fbpx Γραβάνης: «Η κυβέρνηση ακούει - ζητάμε κι άλλα μέτρα»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2020 - 10:00
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΡ ΓΙΑ ΟΛΑ

Γραβάνης: «Η κυβέρνηση ακούει - ζητάμε κι άλλα μέτρα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕΒΕΡ
Γραβάνης Αντώνης

«Ας στηρίξουμε τους βιοπαλαιστές με τις μικρές επιχειρήσεις»

«Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την επόμενη μέρα - οι προτάσεις του ΕΒΕΡ»

«Διεκδικούμε τα χρωστούμενα του 12% - ζητάμε επαναφορά του»

Διονύσης Βοργιάς

Εφ’ όλης της ύλης φιλοξενήθηκε σε live συνέντευξη στον «Χ» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης. Μέτρα για το τώρα και το αύριο των επιχειρήσεων, η ατζέντα του ΕΒΕΡ στη δύσκολη πραγματικότητα του επιχειρείν, το 12% που ήρθε ξανά στο προσκήνιο, φαινόμενα ντροπής κατά επιχειρηματιών αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιχειρηματίες, καθώς και το μόνιμο στοίχημα στήριξης της τοπικής αγοράς, όλα τέθηκαν επί τάπητος.

Δύσκολο το παρόν κι αβέβαιο το μέλλον των επιχειρήσεων κε Γραβάνη. Χρειάζονται μέτρα για το τώρα και το αύριο;

-Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τα μέτρα που χρειάζονται τώρα, που είμαστε μέσα στη δύσκολη κατάσταση, για να βγούμε ζωντανοί, και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Η οικονομία της χώρας προέρχεται από μία δεκαετία κρίσης, στην οποία αυτοί που κλήθηκαν τα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού ήταν οι επιχειρήσεις. Μόλις πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι, μας χτύπησε κάτι διαφορετικό, από το οποίο πρέπει να βγούμε όρθιοι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, τα οποία έχει έκτοτε έχει μερικώς διευρύνει. Πώς τα σχολιάζετε;

-Εμείς ως Επιμελητήριο προσπαθήσαμε να περάσουμε τα μηνύματά μας στην κυβέρνηση. Από την αρχή ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα: όλες οι επιχειρήσεις να στηριχθούν. Επιλέχθηκαν οι ΚΑΔ που πιάνουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων στην οικονομία, αλλά σίγουρα μένουν επιχειρήσεις εκτός, οι οποίες έχουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους.

Ένα θετικό, είναι τα 800ευρώ. Εμείς ζητήσαμε από την αρχή να τα πάρουν όλοι και οι επιχειρήσεις, που στην αρχή, εκτός από τις ατομικές, ήταν εκτός. Γι’ αυτό αντιδράσαμε και στο ότι δεν έπαιρναν 800 ευρώ επιχειρηματίες που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων. Αυτό ήταν μία αδικία, που η κυβέρνηση πολύ σωστά άλλαξε. Η κυβέρνηση κι οι αρμόδιοι υπουργοί δείχνουν ότι έχουν ανοιχτά αυτιά. Βλέπουμε ότι οι περισσότερες προτάσεις μας σιγά-σιγά γίνονται αποδεκτές.

Θέλω ξεκάθαρη απάντηση: Επαρκούν αυτά τα μέτρα για το τώρα των επιχειρήσεων ή όχι;

-Σίγουρα τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής είναι προς την σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση έχει δείξει πως έχει διάθεση να ακούσει και να διορθώσει. Αλλά, σίγουρα επίσης υπάρχουν αδικίες που πρέπει να διορθωθούν και να παρθούν επιπλέον μέτρα. Αυτή είναι η ξεκάθαρη απάντησή μου, χρειάζονται και επιπλέον μέτρα, όπως η διεύρυνση των ΚΑΔ. (Θέλουμε, όμως, να είμαστε και πραγματιστές. Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει έναν κουβά με χρήμα να μοιράσει, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο).

Υπάρχει αυτό το διάστημα αναστολή υποχρεώσεων των επαγγελματιών. Υπάρχει πιθανότητα διαγραφής χρεών που θα δημιουργηθούν την περίοδο που οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή;

-Η αναστολή αυτή τη στιγμή καλώς υπάρχει, αλλά από εκεί και πέρα αυτές οι υποχρεώσεις κάποια στιγμή θα έρθουν. Επειδή η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά κι επειδή όλο αυτό με την πανδημία είναι κάτι που μας έχει επηρεάσει κι όλοι θα βρεθούν σε μία φάση αποταμίευσης κι όχι κατανάλωσης, πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης την επόμενη μέρα. Διαγραφή χρεών φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Από εκεί και πέρα θα ήταν πολύ λογική η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι μία λύση που πρέπει να μπει στο σχέδιο της κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονταν μέχρι χθες να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές, τώρα δημιουργούνται και νέες, αλλά με μηδενικούς τζίρους.

Έχετε συγκεκριμένη ατζέντα ως Επιμελητήριο για την επόμενη μέρα; Τί ακριβώς ζητάτε για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων;

-Πρώτον, ρευστότητα: Το εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι πολύ σημαντικό και προς την θετική κατεύθυνση. Πιστεύουμε, όμως, ότι πρέπει να ενδυναμωθεί και για την επόμενη μέρα. Να δημιουργηθεί μηχανισμός ο οποίος -πέρα από τις τράπεζες- θα μπορεί να δίνει ένα σημαντικό ποσό, το 10% του κύκλου εργασιών, ως άτοκο δάνειο με περίοδο αποπληρωμής τα επτά χρόνια.

Δεύτερον, λειτουργικές δαπάνες: Πρέπει να αλλάξουν πολλά στις ενισχύσεις του ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις, ώστε πλέον να μπορούν να αφορούν και λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή να επιδοτήσουμε μέσω του ΕΣΠΑ, που υπάρχουν τα χρήματα, και τις λειτουργικές μας δαπάνες, μ’ ένα γενναίο ποσοστό. Εδώ χρειάζεται κι η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά πιστεύω ότι -επειδή το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό- αυτό μπορεί να τεθεί.

Τρίτον, αύξηση του de minimis. Κάθε επιχείρηση μπορεί να παίρνει, μέχρι στιγμής, μέχρι 200.000ευρώ ανά τριετία, που πρέπει να αυξηθεί.

Τέταρτον, μείωση φορολογίας. Συγκεκριμένα, μείωση ΦΠΑ, για να μπορέσει η οικονομία να επανεκκινηθεί, μείωση των φορολογικών συντελεστών και κυρίως μείωση της προκαταβολής φόρου.

Πέμπτον, δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού. Ως Επιμελητήριο το ζητάμε εδώ και δύο χρόνια. Δεν είναι δυνατό τα επαγγελματικά ΑΦΜ να μην έχουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό.

Έκτον, δημιουργία μηχανισμών για μικροδάνεια. Τα δάνεια αυτά θα αφορούν τις τρέχουσες δαπάνες των επιχειρήσεων, θα είναι ένα κεφάλαιο κίνησης. Από το τέλος του 2017 υποστήριξα με άρθρο μου τη δημιουργία μίας περιφερειακής δομής στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την οποία θα προσπερνάμε τη δυσκοιλιότητα των τραπεζών.

Τί θα γίνει με τις τράπεζες; Πότε θα αντιληφθούν ότι ζουν χάρη στον ελληνικό λαό και τους Έλληνες επιχειρηματίες;

-Πολύ ευγενικά να το πω, το τραπεζικό μας σύστημα είναι πολύ συντηρητικό. Αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία χρόνια, όντως, σε πολλές επιχειρήσεις κοκκίνισαν τα δάνεια, γιατί στο μικρό μέρος έκαναν λάθη και στο μεγάλο μέρος αδυνατούσαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, γιατί είχαμε μία τεράστια οικονομική κρίση με μεγάλη ύφεση, που στραγγάλιζε τις επιχειρήσεις. Πρέπει οι τράπεζες, με συγκεκριμένες μελέτες, να αξιολογούν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να αναπτυχθούν και κατά πόσο ένα δάνειο θα βοηθούσε ώστε η επιχείρηση να γίνει βιώσιμη και να αποπληρώνει το χρέος της.

Με δεδομένο ότι ζητάτε περισσότερα μέτρα, πρόγραμμα με περισσότερα μέτρα  και χρήματα στήριξης έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το σχολιάζετε;

-Όντως μέσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προτάσεις στις οποίες συμφωνούμε και μάλιστα τις έχουμε κάνει ήδη. Υπάρχουν θετικές προτάσεις και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από την οικονομική κρίση που περάσαμε, είναι θετικό που βλέπουμε στην χώρα μας να αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και ο ελεύθερος επαγγελματίας, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι μικρές επιχειρήσεις, που δίνουν αγώνα, για να στηρίξουν την οικονομία και να επιβιώσουν. Είναι θετικό που η κυβέρνηση με πράξεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με προτάσεις, προσπαθούν να προστατεύσουν την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, εάν θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο για την οικονομία της χώρας μας.

Λαμβάνουμε καταγγελίες από επαγγελματίες της Ροδόπης για διακοπές ρεύματος από ΔΕΗ ή ιδιωτικούς παρόχους. Ως πρόεδροι Επιμελητηρίων ΑΜΘ στείλατε σχετική επιστολή στον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη;

-Είναι κάτι απαράδεκτο, εν μέσω πανδημίας κι όλης αυτής της κατάστασης. Θα δεχτώ ότι κι οι επιχειρήσεις παροχής ρεύματος πρέπει να επιβιώσουν, αλλά δεν γίνεται επιχειρήσεις να είναι υποχρεωτικά κλειστές και να έχουμε εντολές για να κόβονται ρεύματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στείλαμε επιστολή στον υπουργό, για να μπει ένα φρένο σ’ αυτές τις πρακτικές. Ενημερωθήκαμε ότι, εν μέσω πανδημίας, δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τις εντολές διακοπής ρεύματος. Οπότε ζητάμε από τον υπουργό, να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτή την κατάσταση.

Επίσης, λαμβάνουμε καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα super market προς τα τοπικά καταστήματα, ότι τα super market θα ‘πρεπε να πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Κάνατε κι εδώ ως Επιμελητήρια ΑΜΘ παρέμβαση στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, υπάρχει εξέλιξη;

-Τα εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει. Υπάρχουν αρμόδιοι επιστήμονες που γνωρίζουν πιο είναι το σχέδιο το υγειονομικό σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί στην χώρα. Από εκεί και πέρα δεν γίνεται να κλείνουν μικρά καταστήματα, αλλά αντίστοιχο εμπόριο -το οποίο δεν αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης- να πωλείται από τα super market. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό, για να μπορούμε όλα τα κακώς κείμενα να τα διορθώνουμε.

Ακόμη, λαμβάνουμε καταγγελίες για αισχροκέρδεια καταστημάτων σε είδη υγιεινής. Τί απαντάτε;

-Την αισχροκέρδεια πρέπει να την καταγγείλουμε για όλους. Ειδικά το διάστημα μετά τα πρώτα μέτρα, είδαμε από κάποιες μεγάλες εταιρίες που προμήθευαν εμπόρους λιανικής με τιμές διπλάσιες από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Το θετικό είναι πως το υπουργείο Ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε την δέουσα αυστηρότητα, κάνοντας ελέγχους στα προϊόντα που παρουσιάστηκαν τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, γιατί δεν μπορούν κάποιες ελάχιστες επιχειρήσεις να αμαυρώνουν την εικόνα της επιχειρηματικότητας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Πρέπει όλοι να βάλουμε, και βάζουμε πλάτη, αυτές τις δύσκολες ημέρες. Και οι επιχειρηματίες πρωταγωνιστούν στις δωρεές αυτό τον καιρό. Και είναι διαφορετικό κάποιος να δίνει χρήματα από έναν φορέα, που είναι κι αυτό θετικό, άλλα άλλο να βάλει ο επιχειρηματίας το χέρι στην τσέπη, για να στηρίξει κοινωνικές ανάγκες.

Μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, άνοιξε ξανά η συζήτηση για το 12%, που σταμάτησε να καταβάλλεται επί ΝΔ και μπήκε «ταφόπλακα» επί ΣΥΡΙΖΑ. Τί διεκδικείτε;

-Ήταν αδιανόητη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι το να διακόψει μόνο τη δυνατότητα αυτή, αλλά με μία απόφαση να προσπαθήσει να μην δώσει στις επιχειρήσεις αυτά τα οποία το κράτος χρωστάει κι οι επιχειρήσεις είχαν ακόμη και φορολογηθεί γι’ αυτά. Ήταν μία πάρα πολύ μεγάλη αδικία, που ευτυχώς κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιμελητήρια και επιχειρήσεις κάναμε μεγάλο αγώνα γι’ αυτό.

Βλέπουμε πως από εδώ και πέρα θα διεκδικήσουμε τα χρωστούμενα που είναι ένα σημαντικό ποσό για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι τόσο μεγάλο για το κράτος. Θα τα διεκδικήσουμε, γιατί είναι χρήματα που οφείλονται στις επιχειρήσεις. Θα διεκδικήσουμε επίσης ξανά την επιδότηση του εργασιακού κόστους (12%) για τις επιχειρήσεις της περιοχής, ώστε να θεσμοθετηθεί ξανά.

Στοίχημα και αυτές τις γιορτές, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, η στήριξη της τοπικής αγοράς;

-Όλοι οι πολίτες της Ροδόπης ας επιλέξουμε τα τοπικά καταστήματα, τα τοπικά προϊόντα, τον γείτονα με τη μικρή επιχείρηση, ώστε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και τους βιοπαλαιστές που δίνουν αγώνα. Είμαι περήφανος για τις επιχειρήσεις της Ροδόπης, γιατί έχουν δείξει τεράστια υπευθυνότητα, καθώς πήραν από την πρώτη στιγμή μέτρα υγιεινής, για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους εργαζομένους και τους πελάτες. Ας ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Μπορεί η πανδημία να βγάλει και κάτι θετικό, ότι η επιβίωση του δίπλα μας δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τη δικιά μας, αλλά όλοι μαζί πρέπει να επιβιώσουμε;

-Η οικονομία είναι ένας κρίκος. Ειδικά στη Ροδόπη που είμαστε μία μικρή κοινωνία, όλοι μαζί περνάμε την κατάσταση. Στηρίζουμε τους ανθρώπους μας, τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ