fbpx 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής: Σε λειτουργία τομέας Γεωπονίας, Παραγωγής Τροφίμων και Περιβάλλοντος τη νέα σχολική χρονιά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής: Σε λειτουργία τομέας Γεωπονίας, Παραγωγής Τροφίμων και Περιβάλλοντος τη νέα σχολική χρονιά

ΑΡΘΡΑ
1o ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Νεκτάριος Δαπέργολας

Του διευθυντή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Κομοτηνής Νεκτάριου Δαπέργολα

Υπενθυμίζω ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργεί στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής και ο καινούργιος Τομέας Γεωπονίας, Παραγωγής Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Ένας πολύ ενδιαφέρων τομέας και ως προς τη φοίτηση καθ’ εαυτήν αλλά και ως προς τις προοπτικές που έχει - και ήταν πραγματικά έκδηλη η έως τώρα απουσία του, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία πεδινή περιοχή και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αγροτικό (αλλά και πολλοί μαθητές μας είναι παιδιά αγροτών, έχουν χωράφια και μοιραία θα ασχοληθούν κάποια στιγμή με τη γη).

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι βρισκόμαστε σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ανεργίας. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί μονόδρομο και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι φανερό πως πρέπει να ξανασχοληθεί με τη γεωργία, αλλά και την κτηνοτροφία, την ιχθυοκαλλιέργεια και πλείστες ακόμη παρεμφερείς δραστηριότητες. Αυτό θα είναι ευεργετικό και για την ελληνική οικονομία, που πάσχει στον τομέα της παραγωγής, αλλά θα καταπολεμήσει και την ανεργία, η οποία εξάλλου σε μεγάλο βαθμό έχει άμεση σχέση με κορεσμένα επαγγέλματα (τομέας υπηρεσιών, δουλειές γραφείου, θεωρητικές σπουδές κλπ), ενώ αντίθετα στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής υπάρχει μεγάλη έλλειψη και λειψανδρία. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να αναγεννηθούν αυτοί οι τομείς και να υπάρξει εξειδικευμένο ανθρώπινο προσωπικό.

Ο Τομέας Γεωπονίας, Παραγωγής Τροφίμων και Περιβάλλοντος μπορεί να έχει πολλές ειδικότητες. Εμείς κάνουμε τώρα το πρώτο βήμα ιδρύοντας ειδικότητα Φυτικής Παραγωγής και ελπίζοντας μελλοντικά να προκύψουν και άλλες. Τι μπορεί όμως να κάνει ένας απόφοιτος με τέτοια ειδικότητα; Πάρα πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς, ακόμη και με το πτυχίο που δίνει το ΕΠΑΛ, ανοίγει ο δρόμος προς κάποιες θέσεις εργασίας και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ως εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό. 

Στον δημόσιο, μπορεί ο απόφοιτος να δουλέψει σε υπηρεσίες περιβάλλοντος των Δήμων και των Περιφερειών, σε υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων, σε εργαστήρια εδαφολογίας, σε κέντρα σποροπαραγωγής, σε δημόσια κτηνιατρεία κ.α. Στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί μεταξύ άλλων να εργαστεί σε φυτώρια, σε εργαστήρια παραγωγής βιολογικών προϊόντων, εδαφολογίας και φυτοπαθολογίας, αλλά και να λειτουργήσει και δική του αυτόνομη επιχείρηση, απλώς με τον παράλληλο έλεγχο από πτυχιούχο Γεωπόνο.

Αν φυσικά δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις, μπορεί να εισαχθεί σε ΑΕΙ Γεωπονίας και να αποκτήσει πολύ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Μπορεί όμως να εισαχθεί και σε άλλες σχολές, όπως Δασοπονίας, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Διαιτολογίας, Διατροφολογίας, καθώς επίσης και στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές Αστυνομίας και Εμπορικού Ναυτικού. 

Αυτά όλα με άκρως προνομιακό καθεστώς, γιατί μιλάμε για χαμηλότερες βάσεις και γενικά πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες ανταγωνισμού σε σύγκριση με τα Γενικά Λύκεια. Ακόμη κι αν δεν περάσει όμως σε ανώτατη σχολή, μπορεί ο απόφοιτος να συνεχίσει με 9 μήνες μαθητείας και να πάρει αναβαθμισμένο πτυχίο τύπου 5, που είναι ισάξιο με το πτυχίο του ΙΕΚ. Από εκεί μπορεί να εισαχθεί στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις ή να συνεχίσει τις σπουδές του σε προγράμματα πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν τρομερές ευκαιρίες και δυνατότητες. Ευκαιρίες που δίνει βέβαια όχι μόνο ο Τομέας Γεωπονίας, αλλά γενικά η Επαγγελματική Εκπαίδευση. Να θυμίσω ότι στο σχολείο μας έχουμε ήδη Τομέα Μηχανολογίας, με ειδικότητες Μηχανικών Οχημάτων, Ψυκτικών και Φυσικού Αερίου, Τομέα Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών και Τομέα Δομικών. Εκπαίδευση λοιπόν για όλα τα γούστα, όλες τις τάσεις και τις κλίσεις. 

Αλλά και εκπαίδευση με πολλά πλεονεκτήματα: θα τονίσω και πάλι την μέσω ΕΠΑΛ πολύ ευκολότερη πρόσβαση στις Ανώτατες Σχολές, καθώς και ότι το ΕΠΑΛ δίνει απολυτήριο απολύτως ισάξιο με του ΓΕΛ, αλλά ταυτόχρονα δίνει και επαγγελματικό πτυχίο, που είναι πλέον απαραίτητο σε διαγωνισμούς και στην κάλυψη πολλών θέσεων εργασίας (όπου το απολυτήριο του ΓΕΛ είναι πια ανεπαρκές). 

Όλα αυτά - και μαζί και τα πλεονεκτήματα του θεσμού της μαθητείας - καθιστούν σαφές γιατί πρέπει ένας μαθητής να επιλέξει την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε εγγυάται και κατάρτιση αλλά και πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Θα απευθύνω λοιπόν και πάλι κάλεσμα σε γονείς και μαθητές, ενόψει των εγγραφών αλλά και της επιλογής τομέα σπουδών που εκπνέουν στις 2 Ιουλίου. Καιρός να σπάσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. 

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση παραμένει δυστυχώς ακόμη παρεξηγημένη, συκοφαντημένη και υποτιμημένη στα μάτια μεγάλου μέρους της κοινωνίας, πράγμα όμως απολύτως άδικο.

Γιατί επαναλαμβάνω ότι αποτελεί ένα καλά οργανωμένο και στιβαρό χώρο δημόσιας εκπαίδευσης, που πραγματικά ελάχιστα πράγματα έχει να ζηλέψει από τη λεγόμενη Γενική Εκπαίδευση, ενώ από την άλλη μπορεί να δώσει στους νέους μας εφόδια, που το Γενικό Λύκειο δεν μπορεί να τα δώσει πια. Σκεφτείτε το καλά και επωφεληθείτε…

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας.