fbpx Σ. Βούλτεψη: «Για μια ώρα ανάγκης» η αύξηση μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου…
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Σ. Βούλτεψη: «Για μια ώρα ανάγκης» η αύξηση μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΚΥΤ Φυλακίου
Σοφία Βούλτεψη
Μεταναστευτικό

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν παίρνει πίσω την επέκταση της δομής

Δήμος Μπακιρτζάκης

Το Υπουργείο Μετανάστευσης κι Ασύλου δεν έχει πάρει ακόμη πίσω το σχέδιο επέκτασης των υποδομών και της δυναμικής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, επιβεβαίωσε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, στον απόηχο και της περιοδείας του Νότη Μηταράκη στον Βόρειο Έβρο, που έγινε εν μέσω διαδηλώσεων στην Ορεστιάδα.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, αρμόδια για θέματα Ένταξης, διαμήνυσε συγχρόνως πως ο διάλογος συνεχίζεται, ενώ εξέφρασε την πίστη της πως θα βρεθεί «λύση» το επόμενο δεκαήμερο, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς πως αυτή δεν θα ανταποκρίνεται 100% στις τοπικές διεκδικήσεις.

Γιατί ξεκίνησε ανάποδα ο διάλογος για το ΚΥΤ Φυλακίου; Πρώτα ελήφθη μία απόφαση και μετά ξεκίνησε ο διάλογος με την τοπική κοινωνία; Υπήρχαν λάθη;

-Ο διάλογος γενικά στην Ελλάδα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχει τελειώσει κι αφορά τις κλειστές δομές. Έχει ληφθεί μία απόφαση για τη δημιουργία κλειστών δομών σε ορισμένα σημεία της χώρας. Επίσης είναι μειωμένες οι ροές και θα αρχίσουν να κλείνουν και κάποιες δομές. Αυτό είναι το βασικό.

Από εκεί και πέρα ο διάλογος για την συγκεκριμένα περιοχή στον Έβρο συνεχίζεται. Η γνώμη μου είναι συγκεκριμένη και την έχω επαναλάβει σε όλους τους τόνους και δεν επιδέχεται ερμηνειών: θεωρώ ότι δεν πρέπει να ακούγονται αντικοινοβουλευτικά συνθήματα, πάντοτε είχα αυτή την άποψη, γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνος δρόμος αυτός, όταν καθυβρίζουμε και επιτιθέμεθα στο κοινοβούλιο.

Γιατί επικεντρώνεστε όμως σε ορισμένα αρνητικά περιστατικά απο λίγα άτομα;

-Ξέρετε τι γίνεται; Κυριαρχούν μετά αυτά τα συνθήματα και ακούγονται στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση.

Από την άλλη, προφανώς όταν υπάρχει διαφωνία από ένα μεγάλο κομμάτι του λαού, η γνώμη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Κι αυτό γίνεται γι’ αυτό υπάρχει διάλογος. Διάλογος δεν είναι ο καθένας να μένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Αυτός θα ήταν ένας προσχηματικός διάλογος, δεν θα ήταν ειλικρινής διάλογος. Διάλογος είναι να μιλούμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο, δηλαδή να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω ή ένα βήμα μπροστά, να ξεπεράσουμε οι μεν κι οι δε κάποιες απόψεις, για να βρούμε έναν κοινό τόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι Δήμοι, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, η Περιφέρεια ΑΜΘ, οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, γενικότερα όλη η κοινωνία και οι θεσμικοί φορείς είναι εναντίον σε νέα δομή και σε επέκταση της υφιστάμενης. Τί απαντάτε;

-Γι’ αυτό λέω κι εγώ ότι μπορούν όλοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Και οι δύο πλευρές να ξεπεράσουν την θέση που είχαν και να βρεθεί μία λύση που να είναι αποδεκτή από όλους. Αυτό είναι κρίσιμο μέγεθος. Πιστεύω ότι έχουν καταλάβει όλοι τώρα, πως είναι ανάγκη να βρεθεί λύση, γιατί οπωσδήποτε εκεί υπάρχει μία δομή πολλά χρόνια και χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι δομή μόνιμης εγκατάστασης. Αυτό είναι απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής και της ευαισθησίας που έχουμε όλοι.

Γιατί όμως να γίνει ένα ΚΥΤ1500 ατόμων και όχι να βελτιωθεί το υπάρχον μόνο;

-Δεν μπαίνω στην αριθμολογία, γιατί είναι για μία ώρα ανάγκης, δηλαδή να μην κυκλοφορούν στην περιοχή… Αυτή ήταν η σκέψη. Δεν υπήρχε πονηρή σκέψη. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι εκεί δεν θα υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση. Πιστεύω, ότι μία λύση θα βρεθεί.

Τί πιστεύετε ότι θα αποφασίσει η κυβέρνηση, με δεδομένη την εκφρασμένη αντίθεση βούληση της τοπικής κοινωνίας;

-Δεν έχω αυτή τη στιγμή αυτή την πληροφόρηση, γιατί είμαστε σε φάση που φτιάχνουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που δεν υπήρχε, ή υπήρχε κάποιο που δεν ήταν πια λειτουργικό, για να μπορέσουμε το ζήτημα της Ένταξης -που σχετίζονται σε αυτούς που νομίμως βρίσκονται στην χώρα μας κι έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα- να το συνδέσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ένα σχέδιο δύσκολο, το οποίο πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να το υποβάλουμε στην Κομισιόν, για να έχει χρηματοδότηση.

Είστε χρόνια στην πολιτική. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δώσει 30+εκ. ευρώ να κάνουμε μία δομή, χωρίς να φιλοξενούμε μετανάστες; Κι όχι απλώς μερικά εκ. ευρώ για τις βελτιώσεις;

-Αυτό είναι θέμα δικής μας απόφασης. Θα δούμε. Είναι υπό συζήτηση κι αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει αυτές τις δομές, ακριβώς γιατί κατάλαβε την ανάγκη ότι δεν μπορεί να γίνει η διαδικασία ασύλου, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κλειστεί δομή. Είναι απλό: δεν γίνεται κάποιος που πληροφορήθηκε ότι δεν θα πάρει άσυλο, να μπορεί να κυκλοφορεί… γιατί θα φύγει. Αυτό είναι διεθνής πρακτική: διαδικασία ασύλου χωρίς να υπάρχει κλειστή δομή δεν υπάρχει.

Όχι μόνο είναι πολιτική απόφαση (να μην υπάρξει δομή μόνιμης φιλοξενίας) αλλά και γιατί δεν χρειάζεται να υπάρξει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές θέσεις σε όλες μας τις δομές στην χώρα.

Σύμφωνα με τον κο Μηταράκη, ενδεχομένως να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) του μεταναστευτικού, γιατί εκεί έχουμε πρόβλημα.

-Υπάρχει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία υπεγράφη κι από την Ελλάδα που ανήκουμε στην ΕΕ, αλλά χωρίς ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας. Ο κος Τσίπρας εκεί ήταν, όταν αποφασιζόταν αυτό. Αυτή έχει μία διάταξη που λέει ότι επιστροφές γίνονται από αυτούς που βρίσκονται στα νησιά. Εκεί δεν πρόκειται περί ερμηνείας, αλλά περί σκόπιμης αναφοράς στη λέξη ‘νησιά’. Άρα εκεί εγκλωβίζονται στα νησιά, γιατί κι εκεί ακριτικές περιοχές είναι. Βάσει της κοινής δήλωσης, εγκλωβίστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι στα νησιά.

Τελικώς, τί εκτιμάτε πως θα γίνει τις επόμενες ημέρες σχετικά με το ΚΥΤ Έβρου;

-Ο διάλογος συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει βρεθεί μία λύση, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά