fbpx Ζητούν μέτρα υγειονομικής προφύλαξης λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ζητούν μέτρα υγειονομικής προφύλαξης λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιμενικό Σώμα
Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν συγκεκριμένη πρόταση διαχείρισης του ζητήματος

Θανάσης Τσολάκης

Την αγωνία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη Θράκη από τη θαλάσσια οδό, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Λιμενικοί. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, αναφέρεται ότι «η Ένωσή μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης – υγιεινής τόσο των μεταναστών αλλά και των συναδέρφων που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές υπαγωγής μας, καθώς καθημερινά πλέον έρχονται αντιμέτωποι με την αυξανόμενη ροή αυτών».

Ποια είναι η λύση
Με δεδομένο ότι «η ασφάλεια και η υγεία όλων μας, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί μέλημα της Ένωσης μας, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση όλων των υπευθύνων και στην επίλυση του προβλήματος που καθημερινά γιγαντώνεται» η Ένωση προτείνει την «άμεση (εντός της ημέρας σύλληψής τους), μεταφορά τους (εν. των παρατύπως εισερχομένων) στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, σε πλήρη συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές, από τις οποίες θα πρέπει να διατίθεται ανάλογο όχημα για τη μεταφορά τους όταν και όποτε χρειαστεί».

Τι συμβαίνει μέχρι τώρα
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση κοινοποιήθηκε προς τον υπουργό Ναυτιλίας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης τα Λιμενικά Τμήματα Σαμοθράκης και Πόρτο Λάγους, αλλά και την Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ. Η εισροή παράτυπων μεταναστών από την θάλασσα αφορά κυρίως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει σκάφη να φτάνουν έως και τη Μαρώνεια ή ακόμη και τη Μολυβωτή, όπως έχει καταγράψει στα ρεπορτάζ του ο «Χ».

Το θέμα είναι ότι σε κανένα λιμάνι της Θράκης (είτε στο «μεγάλο» της Αλεξανδρούπολης, είτε στα μικρότερα) δεν υπάρχει υποδομή φιλοξενίας των ανθρώπων που εντοπίζονται στη θάλασσα και ως εκ τούτου συνεχώς εφαρμόζονται «πρόχειρες» λύσεις. Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για παράδειγμα υπάρχουν δύο προκάτ οικίσκοι που ενίοτε χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία τους ή σε άλλες περιπτώσεις επιλέγονται αποθήκες ως πρόχειρα καταλύματα.

Καμία από τις λύσεις όμως δεν πληροί προδιαγραφές φιλοξενίας ανθρώπων και επειδή ακριβώς απουσιάζουν αυτές ενσκήπτουν διάφοροι κίνδυνοι. 

Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που στην Αλεξανδρούπολη έχουν καταγραφεί ακόμη και «μπουγάδες» απλωμένες σε πρόχειρες κατασκευές ή άνθρωποι να προσπαθούν να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή σε εξωτερικές βρύσες.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στη Σαμοθράκη με τους ίδιους τους Λιμενικούς να προσπαθούν να βρουν λύσεις -χωρίς μάλιστα αυτό να εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους- για να φιλοξενήσουν παράτυπους μετανάστες έως ότου αυτοί μεταφερθούν στον ηπειρωτικό Έβρο.

Το ερώτημα που γεννάται βέβαια είναι αν όντως το ΚΥΤ Φυλακίου μπορεί να συμμετέχει στην προτεινόμενη λύση, αφού είναι γνωστό ότι πολλές φορές μετανάστες και πρόσφυγες έχουν «μείνει» στα λιμάνια ελλείψει χώρου στη Δομή της Ορεστιάδας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προλειαίνουν το έδαφος για να διαχειριστούν το τέλος του αποθέματος της αντιπολιτευτικής υπομονής  στο Σύριζα, ώστε να περάσουν  στην αντεπίθεση,  με διευρυμένη παροχολογία.