ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

Ζητούν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Τερζίδης
Συμβολαιογράφοι
Πλειστηριασμοί

Ο Χρήστος Τερζίδης «χρέωσε» στην κυβέρνηση το γεγονός πώς μέχρι τώρα έκανε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών κάτι που είναι λάθος γιατί οι πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα και θα εξακολουθήσουν να γίνονται

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με βασικό αίτημα τη διασφάλιση της ευταξίας κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών, αλλά και της σωματικής τους ακεραιότητας, συνεχίζουν την αποχή τους οι συμβολαιογράφοι όλης της Ελλάδας, μεταξύ αυτών φυσικά και τα μέλη του συμβολαιογραφικού συλλόγου Θράκης. 


Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο  πρόεδρος του συλλόγου κος Χρήστος Τερζίδης εξήγησε: «Ζητάμε από την πολιτεία και όλους τους θεσμικούς φορείς την προστασία των συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως υπαλλήλων επί του πλειστηριασμού από τις επιθέσεις ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων που στρέφονται αδιακρίτως κατά της διενέργειας οποιουδήποτε πλειστηριασμού και την εξασφάλιση κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών των συνθηκών ομαλότητας και νομιμότητας που εξασφαλίζονται κατά το στάδιο της συζήτησης των δικαστικών υποθέσεων στο ακροατήριο του δικαστηρίου και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης»


Ο κος Τερζίδης «χρέωσε» στην κυβέρνηση το γεγονός πώς μέχρι τώρα έκανε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών κάτι που είναι λάθος γιατί οι πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα και θα εξακολουθήσουν να γίνονται (τουλάχιστον όσο υπάρχει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο). 
Αυτή η «δαιμονοποίηση» των πλειστηριασμών όμως έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους συμβολαιογράφους, παρά το γεγονός ότι –όπως υπογραμμίζει ο κος Τερζίδης- οι συμβολαιογράφοι απλώς εκτελούν δικαστικές αποφάσεις, ενώ σε σχέση με το παρελθόν σήμερα γίνονται λιγότεροι πλειστηριασμοί: «Ο συμβολαιογράφος έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν είναι αυτός που εκδίδει την δικαστική απόφαση και σε κάθε περίπτωση οι πλειστηριασμοί είναι γνωστό ότι αποτελούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής της αστικής δικαιοσύνης.

Προφανώς προηγείται η έκδοση κάποιας δικαστικής απόφασης την οποία καλείται να εκτελέσει το εκτελεστικό όργανο της διαδικασίας του πλειστηριασμού διαφορετικά οι αποφάσεις θα ήταν ανεκτέλεστες, θα ήταν κενό γράμμα, ουσιαστικά θα είχαμε μη απονομή της δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κράτος που να μην διενεργούνται πλειστηριασμοί, οι πλειστηριασμοί διενεργούνταν πάντοτε και στη χώρα μας και μάλιστα πριν από την κρίση το έτος 2009 σε σχέση με το 2016 στα χρόνια της κρίσης είχαμε τουλάχιστον δεκαπλάσιους πλειστηριασμούς από αυτούς που διενεργήθηκαν το 2016».

Σε τοπικό επίπεδο και σχετικά με την Κομοτηνή, η κατάσταση έχει ως εξής: «Στην Κομοτηνή έχουμε κάποιους πλειστηριασμούς όχι σημαντική ροή μπορώ να πω τουλάχιστον προς το παρόν. Φαίνεται όμως ότι θα αυξηθεί η ροή τουλάχιστον σε ότι αφορά μεγάλου αντικειμένου απαιτήσεις των τραπεζών».

Στο μεταξύ τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων προκειμένου να ενημερωθούν για τις προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη, σε συνεδρίασή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών -Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Η ημερομηνία της έκτακτης γενικής συνέλευσης δεν έχει οριστεί, ωστόσο αυτό θα γίνει άμεσα και μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και ενδεχόμενη αναστολή της εξαγγελθείσας αποχής από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται για τις 20 Νοεμβρίου η γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών -Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ενώ θα έχει προηγηθεί και πανελλήνια συνέλευση των συλλόγων.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα