ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
▶ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Βρεφικά βήματα αποκατάστασης μια εβδομάδα μετά την καταστροφή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σαμοθράκη
Πλημμύρα
Καταστροφές

Μεγάλη κόντρα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για τα επόμενα βήματα


Στη Σαμοθράκη κλιμάκιο του ΔΠΘ, προσπαθεί να βρει λύσεις

Διονύσης Βοργιάς

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στον απόηχο της καταστροφικής νεροποντής στη Σαμοθράκη. Μια εβδομάδα μετά από τη "μαύρη σελίδα" για το νησί, οι κάτοικοι παρουσιάζονται απεγνωσμένοι, κυρίως λόγω έλλειψης λειτουργικής ιατρικής μονάδας, την ίδια στιγμή που αρχές και φορείς προσπαθούν να μαζέψουν τα "κομμάτια" του νησιού. 


ΚΛΙΜΑΚΙΟ Δ.Π.Θ. ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Στο νησί βρέθηκε χθες, προκειμένου να πραγματοποιήσει πραγματογνωμοσύνη, κλιμάκιο επιστημόνων του ΔΠΘ. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μεταφέροντας το κλίμα πληροφορεί ότι "επτά μέρες μετά την καταστροφική θεομηνία και το αίτημα μας προς την κυβέρνηση για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και ισχυροποίησης των υποδομών και της οικονομίας της Σαμοθράκης, καθίσταται διαρκώς επιτακτικότερο. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Περιφέρεια και δήμος επιχειρούν από κοινού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή. Ήδη επτά μηχανικοί της Περιφέρειας που με εντολή του περιφερειάρχη τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στο νησί, πραγματοποίησαν αυτοψία και εκπονούν μελέτες αποκατάστασης των ζημιών. Από την Περιφέρεια δόθηκαν άμεσα 150.000 χιλιάδες ευρώ και 24 μηχανήματα έργου πραγματοποιούν παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών".


Στη συνέχεια εξηγεί τα τελευταία βήματα που διενεργήθηκαν. "Επισκεφθήκαμε με το δήμαρχο τα επικίνδυνα σημεία, μαζί με κλιμάκιο της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για την διευθέτηση των χειμάρρων, καθώς και Γεωλόγους του ΙΓΜΕ για τα ρήγματα που εμφανίσθηκαν στην περιοχή Σελί του Ξηροποτάμου, αλλά και αυτοψίες στη Χώρα, στον Προφήτη Ηλία και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο. Στόχος μας να δοθούν γενναία κονδύλια από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασυγκρότηση όλων των υποδομών που επλήγησαν από την θεομηνία στη Σαμοθράκη", είπε ο κος Πέτροβιτς.


ΣΦΟΔΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πριν την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, έσπευσε να ενημερώσει το σώμα για τον "φάκελο Σαμοθράκη" για να δεχθεί αμέσως τα "πυρά" της αντιπολίτευσης, καθότι καθαυτούς για το ζήτημα απαιτείται μια ενδελεχής συζήτηση κι όχι μια μονόπλευρη ενημέρωση εκ μέρους του κου Μέτιου. Παρόλα αυτά, ο τελευταίος διευκρίνισε ότι συζήτηση με αυτά τα χαρακτηριστικά θα γίνει μόλις υπάρχουν ασφαλή πορίσματα από την πραγματογνωμοσύνης, καθότι αλλιώς θα ήταν μια συζήτηση εν κενώ. 


"Λόγοι δεοντολογίας επέβαλαν να συζητήσετε, τουλάχιστον με τους επικεφαλείς των παρατάξεων, τους λόγους αναβολής του προηγούμενου περιφερειακού συμβουλίου", είπε προς τον περιφερειάρχη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης. Υπενθυμίζουμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο είχε οριστεί για την περασμένη εβδομάδα και πραγματοποιήθηκε αυτή, λόγω της καταστροφής του νησιού. 


"Για το θέμα δε μπορεί απλώς να γίνει μια ενημέρωση στο σώμα, για το τι ενέργειες και συναντήσεις έγιναν. Εμείς, ως παράταξη, θέσαμε ως θέμα συζήτησης, ως προ ημερησίας διάταξη, το θέμα της Σαμοθράκης. Αντίστοιχα είχαμε πράξει και για την πυρκαγιά στην Θάσο, την οποία ακόμη και περιμένουμε. Δεν κάναμε επερώτηση, αλλά το θέτουμε ως θέμα, για να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις. Δεν χωρούν αντιπαραθέσεις, πρέπει να διεκδικήσουμε όσα εξαγγέλλουν οι υπουργοί και μένουν γράμμα κενό. Πρέπει να έχουμε ενιαία διεκδίκηση, για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών", σημείωσε αναλυτικότερα ο κος Καραλίδης. 


Απαντώντας στα παραπάνω ο κος Μέτιος διευκρίνισε αρχικά "ότι στη Σαμοθράκη έπεσε πάρα πολύ νερό. Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς των υπηρεσιών, το νερό που έπεσε μία νύχτα, ήταν όσο πέφτει όλο τον χειμώνα στο νησί". Στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα και το ποια ήταν η αντιμετώπιση σε αυτά, και υπογράμμισε ότι εκείνος επέστρεψε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να πάρει αποφάσεις. Εκτός από όσα έπραξε η Περιφέρεια τα πρώτα εικοσιτετράωρα, διευκρίνισε ότι "πλέον έχει αποκατασταθεί και το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, εξαιρουμένων ελάχιστων οικισμών".


Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι "πρέπει να έχουμε τα πορίσματα, γιατί ακόμη έχουμε τις εκτιμήσεις", αναφορικά με το λόγο που μια πιο ενδελεχής συζήτηση θα ήταν εν κενώ, ενώ τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει μείνει ικανοποιημένος, από την παρουσία έστω, του κρατικού μηχανισμού, στο σημείο. Τέλος, πληροφόρησε το σώμα ότι "όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα, πχ σε δέκα ή είκοσι ημέρες, θα συζητήσουμε αναλυτικά για τα επόμενα βήματά μας".


Σε απάντησή του, ο κος Καραλίδης έκρουσε το "καμπανάκι" του κινδύνου, ώστε η πλημμύρα της Σαμοθράκης να μην είναι μια ...δεύτερη πυρκαγιά της Θάσου. "Δεν θα διαφωνήσουμε. Θέλουμε όλο το περιφερειακό συμβούλιο να έχει μια ομόφωνη θέση, για να μην έχουμε υποσχέσεις επί υποσχέσεων, όπως έγινε στην Θάσο. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε τα φαινόμενα της Θάσου, στην Σαμοθράκη", σημείωσε ο Φώτης Καραλίδης. 
Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης, σύμφωνα με τον κο Καραλίδη αλλά και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλη, είναι το κέντρο υγείας και η κινητή μονάδα, καθώς αυτό το διάστημα δεν υπάρχει αξιόπιστη δομή υγείας στο νησί, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους για τους κατοίκους. 


"Η δική μας μονάδα θα μπορούσε να είναι εκεί την επόμενη μέρα, γιατί δεν πήγε; Δώσαμε την κινητή μονάδα στους μετανάστες στην Καβάλα και χάλασε και τώρα δεν είχαμε να δώσουμε στη Σαμοθράκη", διερωτήθηκε ο κος Καραλίδης.


"Δύο είναι τα πιο σοβαρά ζητήματα. Κέντρο υγείας και κινητή μονάδα. Δε μπορεί να πάει μετά από ένα μήνα η κινητή μονάδα στο νησί, κι εμείς να περιμένουμε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης! Θα ετοιμάσουμε πρόταση, ώστε να αξιοποιήσουμε όσες δυνατότητες υπάρχουν για χρηματοδότηση μέσω ΕΕ και μέσα από τα ταμειακά της Περιφέρειας; Πρέπει να βρούμε άμεσα κονδύλια. Πρέπει να διεκδικήσουμε", τόνισε κατηγορηματικά ο κος Τρέλλης. 


ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Τέλος, μήνυμα συμπαράστασης για την καταστροφή της Σαμοθράκης κοινοποίησε μέσω επιστολής στον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δηλώνει τη λύπη του για τα τραγικά συμβάντα στο νησί και ότι το συμπεριλαμβάνει στις προσευχές του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν