ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗ ΜΑΚΡΗ ΕΒΡΟΥ

Ξεκίνησε με 7 ελιές και σήμερα έχει 8.000 δένδρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγρότες
Ελιές

«Οι πελάτες μας είναι φανατικοί, δεν μας αλλάζουν εδώ και 40 χρόνια» θα πει για το ελαιόλαδο χρυσάφι με μηδενική οξύτητα που παράγει


Την παράδοση της οικογένειας συνεχίζει ο γιος, η νύφη και τα τέσσερα εγγόνια της

Δήμητρα Συμεωνίδου

Είναι μια δυναμική γιαγιά τεσσάρων εγγονιών που ζει στο σήμερα, εργάζεται ακατάπαυστα και θα μπορούσε να είναι γυναίκα-πρότυπο για πολλές γενιές, αφού κατάφερε να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα ξεκινώντας από το μηδέν και φθάνοντας στην κορυφή! Η Ανθούλα Βασιλείου κληρονόμησε 7 ελαιόδεντρα στην Μάκρη ως νιόπαντρη και με ιώβεια υπομονή και μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να γίνει σήμερα μια μεγαλοπαραγωγός με 8.000 ελαιόδεντρα σε πάνω από τριακόσια στρέμματα. Την γνωρίσαμε στο ελαιοτριβείο Κύκλωπας, να δίνει εντολές να καταφθάνει με την ελιά που μόλις έχει συγκομιστεί σε πλατφόρμα, να περιμένει επί ώρες να βγει το χρυσό λάδι, να μπει στα δοχεία και να πουληθεί. "Έχω πιστούς πελάτες που δεν μας αλλάζουν εδώ και 40 χρόνια" θα πει με περηφάνια. 


Το χαμόγελο ανθίζει συχνά στα χείλη της όταν μιλά για τον σύζυγό της που αν και 85 χρονών συνεχίζει να εργάζεται, τον γιο της που από μικρός γνώρισε την αγροτική ζωή και κατάφερε παράλληλα να δημιουργήσει φημισμένους οπωρώνες με ροδάκινα και καΐσια που καρποφορούν μέχρι το Δεκέμβρη, ενώ τα παιδιά του, φοιτητές όντας, θα δημιουργήσουν και συσκευαστήριο.


Η κυρία Ανθούλα υπήρξε για 20 χρόνια ελεύθερη επαγγελματίας παντοπώλης στην Μάκρη, διετέλεσε πρόεδρος του πολιτιστικού εξωραϊστικού συλλόγου Μάκρης, ένας ακούραστος και δημιουργικός άνθρωπος. Μας αποκαλύπτει ότι ο γιος της ετοιμάζει δική του ετικέτα λαδιού με το όνομά της, «Ανθός». Ξέρει όλα τα μυστικά για το καλό λάδι με μηδενική οξύτητα, για την λίπανση, την προστασία και την ανάπτυξη του ελαιώνα. 


«Κουραστήκαμε πολύ στην ζωή μας, αλλά ποτέ δε το βάλαμε κάτω με τον σύζυγο. Πήγαμε στην Γερμανία για ένα χρόνο και με εκείνες τις οικονομίες γυρίσαμε και πήραμε τα πρώτα κτήματα και τα φυτέψαμε αγριελιές. Τις μπολιάσαμε και τις ποτίζαμε με τον τενεκέ. Πηγαίναμε με το μηχανάκι στο χωριό, στα Λουτρά, ζεύαμε το κάρο και κατευθείαν στον ελαιώνα να πιάσουν και να θρέψουν τα δένδρα. Σιγά σιγά τον επεκτείναμε και τώρα φθάσαμε στα 8.000 δένδρα. Φυσικά παίρνουμε εργάτες για να τα προλάβουμε όλα. Η παραγωγή όμως μας δικαιώνει». Στο ελαιοτριβείο -έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο- την κυρία Ανθούλα την ξέρουν και την σέβονται όλοι. Η ιδιοκτήτρια του Κύκλωπα Νίκη Κελλίδου μας μιλά με τα καλύτερα λόγια. «Είναι και ωραίος άνθρωπος πέρα από υποδειγματική παραγωγός» θα πει. Διετέλεσαν και οι δύο πρόεδροι του γυναικείου πολιτιστικού συλλόγου της Μάκρης.  


Η ώρα που βγαίνει το λάδι παχύρευστο δικαιώνει την προσπάθειά τους. Είναι η στιγμή της ανταμοιβής. Τα δοχεία τα παραλαμβάνει με το αγροτικό η νύφη της, αφού όλα γίνονται συλλογικά, οικογενειακά. "Τα ελαιόδεντρα της Μάκρης αποδίδουν το καλύτερο λάδι, συναγωνίζονται το κορωνέϊκο και είναι πολύ καλύτερα από τα κρητικά ή άλλων διαφημισμένων περιοχών", θα μας πει η κ. Βασιλείου. Μια ακόμη αποδοτική χρονιά συγκαταλέγεται στο ενεργητικό τους. "Χαίρομαι γιατί και τώρα τα παιδιά με τα εγγόνια μου που δεν έχουν δουλειές  με την κρίση, πέρα από τις σπουδές τους θα έχουν και τα κτήματα για να βιοπορίζονται" μας λέει με χαρά για την προσπάθεια που ξεκίνησε εκείνη και θα τη συνεχίσουν οι νέες γενιές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού