fbpx Α. Γραβάνης: Ο Δήμος Κομοτηνής ήταν και παραμένει σε τέλμα - η δημοτική αρχή είναι κουρασμένη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Α. Γραβάνης: Ο Δήμος Κομοτηνής ήταν και παραμένει σε τέλμα - η δημοτική αρχή είναι κουρασμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γραβάνης Αντώνης
Δήμος Κομοτηνής

Ένα χρόνο μετά την αλλαγή δημάρχου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μιλάει στον «Χ» και σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου χάριτος

Διονύσης Βοργιάς

Πως η περίοδος χάριτος που έδωσε στη Διοίκηση του Γιάννη Γκαράνη τελείωσε και ήρθε η ώρα για αυστηρή κριτική, διαμήνυσε μέσω live συνέντευξης στον «Χ» ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης. Ένα χρόνο περίπου μετά την αλλαγή δημάρχου, ο κος Γραβάνης είναι ξεκάθαρος: «το τέλμα που τονίζαμε τότε πως υπάρχει, παραμένει».

Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τη Διοίκηση ως «συνέχεια της προηγούμενης» και ως «μία κουρασμένη ομάδα», εξηγώντας ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλη ανανέωση προσώπων και την κατηγορεί για «ξεκάθαρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού» και πως «δεν μπορεί να προσδώσει στην Κομοτηνή ένα αναπτυξιακό πρόσημο και να την βγάλει τον Δήμο από το τέλμα».

Ανοχή λόγω πανδημίας
Προεκλογικά η παράταξη Γραβάνη, κι ο ίδιος, ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη της Αντιπολίτευσης, ενώ κατά κοινή ομολογία μετεκλογικά οι τόνοι έχουν πέσει και η αντιπολίτευση είναι αρκετά ήσυχη, αν όχι απούσα. Πάντως, ο επικεφαλής της παράταξης ερμηνεύει την ησυχία αυτή διαφορετικά, ως μία συνειδητή απόφαση «να κρατήσουμε μία στάση ανοχής», η οποία οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της οποία δεν ήθελε η παράταξη να βάλει φραγμούς στη λειτουργία του Δήμου.

 

«Μετά από πολλούς μήνες και δικό μας αίτημα ξεκίνησαν τα ζωντανά δημοτικά συμβούλια», είπε και προκατέβαλε εξελίξεις: «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με αυστηρή κριτική και αντιπολίτευση όπου κρίνεται σκόπιμο για το καλό της πόλης, των οικισμών και των δημοτών».

Αναφορικά με το που αναμένεται να επικεντρωθεί η κριτική της παράταξης, ο Αντώνης Γραβάνης απαντά «σε όλους τους τομείς», αλλά πιο συγκεκριμένα στην καθημερινότητα-καθαριότητα, την αναπτυξιακή προοπτική, τα μεγάλα έργα, τα σχολεία, τους οικισμούς και τον τουρισμό. «Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για να φύγουμε από την στασιμότητα», λέει σε μία γενική αποστροφή του, ενώ ενδεικτικά καταγράφει το εξής: «η κατάσταση με τα σκουπίδια δυστυχώς το τελευταίο διάστημα δεν είναι καλή, δεν τιμά την πόλη». Χαρακτήρισε, επίσης, τους οικισμούς «παρατημένους» και «ξεχασμένους» από τη δημοτική αρχή.

Ζητάει νέες σχολικές στέγες
Στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπει κι η έλλειψη νέων σχολικών στεγών στην Κομοτηνή: «τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια για αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στον Δήμο Κομοτηνής. 

Το αντιμετωπίσαμε πολύ έντονα και μετά την απόφαση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, όπου παρότι είχαμε τρία χρόνια στη διάθεσή μας για να προετοιμαστούμε, εμείς καταλήξαμε στη λύση των κοντέινερ. Δεν έχει δοθεί λύση, παρόλο που διαρκώς υπήρχαν ανοιχτές προσκλήσεις κι από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αλλά δυστυχώς δέκα χρόνια δεν είχαμε καμία ωριμότητα για να αναβαθμίσουμε τις σχολικές υποδομές».

Κάνει η Κομοτηνή μεγάλα έργα;
Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης «η Κομοτηνή έχει υστερήσει πολύ στα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν στην ουσία την φυσιογνωμία της πόλης», ενώ για το ιστορικό κέντρο της πόλης, περιμένει, όπως λέει, «να δούμε την τελική μορφή του», μη κρύβοντας ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό έργο» αλλά η παράταξη διατηρεί ακόμη «αμφιβολίες για το πως θα παραδοθεί και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσει στο ιστορικό κέντρο». 

Ως παράδειγμα φέρνει εν προκειμένω το ιστορικό κτίριο της Τσανακλείου, που χαρακτηρίζει ως «το μοναδικό μεγάλο έργο που κατάφερε να ολοκληρωθεί στα δέκα αυτά χρόνια» για να κατηγορήσει την Διοίκηση πως «βλέπουμε ότι δεν μπορεί να προσδώσει στην κοινωνία ανταποδοτικότητα. Δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια δραστηριότητα γύρω από την Τσανάκλειο». Επικουρικά, εκφράζει τις αμφιβολίες του για το εάν θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ανάπλασης της περιοχής Παλιάς Νομικής και καυτηριάζει την στάση που κράτησε η Δημοτική Αρχή στην πρόσφατη σχετική διένεξη με το Πανεπιστήμιο για το κτιριακό συγκρότημα της Παλιάς Νομικής.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν δεν θεωρεί μεγάλα έργα τις πλείστες παρεμβάσεις σε ύδρευση, το οικονομικό συμμάζεμα του Δήμου και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ξεκινά από το τελευταίο σημειώνοντας πως «είχε ξεκινήσει πολύ πριν αναλάβει η Κοινωνία Πολιτών, η οποία απλά το ολοκλήρωσε».

Για την ύδρευση, απαντά πως η Διοίκηση «δεν έχει καταφέρει να τελειώσει ακόμη τον πολυδιαφημισμένο Βιολογικό Φαναρίου», ενώ την κατηγορεί επίσης ότι εν έτει 2020 «υπάρχουν ακόμη χωριά που δεν έχουν νερό το καλοκαίρι», ενώ κληθείς να απαντήσει ποια είναι αυτά, καταγράφει την Ιάμπολη και τους Αγίους Θεοδώρους και προσθέτει «είναι πολλοί οι οικισμοί».

Αναγνωρίζει πως «έγινε δουλειά στην οικονομία», αλλά θέτει το ερώτημα: «τι ακριβώς ως κοινωνία έχουμε ‘πληρώσει’ για να γίνει αυτό το οικονομικό νοικοκύρεμα; Οι κάτοικοι της Κομοτηνής είναι ευχαριστημένοι με τον Δήμο τους; Θεωρούν πως όλα αυτά τα νούμερα που ακούν, ανταπεξέρχονται στις λύσεις για τις καθημερινές κι απλές ανάγκες που έχουν;».

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων πάντως, λέει «δεν ήμασταν ούτε θα είμαστε μηδενιστές. Έγιναν κάποια πράγματα», δεσμευόμενος πως «ό,τι βλέπουμε πως συμβάλει ώστε να αλλάξει η πόλη μας, θα το επικροτήσουμε».

(Don’t?) visit Komotini
Κληθείς να καταθέσει το σχόλιό του αναφορικά με την τουριστική καμπάνια που ‘’τρέχει’’ εδώ και μερικούς μήνες ο Δήμος Κομοτηνής υπό το σύνθημα #visitkomotini και την θέση σε λειτουργία της αντίστοιχης ιστοσελίδας, ο Αντώνης Γραβάνης υψώνει τους τόνους με το βλέμμα στο τι έγινε τα τελευταία δέκα χρόνια και το τι συμβαίνει με την καμπάνια. Λέει αναλυτικά: «η Κοινωνία Πολιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάρα πολύ αρνητική στο οτιδήποτε τουριστικό. Δεν προχωρούσε τίποτα. Ήταν μία θετική έκπληξη για μένα όταν άκουσα πως θα γίνει παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως δεν θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια είναι ολοκληρωμένη και στο τέλος θα φέρει αποτέλεσμα […]. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και εξωστρέφειας.

Τόσα χρόνια έχουμε καταφέρει να περνάνε 1μιση εκατομμύριο αμάξια απ' έξω και να μην μπαίνει ούτε ένα. Με ένα βίντεο κι ένα site δεν σώζεται τίποτα. Μεμονωμένα στοιχεία, τα οποία μου δίνουν την εντύπωση (ότι έγιναν) για να μπορέσουμε να βουλώσουμε κάποια στόματα και κάνουμε πράγματα για τον τουρισμό. Και ποιά είναι η συνέχεια; Πού είναι οι οργανωμένες καμπάνιες; Πού είναι οι tour operators; Σε ποιά συγκεκριμένα σημεία θα διαφημιστούμε;».

Τέλος, ο Αντώνης Γραβάνης λέει για την τουριστική ανάπτυξη του Δ. Κομοτηνής: «εγώ θα περιμένω. Περίμενα δέκα χρόνια» και ξεκαθαρίζει: «ο Δήμος Κομοτηνής δεν μπορεί να γίνει Μύκονος, αλλά έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που δεν έχουμε καταφέρει να αποκομίσουμε ούτε στο ελάχιστο οφέλη».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν ο ανώτατος  θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, ολισθαίνει σε ένα ατόπημα όπως φάνηκε εκ των υστέρων και δηλώνει ότι   «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι