fbpx Υποσχέσεις για νέο νοσοκομείο, παράπονα για υποστελέχωση του Σισμανόγλειου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Υποσχέσεις για νέο νοσοκομείο, παράπονα για υποστελέχωση του Σισμανόγλειου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σισμανόγλειο
Ανδρέας Ξανθός

Υπουργός Υγείας: Νέο νοσοκομείο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το νοσοκομείο Κομοτηνής, επιδιώκει να λάβει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε χθες από την Κομοτηνή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4η ΥΠΕ Στρατή Πλωμαρίτη, βρέθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στις 9 το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου. Εκεί είχε αρχικά συνάντηση με τον διοικητή κ. Φιλιππίδη, ενώ στη συνέχεια στο γραφείο του διοικητή κατέφθασαν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης και ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. 


Ο υπουργός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου, ανακοινώνοντας την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να λάβει χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι χρειάζεται ένα καινούργιο νοσοκομείο, γιατί οι υποδομές του υπάρχοντος είναι απαρχαιωμένες. Σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα επιτρέψει συνολικά την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού, θα μπει το νοσοκομείο Κομοτηνής, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχει μπει σε απόλυτη προτεραιότητα. Περαιτέρω διευκρίνισε «το πρόγραμμα αυτό δεν επιχορηγεί τη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά  με μία πειστική επιχειρηματολογία καταφέραμε να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση για το νοσοκομείο Κομοτηνής. Περιμένουμε την τελική έγκριση, έχουμε υποβάλλει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος υγείας και στελέχωσης των υποδομών και αυτό είναι προϋπόθεση. Περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με την αυτοδιοίκηση της περιοχής και με την υγειονομική περιφέρεια, θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να προωθηθεί με βιώσιμο τρόπο και με εγγυημένα βήματα ένα αίτημα χρόνων, το οποίο οφείλουμε να το διασφαλίσουμε». 


Νέα κτιριακή υποδομή, ανακοίνωσε ο υπουργός, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει αν αυτή θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Αιγείρου, όπως προβλεπόταν όλα αυτά τα χρόνια, βάση των σχετικών μελετών που είχαν παρουσιαστεί από τους κατά καιρούς υπουργούς Υγείας, που υπόσχονταν νέο νοσοκομείο Κομοτηνής. 


«Δεν λέμε μεγάλα λόγια σε αυτή τη φάση, προσπαθούμε να κλείσουμε τις εκκρεμότητες, να έχουμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε ο κ. Ξανθός, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα.


Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Η στελέχωση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια με εκπροσώπους όλων των εργαζομένων. Στην προσπάθεια στελέχωσης του νοσοκομείου, αναφέρθηκε ο διοικητής κ. Φιλιππίδης, κάνοντας γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες ορκίστηκαν δύο μόνιμοι γιατροί, ενώ έχουν αποσταλεί για διορισμό άλλες δύο ειδικότητες γιατρών. Παράλληλα έχουν προσληφθεί δύο μόνιμοι νοσηλευτές και δύο άτομα παραϊατρικού προσωπικού για τα εργαστήρια του νοσοκομείου. Προχώρησε η πρόσληψη δύο επικουρικών γιατρών και αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, περίπου 40 άτομα, μόνιμο προσωπικό και συμβασιούχοι, να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, διοικητική, νοσηλευτική και ιατρική. «Περιμένουμε από τις 2.000 προσλήψεις που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, ένα σημαντικό κομμάτι να δοθεί στο νοσοκομείο μας, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σημαντικές και θα θέλαμε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στα ακριτικά νοσοκομεία», είπε ο κ. Φιλιππίδης, Πολύ σημαντικό, επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή, ήταν η πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον ίδιο να τονίζει «αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο δεν χρωστάει σε ιδιώτες, μετά την εισροή χρημάτων που έγινε το τελευταίο τετράμηνο».


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
Προτού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πάρουν τον λόγο, ο υπουργός τόνισε τα εξής: «Παρά τις κατά καιρούς κινδυνολογίες για κατάρρευση του ΕΣΥ, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία ξέρουν πολύ καλά ότι ο κύκλος της εγκατάλειψης και της αποδιοργάνωσης έχει κλείσει. Η χρηματοδότηση έχει ενισχυθεί οριακά, αλλά και για πρώτη φορά μετά από 5-6 χρόνια αρχίζει να γίνεται μια μετρήσιμη ενίσχυση με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό», είπε και συνέχισε «είναι άλλο πράγμα να αναδεικνύονται τα προβλήματα, να εντοπίζονται τα κενά, να γίνεται η σωστή ιεράρχηση των στόχων και άλλο να καλλιεργείται ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία απέναντι στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ είναι όρθιο και λειτουργικό, η χώρα είναι υγειονομική ασφαλής, πρέπει να ενισχύουμε και όχι να υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ΕΣΥ και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Υπάρχουν θεσμικές εκκρεμότητες, όπως οι οργανισμοί των νοσοκομείων και οι οργανισμοί των ΥΠΕ. Είναι μια μεγάλη συζήτηση που ανοίγει τώρα και θεωρώ ότι είμαστε σε μία φάση που πλέον μπορούμε με πιο αισιόδοξο μάτι να βλέπουμε τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Ξανθός.


ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Παράπονα για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που περιλαμβάνονται στις νέες προκηρύξεις για τη στελέχωση του νοσοκομείου Κομοτηνής, εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Κοσμάς Φιλιππίδης. Αναφέρθηκε ακόμα στις αποσπάσεις εργαζομένων που έγιναν στο παρελθόν από το νοσοκομείο Κομοτηνής. Η γραμματέας του συλλόγου Μαρία Ντικούδη κάλεσε τον υπουργό να υπερασπιστεί το επίδομα παραμεθορίου και αναφέρθηκε στην υποστελέχωση, που αφορά κυρίως τη νοσηλευτική υπηρεσία. Μίλησε για μεγάλο ηλικιακά και κουρασμένο προσωπικό, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα βγαίνει με δυσκολία. Ευθεία «βολή» στις αναφορές του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη περί εργαζομένων που πλέκουν, ήταν η παρέμβαση της εργαζόμενης Μαρίνας Αποστολίδου. Ο Αλέξανδρος Σπανός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέου νοσοκομείου, ενώ μίλησε και για θέματα προσωπικού.  


Μετά το τέλος της σύσκεψης στην Κομοτηνή ο υπουργός Υγείας συνέχισε την περιοδεία του στην Θράκη, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο της Ξάνθης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ