fbpx Η βελτίωση της καθημερινότητας, στοίχημα για τον Γ. Γκαράνη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η βελτίωση της καθημερινότητας, στοίχημα για τον Γ. Γκαράνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης

Επί τάπητος σημαντικά ζητήματα για Κομοτηνή και οικισμούς, οι πρώτες μέρες στο πόστο, η φιλοσοφία του και το στοίχημα να γίνει καλύτερη δουλειά στην καθημερινότητα σε πόλη και οικισμούς

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την πρώτη του αναλυτική συνέντευξη, μετά την εκλογή του ως δήμαρχος Κομοτηνής, έδωσε ο Γιάννης Γκαράνης στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm. Διαφορές με την 9ετία του Γ. Πετρίδη, τι κρατάει, σε τι ψάχνει βελτίωση, ζητήματα καθημερινότητας αλλά και μεγαλύτερα έργα, ο δήμαρχος απαντά σε αρκετά ζητήματα, δίνοντας μία πρώτη «γεύση» του τι έχει στο δικό του όραμα για τον Δήμο Κομοτηνής, την πόλη και τους οικισμούς. Επιμέρους ζητήματα θα εξειδικευτούν σε μελλοντικές μας επικοινωνίες με τον νέο δήμαρχο. Ο λόγος στον ίδιο.

Ερ. Τι παραλάβατε από τον Γιώργο Πετρίδη;
Απ. Εγώ ήμουν μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, γνώριζα τον Δήμο από την στιγμή που τον παραλάβαμε το 2011 μέχρι σήμερα. Έχω πει κι άλλες φορές ότι έχουμε κάνει μερικά θαύματα γι’ αυτή την πόλη και στον οικονομικό τομέα αλλά και στον τομέα του προγραμματισμού που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά τα έργα νομίζω ότι αυτό που άφησε ο Γιώργος Πετρίδης είναι έναν πολύ καλό Δήμο σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και των έργων. Εμείς θα είμαστε εδώ για να το συνεχίσουμε, να πιάσουμε το κουβάρι από εκεί που το έχει αφήσει και σιγά – σιγά να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη.

Ερ. Θα λειτουργήσετε με το ίδιο πνεύμα, θα λειτουργήσετε διαφορετικά; Προσπαθώ να βρω διαφορές στον τρόπο διοίκησης, αν αυτές υπάρχουν…
Απ. Σε πολλά κομμάτια ο Δήμος θα λειτουργεί έτσι όπως είναι αλλά σε άλλα που έχουμε εντοπίσει ότι χρειάζεται αλλαγές θα τις κάνουμε. Στον τομέα της καθημερινότητας που είναι πολύ σημαντικός για όλους μας θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές στις υπηρεσίες όσον αφορά ωράρια. Θα προσπαθήσουμε όπου δεν προχωρούσε η δουλειά στον Δήμο να αλλάξουμε κάποια πράγματα, ώστε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Κατά την δικιά μας άποψη πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές για να έρθει καλύτερος συντονισμός. 

Ερ. Ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι μέχρι τώρα, οι πρόεδροι των οργανισμών δεν έχουν οριστεί ακόμη. Για πότε να περιμένουμε τα ονόματα;
Απ. Στο επόμενο διάστημα μετά την πρώτη συνεδρίαση που θα είναι την Κυριακή για την (εκλογή μελών) της επιτροπής ποιότητας ζωής και της οικονομικής επιτροπής αλλά και του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Από εκεί και πέρα δώσουμε και τα ονόματα που αφορούν τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του δήμου ώστε να κλείσουμε την ομάδα που θα ολοκληρώσει τον δικό μας προγραμματισμό.

Ερ. Ο Γιάννης Γκαράνης τί διαφορετικό σκέφτεται; Είπε ότι θα δει τα προβλήματα της καθημερινότητας στους οικισμούς, την πόλη την εικόνα που αντιμετωπίζουμε και άλλα μικρά παράπονα κατοίκων που έδειχναν μια έλλειψη συντονισμού;
Απ. Αυτό είναι το πρωτεύον που πρέπει να κάνουμε. Στην προεκλογική μας εκστρατεία επισκεφτήκαμε όλα τα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου. Είχαμε εντοπίσει προβλήματα που είχαν να κάνουν με την δυσλειτουργία των υπηρεσιών του δήμου παρά την έλλειψη κάποιων πραγμάτων. Αυτό είναι το στοίχημά μας, να βάλουμε δηλαδή τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν ομαδικά και σε πνεύμα συνεργασίας ώστε να μπορέσει ο δήμος και οι υπηρεσίες να λειτουργούν καλύτερα. Εφόσον επιλυθεί αυτό και δούμε ότι δουλεύει σωστά, θα περάσουμε στο δεύτερο κομμάτι που είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου.

Ερ. Επαρκές προσωπικό υπάρχει; 
Απ. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο Δήμος Κομοτηνής υστερεί σε προσωπικό. Θα έπρεπε να έχει περίπου 540 άτομα και δουλεύει αυτή τη στιγμή με 240. Η έλλειψη του προσωπικού είναι τεράστια. Εκείνο που θεωρούμε θετικό είναι ότι με τον διαγωνισμό της 3Κ έχουν έρθει αρκετά άτομα στο τμήμα της καθαριότητας άρα μιλάμε για ένα τμήμα που μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει έναν επαρκή αριθμό προσωπικού για να μπορεί να βοηθήσει την υπηρεσία σε μεγάλο βαθμό. Άρα είναι ένα κομμάτι που εξυπηρετεί την πόλη και αυτό είναι το σημαντικό. 

Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό και το υπόλοιπο, υπάρχει μεγάλη έλλειψη που θα πρέπει να το δει η πολιτεία. Όχι μόνο στον δικό μας Δήμο αλλά και στους άλλους, ιδιαίτερα όμως στον δικό μας η έλλειψη είναι μεγάλη. Θα έχουμε και ανθρώπους στον Δήμο που στο επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθούν, άρα, αν δεν υπάρξει αναπλήρωση αυτών, θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ερ. Η ΔΙΑΑΜΑΘ αύξησε το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων. Τι γίνεται με αυτό το κόστος, θα μετακυληθεί πλήρως στους πολίτες ως δημοτικά τέλη; Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά; 
Απ. Η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι μια μεγάλη εταιρεία που έχει ένα πλάνο κόστους της λειτουργίας των ΧΥΤΑ που είναι για όλη την περιφέρεια. Είναι μια επιτροπή διαδημοτική η οποία διαχειρίζεται όλους τους ΧΥΤΑ της περιοχής και βγάζουν ένα κόστος που οι πολίτες θα πληρώνουν για τα σκουπίδια. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια για τους πολίτες, με εμάς πρώτους, και να ξεκινήσουμε την ανακύκλωση που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το κόστος των σύμμεικτων  σκουπιδιών που λέμε. Οπότε, βλέποντας ότι σε κάποιες πόλεις μπορεί η ανακύκλωση να μην πηγαίνει καλά, αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κόστος στα απορρίμματα. 

Αυτό που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι να βγούμε από γειτονιά σε γειτονιά και να δώσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι πρέπει να ξεκινήσει την ανακύκλωση, γιατί βοηθάει στο περιβάλλον και στην τσέπη μας. Με τις υπηρεσίες θα κάνουμε έναν προγραμματισμό που θα συμμετέχουν και οι πολίτες ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε στοιχεία, γιατί να κάνουν ανακύκλωση και το πως θα κάνουν την ανακύκλωση. Με αυτό θα ρίξουμε το βάρος των σύμμεικτων σκουπιδιών και μαζί το χρέος των πολιτών.

Ερ. Υπάρχουν κάποιες παιδικές χαρές στην πόλη που δεν μπόρεσαν να αδειοδοτηθούν και να λειτουργήσουν. Υπάρχει μέριμνα για να ξαναγίνουν όλες αυτές παιδικές χαρές;
Απ. Ο σχεδιασμός που έχει η υπηρεσία και το έβλεπα την προηγούμενη εβδομάδα είναι μέχρι το 2020 να αδειοδοτηθούν όλες. Έχει πει και ο κος Πετρίδης, το λέω και εγώ για τις παιδικές χαρές στην Κομοτηνή ότι υπήρχαν πάρα πολλές όπως και σε χωριά υπήρχαν 2-3 αυτές δεν θα μπορέσουν όλες να αδειοδοτηθούν. Κάποιες έχουν ξηλωθεί και δεν θα γίνουν την επόμενη μέρα, αλλά ουσιαστικά θα έχουμε κοντά στις 75 αδειοδοτημένες παιδικές χαρές στον Δήμο. 

Ερ. Στην Παλιά Νομική που υπάρχει και μια διαμάχη μεταξύ Δήμου Κομοτηνής και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (για την χρήση της μετά την κατασκευή του νέου κτιρίου στην πανεπιστημιούπολη), τί γίνεται εκεί; 
Απ. Η δικιά μου άποψη είναι ότι αυτά τα κτίρια ήταν για να γίνουν σχολεία. Ο Δήμος Κομοτηνής στερείται κτιρίων όσον αφορά την σχολική στέγη, γι’ αυτό για μας θα ήταν καλό να πάρουμε αυτά τα κτίρια και να τα διαμορφώσουμε σαν σχολεία και πάνω σε αυτό να κάνουμε και μια μεγάλη διαμόρφωση όλης της περιοχής. Το σχέδιό μας είναι, αν πάρουμε τα κτίρια αυτά, να αναβαθμίσουμε την  περιοχή να κάνουμε και χώρους πάρκινγκ, να μπορέσουμε να το συνδέσουμε και με το γήπεδο, που θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν εκεί και να γυμνάζονται και να κάνουμε ένα σημείο ανάπτυξης εκείνη την περιοχή. Θεωρώ ότι το σχέδιο που έχουμε είναι ένα μεγάλο έργο και μας δίνεται η δυνατότητα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε όπως το ΕΣΠΑ. Είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε βέβαια στο δημοτικό συμβούλιο.

Ερ. Πότε θα παραδοθεί ανακαινισμένη η Τσανάκλειος;
Απ. Δεν έχω ακόμη άποψη, διότι δεν έχω δει ακόμη τις υπηρεσίες αλλά μέχρι τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη. Έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο διαμόρφωσης ουσιαστικά εξοπλισμού και ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι αρκετό.

Ερ. Οι αναπλάσεις που ξεκίνησαν στην γύρω περιοχή προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό; 
Απ. Ναι, τα συνεργεία πάνε πολύ γρήγορα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Έχουμε άλλα δύο σημεία που θα γίνουν αναπλάσεις, αυτά τα σημεία θα είναι πολύ ωραία για να τα περπατήσει κάποιος και να κάνει την πολύ ωραία ιστορική βόλτα στο κέντρο της πόλης και μαζί με την Τσανάκλειο θα είναι το τουριστικό μας ατού. Θεωρώ πως με την σύνδεση αυτού του σημείου με τα έργα της Μητρόπολης και με το κέντρο της Κομοτηνής, θα έχουμε μια πολύ ωραία ιστορική διαδρομή για να μπορεί κάποιος να την βλέπει και να κάθεται στην πόλη μας.

Ερ. Υδραγωγείο και Βιολογικός Φαναρίου. Πού βρισκόμαστε με αυτά τα δύο έργα;
Απ. Ο Βιολογικός Φαναρίου βρίσκεται στην πρώτη φάση της δημοπράτησης του προσωρινού αναδόχου και προχωράει. Για το υδραγωγείο την τελευταία φορά που το επισκέφθηκα ήταν σε συνέχεια των έργων και είναι σε φάση εξέλιξης.

Ερ. Με την Περιφέρεια υπάρχει καλή σχέση; 
Απ. Όλοι μας έχουμε καλές σχέσεις. Η Περιφέρεια είναι αρωγός για μας τους Δήμους, που μας τροφοδοτεί με ευρωπαϊκά προγράμματα. Η σχέση μας μαζί τους είναι καλή και πρέπει να είναι καλή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε