ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης για τη Σαρία στη Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σαρία
Βουλή

Πιθανή η ψήφισή της την ερχόμενη Πέμπτη

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε επιτροπή της Βουλής ξεκινάει σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου η συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης για τη Σαρία στη Θράκη. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προχώρησε στη σύνταξη συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης στο πλαίσιο της υλοποίησης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή για το θέμα των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η κατάργηση του απαράδεκτου νόμου της σαρίας (ισλαμικού νόμου) έχει προς το παρόν μια προαιρετική διάσταση και μόνο στο βαθμό που συμφωνούν οι διάδικοι για την προσφυγή τους στα αστικά δικαστήρια. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα μέχρι την τελική κατάργηση του νόμου της Σαρία. Η υπαγωγή μιας υπόθεσης στη δικαιοδοσία του Μουφτή γίνεται μόνο κατόπιν υποβολής ατομικών ή κοινών αιτήσεων των μερών.


Στην Αθήνα μετέβη ήδη από χθες ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ για να είναι παρών στη συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης. Είναι άλλωστε από τους λίγους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα, εξαιτίας της νομικής του ιδιότητας. Λόγω της εμπειρίας του ο "Χ" ζήτησε το σχόλιό του επί των αλλαγών: "Για το θέμα της Σαρία είχαμε πει ότι πρέπει να γίνει μια μεταρρύθμιση, μια αλλαγή στο θεσμό καταρχήν. '

Η αποκλειστική αρμοδιότητα του ιεροδίκη που ίσχυε μέχρι και σήμερα, δηλαδή αυτός που παντρεύονταν με θρησκευτικό γάμο υποχρεωτικά υπάγονταν στη δικαιοδοσία του ιεροδίκη, πρέπει να αλλάξει. Εμείς είχαμε προτείνει τη συντρέχουσα αρμοδιότητα έτσι όπως εισάγεται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, ενώ άλλοι βουλευτές εισηγούνταν την απόλυτη κατάργηση. Τελικά εγώ είμαι ευτυχής που η κυβέρνηση υιοθέτησε την δικιά μας πρόταση περί συντρέχουσας αρμοδιότητας, διότι εμείς θέλουμε να τηρηθεί απαράγγελτα η Συνθήκη της Λωζάνης και δεν θελήσαμε να υπάρξει η παραμικρή υποψία ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν ισχύει ή παραβιάζεται ή αναμορφώνεται ή διαμορφώνεται ή αναπλάθεται. Η συντρέχουσα αρμοδιότητα δίνει λύσεις, σέβεται τη Συνθήκη και δίνει το δικαίωμα επιλογής στους διαδίκους".

 Ως προς τη ρύθμιση που θα εισαχθεί προς συζήτηση και στην συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή ο κος Αχμέτ αναμένεται να καταθέσει προτάσεις βελτίωσης. Ως παράδειγμα ανέφερε τα παρακάτω: "Στα θέματα σύγκρουσης των διαδίκων, δηλαδή αν τελεί κάποιος θρησκευτικό γάμο το πιο δίκαιο τελικά θα υπερισχύσει αν θα υπερισχύει ο Αστικός Κώδικας ή ο θρησκευτικός νόμος, εμείς εισηγούμαστε να υπερισχύσει ο θρησκευτικός νόμος, για να μην υπάρξει καμία υπόνοια και καμία αίσθηση ότι στην ουσία εμμέσως πλην σαφώς καταργείται και άρα παραβιάζεται η Συνθήκη.

Ως προς τις διαθήκες που θα είναι έγκυρες οι μουσουλμάνοι θα συντάσσουν σαφώς είναι σε θετική κατεύθυνση η ρύθμιση. Ήταν πολύ κακή εξέλιξη το να κηρύσσονται άκυρες οι δημόσιες διαθήκες που έκαναν οι μουσουλμάνοι". Ο βουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι "η διάταξη έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Κινείται σε σωστή κατεύθυνση απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την τήρηση των διεθνών συμφωνιών και των διεθνών συνθηκών που είναι και απαίτηση του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος". Η συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης για τη Σαρία στη Θράκη ξεκινάει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή, ενώ είναι πιθανή η ψήφισή της την ερχόμενη Πέμπτη. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ