ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5

Υφυπουργός Εσωτερικών: Παράδοξο να περνάνε οι σωλήνες φυσικού αερίου, αλλά να μην υπάρχει αέριο σε σπίτια και βιομηχανίες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κατερίνα Νοτοπούλου

Δημοπρατούνται τα έργα, και από αρχές του 2019 αρχίζει δηλαδή η κατασκευή των αγωγών, και οι πρώτες συνδέσεις με σπίτια, βιοτεχνίες και βιομηχανίες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με την μυρωδιά του τσίπουρου να της αφήνει μία ευχάριστη αίσθηση, αποχώρησε από τη Ροδόπη ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στο νομό η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου. Πεπεισμένη ότι συμπυκνώνει την προσπάθεια και την αγάπη των ανθρώπων που φτιάχνουν το τσίπουρο και επομένως μπορεί να αποτελέσει ένα brand name για την περιοχή, τόσο το ίδιο το τσίπουρο ως εξαγώγιμο προϊόν, αλλά και η γιορτή να καταστήσει τον τόπο τουριστικό προορισμό, η κα Νοτοπούλου συνέχισε τις επαφές της με σύσκεψη αυτοδιοικητικών στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ακολούθως βρέθηκε στην Ξάνθη. Στο διάλλειμα μιας συνάντησης στο Επιμελητήριο Ξάνθης, η υφυπουργός φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm σε μία απολογιστική, της επίσκεψή της στη Ροδόπη, συνέντευξη, όπου τέθηκαν επιμέρους ερωτήματα για ζητήματα της περιοχής και όχι μόνο.


Η γιορτή τσίπουρου ήταν μία αφορμή για να παρατηρήσουμε ότι οι μικρές παραγωγές σταμάτησαν, όπως και οι συνεταιρισμοί. Μήπως όλα πρέπει να γίνουν σε μια υγιή βάση και να προχωρήσουν γρήγορα από πλευράς πολιτείας;
-Το λέτε πολύ σωστά, νομίζω ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα η προσπάθεια των ίδιων των παραγωγών να αφήσουν πίσω τις κακές συνήθειες των προηγούμενων ετών και να συνεταιριστούν σε υγιή βάση βρίσκουν και ευήκοα ώτα  από την πολιτεία αλλά βρίσκουν και στήριξη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αν θυμάστε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και -35% στις εισφορές των συνεταιρισμών, των συνεταιρισμένων αγροτών κλπ. Άρα το πλαίσιο αρχίζει και διαμορφώνεται, αυτό που χρειάζεται είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί να αποκτήσουν μια νέα νοοτροπία. Και χάρηκα ιδιαίτερα γιατί στην γιορτή του τσίπουρου στον Ίασμο είδα νέους ανθρώπους, που πήγαν και ανέλαβαν μετά από καιρό όντας επιστήμονες, σπουδαγμένοι σε άλλες πόλεις, τις επιχειρήσεις των γονιών τους ή και δικές τους, και με καινοτομικά προϊόντα.


Στη Θράκη νέοι άνθρωποι μη έχοντας άλλη διέξοδο, αλλά μη θέλοντας να φύγουν στο εξωτερικό, προσπαθούν κάτι να φτιάξουν στον πρωτογενή τομέα. Αρκούν αυτά τα μέτρα της στήριξης που αναφέρατε προηγουμένως ή η πολιτεία μαζί με την Περιφέρεια και τους Δήμους πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο;
-Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο πια σχέδιο για την πρωτογενή παραγωγή, στον δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό που χρειάζεται όμως ταυτόχρονα είναι μια σειρά από κοινωνικές δομές και υποδομές, που διευκολύνουν τόσο το επιχειρείν, όσο και την παραγωγή την ίδια. Και τι εννοώ με αυτό, δε μπορεί κάποιος να αφήσει εκτός του μελλοντικού σχεδιασμού τον πλούτο σε γεωθερμία που υπάρχει στην Θράκη, ανεξάντλητος πλούτος.


Ανεξάντλητος και ανεκμετάλλευτος.
-Έτσι ακριβώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο που δίνει κίνητρα κλπ, και ταυτόχρονα υπάρχουν και ενταγμένες μελέτες από το υπουργείο Υποδομών στο ΠΔΕ, τρεις αν δεν κάνω λάθος, που επεξεργάζονται ακριβώς τις μελλοντικές προοπτικές. Άρα θα πρέπει, ειδικά οι νεότεροι επιστήμονες, να μπουν σε αυτή τη λογική, να αναζητήσουν νέες διεξόδους και να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της περιοχής. Ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε κάποια έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ δεκαετιών ή προ ετών αρκετών.


Ποιά είναι αυτά τα έργα;
-Είχαμε το παράδοξο στην περιοχή, σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, όχι μόνο στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, να περνάνε οι σωλήνες φυσικού αερίου, αλλά να μην υπάρχει φυσικό αέριο τόσο στα σπίτια, όσο και στις βιοτεχνίες ή τις βιομηχανίες. Σε αυτό το παράλογο μπαίνει ένα τέλος, μέχρι το τέλος της χρονιάς δημοπρατούνται τα έργα, και από αρχές του 2019 αρχίζει η υλοποίηση, η κατασκευή δηλαδή των αγωγών, και οι πρώτες συνδέσεις με τα σπίτια, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες. Μιλάμε για πάρα πολλές συνδέσεις, αυτό είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει οι δήμοι να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, και τούτη η δυνατότητα πια δίνεται, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δε θέλει να κάνει απλά στείρα αντιπολίτευση αλλά θέλει να είναι χρήσιμος και ουσιαστικός για τον τόπο του που δεν αποδέχεται ότι μετά από χρόνια για πρώτη φορά έχουν πέσει πάρα πολλά λεφτά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Μιλάμε για το πρόγραμμα "Φιλόδημος". 


Μιλάτε για το πρόγραμμα "Φιλόδημος" αλλά οι περικοπές στον προϋπολογισμό των Δήμων συνεχίζονται κάθε χρόνο.
-Αυτή τη στιγμή υπάρχει για τη χρονιά που μιλάμε αύξηση 5% των κεντρικών αυτοτελών πόρων, αλλά ταυτόχρονα μια σειρά από έργα που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν αλλιώς ήρθε το εργαλείο "Φιλόδημος" που το έφτιαξε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ο Σκουρλέτης με τον Χαρίτση, και αυτή τη στιγμή το τρέχει το υπουργείο Εσωτερικών. Στην περιοχή σας έχουνε δοθεί ήδη πάρα πολλές εγκρίσεις, πραγματικά πολλές. Ο δήμος Ξάνθης ας πούμε παίρνει αυτή τη στιγμή 239.000 ευρώ για κατασκευή παιδικών χαρών, παίρνει 220.000 ευρώ για μηχανήματα έργου, και παίρνει 440.000 ευρώ για εξοπλισμό των σχολικών κτιρίων. Μια σειρά από άλλους δήμους παίρνουν αρκετά χρήματα για έργα αγροτικής οδοποιίας, μηχανήματα, φορτωτές, μηχανήματα χωματουργικού τύπου, έτσι ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών για να μπορέσει να έρθει η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη. 


Στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Ροδόπης σας μίλησαν για την υποστελέχωση σε προσωπικό. Ως υφυπουργός Εσωτερικών τι απαντάτε;
-Μου είπαν λοιπόν ότι σε αυτά τα πραγματικά προβλήματα αναγνωρίζουν το γεγονός πως μετά από χρόνια γίνονται 8.500 χιλιάδες προσλήψεις στους ΟΤΑ, αναγνωρίζουν το γεγονός πως γίνονται 3.000 προσλήψεις στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που κρατούσε ομήρους τους εργαζόμενους, αναγνωρίζουν το γεγονός πως παίρνουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις άμεσα για φυσικές καταστροφές, ο δήμος Κομοτηνής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας παίρνει εκτάκτως 250.000 ευρώ, για την γέφυρα του Κομψάτου που έπεσε πήρε την επόμενη σχεδόν μέρα 1.600.000 ευρώ.

Η γέφυρα όμως μένει σε εκκρεμότητα ακόμα;
-Απ' ότι μας διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης το τρέχει άμεσα, υπήρχε μια γραφειοκρατική καθυστέρηση που οφειλόταν όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια, όχι στη χρηματοδότηση. Και φυσικά πρέπει να αναζητηθούν, και νομίζω ότι αυτό γίνεται από τον εισαγγελέα, οι ευθύνες, γιατί ήταν ένα πρόσφατο έργο, ήταν κακοκατασκευασμένο.


Για το υπουργείο σας λένε ότι είναι κενό περιεχομένου. Τι ισχύει τελικά;
-Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, το υφυπουργείο Εσωτερικών, το ΥΜΑΘ, έχει αρκετές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες ως υπουργείο, και αυτό οφείλεται στις ιστορικές μεταβολές που πέρασαν από πάνω του, αλλά και σε πολιτικές συγκεκριμένες που παίχτηκαν από την κεντρική διοίκηση της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για εμάς αλλάζει σελίδα, δεν διστάζω να το επαναλαμβάνω όπου βρεθώ, διότι η αλήθεια είναι όλοι ξέρουμε, δεν είναι καν κοινό μυστικό, είναι κοινή παραδοχή, πως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν απλά μεταφορέας αιτημάτων, ούτε διεκπεραιωτής, ούτε καν μεταπράτης, και εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές προσωπικές του εκάστοτε υπουργού σκοπιμότητες. Εμείς σε αυτό βάζουμε ένα τέλος, στο λίγο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας.

Μπαίνουμε μπροστά στο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χρησιμοποιούμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, καλούμε σε συνέργειες τους δήμους και τις Περιφέρειες, και τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία το έχουμε πετύχει, και φεύγω πολύ αισιόδοξη από την περιοχή σας. Τρέχουμε τον αναπτυξιακό νόμο, και πάρα πολλά χρήματα αν μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή στον νομό Ροδόπης τα εγκεκριμένα είναι, την προηγούμενη εβδομάδα νομίζω υπέγραψα 37.540.000 ευρώ σε τρία υποβληθέντα σχέδια, αντίστοιχα ποσά και στην Ξάνθη, και σε άλλες περιοχές. Τούτο δείχνει και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή, και θα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση, στην εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα θέλουμε να στηρίξουμε δράσεις που λειτουργούν σε ένα ολιστικό σχέδιο όμως έτσι, χρειάζεται ένας σχεδιασμός.


Ο σχεδιασμός αυτός δεν έγινε με το Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε από την κυβέρνηση στην Κομοτηνή; Εκεί προχωράνε τα πράγματα όπως πρέπει; 
-Νομίζω ότι ήταν και η πρώτη φορά που από κοινού οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, με μια κεντρική κυβέρνηση βγάζουν τον εθνικό προγραμματισμό για την εκάστοτε Περιφέρεια. Άρα εμείς παρακολουθούμε από πολύ κοντά την πορεία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, δεν είμαστε πουθενά εκτός χρονοδιαγράμματος, σας είπα ήδη για το φυσικό αέριο, για μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που έρχονται. Επομένως νομίζω ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο, που ναι μεν τελείωσε μια βαριά περίοδος για όλη τη χώρα, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι πραγματικά αισιόδοξος, είναι όμως τώρα η ώρα που πρέπει να φανούμε πιο παραγωγικοί από ποτέ. Άρα μικροπολιτικές του παρελθόντος πρέπει να μείνουν στην άκρη, είναι εις βάρος των πολιτών, και ελπίζω ότι οι τοπικές κοινωνίες, το βλέπω, έχουν τα αντανακλαστικά να μπουν στην παραγωγική διαδικασία με άλλη λογική, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από όλους τους φορείς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν και τα πράγματα κυλούσαν πολύ ήρεμα, έως υποτονικά  μέχρι τώρα στην προεκλογική αντιπαράθεση στο δήμο Κομοτηνής, θέλοντας ίσως οι περισσότεροι να κρατήσουν  ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού,  φαίνεται ότι