fbpx Επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα πάνω από 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 17 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΟΙ ΖΩΟΦΙΛΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

Επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα πάνω από 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ζώα
Ζω.Ε.Σ.
Κατερίνα Παπαποστόλου
Σκύλοι

Η Κατερίνα Παπαποστόλου, ιδρύτρια της ομάδας "Ζω.Ε.Σ." σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην Μαρία Τσαγγάρη
 

Η Κατερίνα Παπαποστόλου είναι εκπαιδευτικός και εκπαιδεύτρια σκύλων και ιδρύτρια της ομάδας Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων). Μαζί με την ομάδα της ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και μαθαίνουν στα παιδιά πώς να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα.
 

Τι είναι οι Ζω.Ε.Σ.;

-Τη μέρα που συνάντησα τη Διώνη αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να κάνω πράξη αυτό που είχα οραματιστεί πολλά χρόνια πριν. Πέρασα από πολλές στεναχώριες και από πολλά εμπόδια, ωστόσο δεν το έβαλα κάτω. Στην αρχή ήμασταν 4 άνθρωποι και δύο σκύλοι. Αυτή τη στιγμή οι Ζω.Ε.Σ. αριθμούν 3 σκύλους άρτια εκπαιδευμένους, 90 εθελοντές, 22 ομάδες στην Ελλάδα και 1 στην Κύπρο ενώ ετοιμάζονται άλλες 5. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης» για τα σχολεία είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας  ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα «Θεραπευτική Αγκαλιά» όπου επισκεπτόμαστε θεραπευτικά ιδρύματα και ειδικά σχολεία. Όλοι εμείς στις Ζω.Ε.Σ. δεν βαδίζουμε στα τυφλά, έχουμε στόχους, όραμα και προοπτικές. Όλοι μαζί γινόμαστε μια γερή αλυσίδα αγάπης για κάθε πλάσμα που πονάει. Ενώνουμε τις φωνές μας! Έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, σε ημερίδες και έχουμε συναντήσει πάνω από 60.000 μαθητές.


Στη Θράκη υπάρχει ομάδα τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Αλεξανδρούπολη που μπορεί να καλύψει και την πόλη της Κομοτηνής. Θα οφείλω πάντα ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εθελοντές μου που ασταμάτητοι οργώνουν όλα τα σχολεία με αποκλειστικά δικά τους έξοδα μιας που δεν στηριζόμαστε από κανέναν μεγάλο χορηγό ενώ μάλιστα σπάνια μας καλύπτουν τα μεταφορικά μας ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. 


Ευτυχώς, έχω πλάι μου στενούς επιστημονικούς συνεργάτες που με στηρίζουν, ανθρώπους που παρακολουθούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, που δρούνε μέσα στα φιλοζωϊκά πράγματα και μαζί στήνουμε συνεχώς νέες δράσεις. Δεν μεταφέρεται μέσα στα σχολεία καμιά νέα πληροφορία αν δεν ελεγχθεί πρώτα από παιδοψυχολόγους, έτσι ώστε να είμαστε όλοι μας απόλυτα σίγουροι για το αν βαδίζουμε σωστά.


Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας, ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων στις πόλεις της χώρας μας; 
-Οφείλεται ξεκάθαρα στην ανυπαρξία ενσυναίσθησης σε όλους εκείνους που έχουν αποφασίσει να συμβιώσουν με ένα ζώο. Τα αδέσποτα άλλωστε δεν έπεσαν από τον ουρανό! Είναι αποκλειστικό δημιούργημα των ανθρώπων. Εκείνων που δεν στειρώνουν τα ζώα τους, των παράνομων εκτροφέων και όσων pet shop στηρίζουν τη βιομηχανία των puppy mills και πουλάνε ακόμη και σήμερα ζώα ως εμπορεύματα κλεισμένα μέσα σε κλουβιά κάτω από άθλιες συνθήκες. Η μεγαλύτερη πάντως αιτία των αδέσποτων είναι η μη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Όποιος δηλώνει μάλιστα φιλόζωος και δεν είναι υπέρ της στείρωσης πολύ απλά είτε δεν είναι τελικά φιλόζωος είτε είναι συλλέκτης ζώων. Και δυστυχώς οι συλλέκτες ζώων στην Ελλάδα πληθαίνουν. Οι Έλληνες από την άλλη θεωρώ είμαστε ίσως ο πιο οπισθοδρομικός λαός σε θέματα ευαισθητοποίησης στα φιλοζωικά. Τα καθημερινά εγκλήματα, οι κακοποιήσεις αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων και οι εγκαταλείψεις ζώων το αποδεικνύουν κάθε ώρα. Υπάρχουν όμως Δήμοι που ξεκινούν κινητοποιήσεις στον ζωοφιλικό τομέα και αυτό μου δίνει μεγάλο θάρρος για το μέλλον. Η μοναδική λύση της μείωσης του αδέσποτου πληθυσμού είναι η στείρωση όλων των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων. 


Πώς μπορεί τελικά να κινητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση και τη φροντίδα των ζώων;

-Ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί όταν όλοι εμείς που αποφασίσαμε να φέρουμε την αλλαγή, κλείσουμε το στόμα μας στο τι κάναμε, πόσα ζώα σώσαμε και μειώσουμε τη δίψα μας να αποκτήσουμε κοινό στο facebook που θα θεοποιεί τα κατορθώματα μας.
Για όλους όσους απομακρύνθηκαν από τα φιλοζωικά απογοητευμένοι, τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι εμείς οι φιλόζωοι με όλους τους καβγάδες που διαδραματίζονται καθημερινά στο διαδίκτυο πάνω από το πτώμα ενός ζώου ή ενός κακοποιημένου που ζητάει βοήθεια απεγνωσμένο.


Είμαι πολύ περήφανη που τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι απαρτίζουν τις Ζω.Ε.Σ. ουδέποτε μπλεχτήκαμε σε τέτοιες ιστορίες που το μόνο που κάνουν είναι να στοχοποιούν όλους τους φιλόζωους ως γραφικούς, τρελούς, μισάνθρωπους και απατεώνες. Οι αγώνες για την επανάκτηση των δικαιωμάτων των ζώων θα πρέπει να μας βρούνε όλους ενωμένους. Όταν όλοι μας τα συμπονούμε, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως να μας χωρίζει.


Οι Ζω.Ε.Σ. δε θα πάρουν ποτέ μέρος σε όλο αυτό το «θέατρο του παραλόγου» και δε δήλωσαν ποτέ πως δημιουργήθηκαν για να κάνουν περισυλλογή και περίθαλψη ζώων, γιατί για όλους εμάς που τις απαρτίζουμε για κάθε ζώο που πεθαίνει ευθύνεται το περιβάλλον του και εμείς αυτό ήρθαμε να αλλάξουμε. Αν πιστεύουν όλοι εκείνοι που όλη τη μέρα χυδαιολογούν στο facebook και καταριούνται τους δράστες και τις οικογένειες τους πως συνεισφέρουν θετικά στα φιλοζωικά, ας έρθουν να μου το αποδείξουν.


Αυτές οι τακτικές δεν αρμόζουν σε ανθρώπους που διαβαίνουν τις πόρτες των σχολείων και σίγουρα δεν αρμόζουν στο ήθος και στην πορεία μου μέχρι τώρα.


Σε ποιους ανθρώπους προτείνετε να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο ζώο; Ποιους κρίνετε ακατάλληλους  σύμφωνα με την εμπειρία σας;
-Η υιοθεσία ενός ζώου και πόσο μάλλον ενός κακοποιημένου αδέσποτου είναι μια απόφαση πάρα πολύ σημαντική. Το να υιοθετήσεις ένα ζώο και μετά να το ξαναπετάξεις στον δρόμο γιατί δεν κατάφερες να συμβιώσεις μαζί του είναι χειρότερος θάνατος και μάλιστα για δεύτερη φορά. Υπογράφεις την καταδίκη του. Αυτή είναι η προοπτική ενός ζώου στον δρόμο. Μιας που το αναγκάζεις κάθε ώρα να παίζει ένα κυνηγητό με τους επίδοξους δολοφόνους του. 


Η υιοθεσία ενός ζώου απαιτεί χώρο και χρόνο από τη ζωή μας και φυσικά χρήματα. Είναι ένα πλάσμα που παραμένει για πάντα παιδί απόλυτα εξαρτώμενο από εμάς που είμαστε όλος ο κόσμος του. Άνθρωποι που ασκούν την όποια μορφή βίας, δεν έχουν καθόλου χρόνο, θεωρούν πως αρκεί να σώσεις το ζώο και ας τρώει ό,τι να ναι και ας μην πάει ποτέ του κτηνίατρο, δηλαδή να μην του παρέχεις τα στοιχειώδη για την ευζωία του, όχι δεν είναι κατάλληλοι για να υιοθετήσουν ένα ζώο. Βασικά δεν είναι κατάλληλοι για να γίνουν κηδεμόνες οποιουδήποτε πλάσματος! 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέραν του προβλήματος της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που είναι βεβαίως πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση, αυτό που ενδιαφέρει και προβληματίζει όλους τους πολίτες, είναι η επόμενη ημέρα.