fbpx Υπάρχει σωτηρία για τις υποδομές του δάσους Νυμφαίας;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Υπάρχει σωτηρία για τις υποδομές του δάσους Νυμφαίας;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νυμφαία
δάσος
Δήμος Κομοτηνής

Η εγκατάλειψη των υποδομών και η περίπλοκη γραφειοκρατία

Διονύσης Βοργιάς

Αντί να βελτιώνονται και να αυξάνονται, οι υποδομές του δάσους Νυμφαίας βαίνουν επί τα χείρω τα τελευταία χρόνια. Η περίπλοκη γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, έχουν ως αποτέλεσμα η αναβάθμιση των υποδομών -εύλογα- να μην αποτελεί προτεραιότητα, καθώς νούμερο 1 προτεραιότητα στα δάση πάντα είναι η πυροπροστασία τους.

Φεύγουν οι κατασκευές - μένουν τα σκουπίδια
Πέρσι, μάλιστα, ξηλώθηκαν επικίνδυνα παγκάκια, γεφύρια, κιόσκια, πλην όμως δεν αντικαταστάθηκαν. Η αφαίρεσή τους έγινε για να προληφθούν ατυχήματα. Έτσι, τα σημεία που πλέον μπορεί κανείς να αναπαυτεί εντός του δάσους έχουν μειωθεί, τα πασαλάκια περιμετρικά του δρόμου αφαιρέθηκαν και άλλες κατασκευές απομακρύνθηκαν.

Η κατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία του δάσους, όπως τα υπαίθρια γήπεδα, είναι γνωστή και πολλαπλώς καταγεγραμμένη. Τα γήπεδα έχουν υποστεί σειρά βανδαλισμών, ενώ η νεο-ελληνική νοοτροπία συνύπαρξης με το περιβάλλον συντελεί στο ότι τα γήπεδα έχουν καταντήσει ένας μικρός σκουπιδότοπος. Το ζήτημα καθαριότητας και σεβασμού του «πνεύμονα» της πόλης δεν είναι καινούργιο, στα θετικά πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι εθελοντικοί καθαρισμοί από δημότες, καθώς και τα δρομολόγια καθαρισμού από Δημοτική Αρχή και Δασαρχείο, στο μέτρο του εφικτού. Προφανώς, πρώτα και κύρια η διατήρηση του δάσους καθαρού είναι θέμα παιδείας, την οποία αρκετοί εκ των επισκεπτών φαίνεται να μην διαθέτουν.

Πρωτοβουλία… διάσωσης από τον Δήμο Κομοτηνής
Με δεδομένη την αδυναμία περιποίησης των υπαρχουσών υποδομών, πρωτοβουλία… διάσωσης πήρε ο Δήμος Κομοτηνής. «Ολοκληρώσαμε ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε το Δασαρχείο για την ανάπλαση του δάσους της Νυμφαίας, σε ό,τι αφορά ωρίμανση των έργων. Την στείλαμε και περιμένουμε να μας απαντήσουν εάν είναι εντάξει, εάν έχουν παρατηρήσει κλπ», δήλωσε στον «Χ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, εξηγώντας πως το συμφωνητικό «σημαίνει ότι ο Δήμος Κομοτηνής μπορεί να ωριμάσει μελέτη, να βρει χρηματοδότηση, να κάνει το έργο σε συνεργασία με το Δασαρχείο και να το παραδώσει στο Δασαρχείο και τους πολίτες για χρήση».

Η ευθύνη του δάσος σε κάθε περίπτωση παραμένει στη Διεύθυνση Δασών. Αναφορικά με το σχέδιο, δεν έχουν πέσει ακόμη υπογραφές, με το χρονοδιάγραμμα για το πότε και το εάν τελεσφορήσει η προσπάθεια, να παραμένει άγνωστο.

Μέσα σε όλα, ο ασφάλτινος δρόμος που διαχρονικά χρήζει επισκευών, με τις κακοκαιρίες των τελευταίων ετών έχει χειροτερεύσει. Και εδώ τίθεται ζήτημα υποχρηματοδότησης της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης. Στην αρμοδιότητα του Δήμου ανήκει ο δρόμος μέχρι την διασταύρωση βόρεια του Υδραγωγείου, κι εκεί είναι που ξεκινάει η «ανάβαση» εν μέσω αρκετών κακοτεχνιών στην άσφαλτο. Άτυπη πρωτοβουλία της Π.Ε. Ροδόπης για την βελτίωση του δρόμου, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει προχωρήσει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ