεται μια εντελώς νέα διάσταση στην διαδοχή στον χώρο και στον χρόνο των πρωτ-ανθρώπων, καθώς για πρώτη φορά διεθνώς δίδεται η Αττική, με το είδος Graecopihecus freibergi, προερχόμενο από τις Άνω Μειοκαινικές αποθέσεις της Δυτικής Αττικής (Πύργος Βασιλίσσης) και των Βαλκανίων, ως ο τόπος διαχωρισμού του κλάδου των πρωτ-ανθρώπων από τον κλάδο των χιμπατζήδων. Το πολύ σημαντικό είναι ότι από την μελέτη που αφορά το περιβάλλον και την στρωματογραφία των Μειοκαινικών αποθέσεων Πικερμίου και Αγίων Αναργύρων, προκύπτει ότι ο διαχωρισμός των δύο εξελικτικών κλάδων πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την εμφάνιση του μέχρι σήμερα θεωρούμενου παλαιότερου πρωτανθρώπου, του Sahelanthropus tchadensis. Οι πρόσφατες μελέτες και τα αποτελέσματα των χρονολογήσεων δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για τον εντοπισμό του πολύ σημαντικού Graecopithecus freybergi και στα νεώτερα στρώματα του Πικερμίου Aττικής και όχι μόνον των Αγίων Αναργύρων» ετόνισε ο κ. Θεοδώρου.


«Eίναι βέβαιον ότι θα χρειαστούμε πολλή δουλειά και πολλά ακόμη δείγματα για να γίνει οριστικά και διεθνώς αποδεκτή αυτή η άποψη. Είναι απόλυτα βέβαιον ότι χρειαζόμαστε πολλά νέα καλά δείγματα του Graecopihecus. Ο δρόμος είναι σίγουρα πολύ μακρύς, αλλά το πρώτο βήμα έγινε», ετόνισε ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος πραγματοποιεί ήδη ανασκαφές στην περιοχή Πικερμίου, μαζί με τον κ. Ρουσιάκη και ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ.


Η ανασκαφική ομάδα παράλληλα αναζητεί από το 2015-2016 νέα ανασκαφική θέση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών χρηματοδοτείται και στηρίζεται έμπρακτα από τους Δήμους Ραφήνας Πικερμίου και Αγίων Αναργύρων Καματερού.


Ο καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κουφός είπε: «Η χρονολόγηση των ευρημάτων του Γκρεκοπίθηκου είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει την γεωλογική ηλικία του για πρώτη φορά και επιβεβαιώνει παλαιότερες απόψεις σχετικά με τη διαφορετικότητα του Γκρεκοπίθηκου από τον Ουρανοπίθηκο. Όσον αφορά στην άποψη ότι ο διαχωρισμός ανθρώπων και χιμπατζήδων δεν έγινε στην Αφρική, όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι υπάρχει κάποια ένδειξη, αλλά χρειάζονται περισσότερα ευρήματα με σαφή χαρακτηριστικά και από σαφώς γνωστές θέσεις για να αποδειχθεί πλήρως. Τίποτε όμως δεν αποκλείει να έχει συμβεί στον ευρωπαϊκό χώρο».


ΠΗΓΕΣ:
New Scientist, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 23.5.2017.
ΑΝΘΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ,  <http://www.aee.gr> www.aee.gr 
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ www.arxeion-politismou.gr 


Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών  <http://bas.bg/bulgarian-academy-of-science> http://bas.bg/bulgarian-academy-of-science


Knapton Sarah «Europe was the birthplace of mankind, not Africa, scientists find» στην εφημ. Telegraph, 22.5.17.
Λεκάκης Γ. «Όταν ο... Νεάντερταλ έκοβε βόλτες στο Αιγαίο!», στο περιοδικό "Εθνικές Επάλξεις", τ. Ιαν.-Φεβρ. 2014. Αναδημοσιεύθηκε στο περ. "Ελληνικό Πανόραμα", τ.109, Σεπτ.2014.


Fuss Jochen, Nikolai Spassov, David R. Begun, Madelaine Böhme “Potential hominin affinities of Graecopithecus from the Late Miocene of Europe and Messinian age and savannah environment of the possible hominin Graecopithecus from Europe” στο PLoS One, 22.5.2017  <https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177127> https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177127


 <http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177127> http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177127
Η επιστημονική κοινότητα ακόμη πηγαίνει με τον… αραμπά του πρωτανθρώπου… Θυμίζω πως έχουν ανακοινωθεί εργαλεία και οστά ακόμη αρχαιότερου τύπου ανθρωπίδη, του «Τριγλιανού Ανθρώπου» (από την Νέα Τρίγλια της Χαλκιδικής), που ανάγονται στα 11-12 εκατομμύρια χρόνια πριν…
Θυμίζω ότι ο πρώτος που υποστήριξε περίπου αυτές τις θεωρίες ήταν ο πρωτοπόρος ανθρωπολόγος δρ. Άρης Ν. Πουλιανός, ήδη από το 1960… Να ξαναθυμίσω, λοιπόν, τι έγραφε ο δρ. Άρης Πουλιανός στο έργο του «Η προέλευση των Ελλήνων» (έκδ. Βιβλιοθήκη της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, αρ. 15) για τους «χρυσοψαρομνήμονες» «επιστήμονες»:


Από τον πρόλογο: Ο «Τριγλιανός Άνθρωπος», με ευρήματα από 10 θέσεις, στην Χαλκιδική (Ν. Τρίγλια, Πετράλωνα έως Τορωναίο κόλπο), δεν είναι απλώς όρθιος, είναι μυαλωμένος και αλλά έχει και έναρθρο λόγο! Φτιάχνει εργαλεία από πέτρες και κόκκαλα. (Ευρίσκονταν στο Μουσείο Πετραλώνων). Εργαλεία της ιδίας περιόδου (11-12 εκατ. χρόνων) υπάρχουν, όχι μόνο στην Χαλκιδική, αλλά σε όλην την Μακεδονία, όλο το Αιγαίο και στην Κρήτη! Πρόγονοί του είναι οι ημιόρθιοι Ελλαδοπίθηκοι (βλ. «Άνθρωπος», τ. 3, 1976), που εγκαταλείπουν τα δένδρα (πριν 17 εκατ. χρόνια) επειδή καίγονται από τα ηφαίστεια, και αναγκάζονται να τρέχουν όρθιοι επί γης (13 εκατ. χρόνια πριν).


Το Ανθρωπογενές (η περίοδος της Ανθρωπογένεσης) είναι φανερό ότι δημιουργήθηκε κατά το Ανώτερο Μειόκαινο στην περιοχή Μακεδονίας-Αιγαίου, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Η καταγωγή του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων προέρχεται από τον Άνθρωπο της Τρίγλιας και όχι από την Αφρική. Ο Τριλλιανός άνθρωπος φαίνεται μέχρι σήμερα να είναι η αρχή της Ανθρωπότητας. Από εδώ ξαπλώθηκε παντού και μπόρεσε να προσαρμοστεί σε όλα τα κλίματα της Γης. Ο χώρος που πρτοεμφανίζεται είναι από την Πίνδο έως τον Καύκασο» (πρόλογος 12ης έκδ.).


«Η Θράκη, η κεντρ. και ανατ. Μακεδονία, το μεγαλύτερο μέρος της ανατ. Στερεάς και Θεσσαλίας, το Αιγαίο και η Πελοπόννησος αποτελούν μια ενότητα ανθρωπολογικών τύπων» (πρόλογος 3ης έκδ.).
Ήδη από το… 1900 ο W. Ripley είχε… αποφανθεί πως η Μακεδονία είναι αδύνατον να μελετηθεί ανθρωπολογικώς!!! Το είπε ψέματα; Σκόπιμα; Αργυρώνητα; Πάντως το έχαψαν πολλοί…

 

  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] βλ. άρθρο Γ. Λεκάκη «Δόντι ανθρωπίδη ηλικίας 7 εκατ. ετών ευρέθη στην Βουλγαρία!», στην στήλη του «Χρονοτοπία» στην εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 5.5.2016.
[2] βλ. άρθρο του δρ. Ν. Πουλιανού Ο θάνατος των Αυστραλοπιθήκων» στην εφημ. «Ελληνική Αγωγή», Απρ. 2001. Το άρθρο δείτε το εδώ: http://www.arxeion-politismou.gr/2017/02/thanatos-Avstralopithikon.html
[3] Είχα αναφερθεί σε αυτά, στην ομιλία μου στην ημερίδα «Ο Άνθρωπος και η πορεία του προς τη Γνώση ενίοτε μέχρις αυτοθυσίας», που έγινε στις 25.4.2015 στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ του «ΑΘΗΝΑ 9.84» στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Δείτε το βίντεο εδώ: http://www.arxeion-politismou.gr/2017/01/blog-post_27.html
Αλλά και στην εκπομπή «Στα καλά καθούμενα του Κρατερού Κατσούλη και της Κατερίνας Καραβάτου, που μεταδόθηκε στις 6.12.2014, από το κανάλι Ε, αλλά το βίντεο που ήταν αναρτημένο στο youtube από αυτήν… δεν είναι πλέον διαθέσιμο, άγνωστο γιατί. Δείτε το εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=WwHEZvAhN0s <https://www.youtube.com/watch?v=WwHEZvAhN0s&feature=youtu.be> &feature=youtu.be

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ