ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΟ 2017

Βραβείο για τον δάσκαλο που επένδυσε στην προσέγγιση χριστιανών και μουσουλμάνων μαθητών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βράβευση
Unesco
παιδαγωγικά

Ο Νίκος Καμέας, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής είναι ένας από τους δέκα εκπαιδευτικούς, ο μοναδικός από σχολεία της Θράκης που βραβεύει η UNESCO 


Δάσκαλος στο μειονοτικό σχολείο Γλαύκης είναι σήμερα ο κος Καμέας, όμως το καινοτόμο πρόγραμμα το ξεκίνησε όταν ακόμα υπηρετούσε στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Μύκης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο καλύτερος τρόπος να φέρεις κοντά δύο ομάδες είναι οι κοινές δραστηριότητες. Αυτόν τον τρόπο επέλεξαν εκπαιδευτικοί προκειμένου να φέρουν κοντά μαθητές δημόσιου και μειονοτικού σχολείου της Ξάνθης. Ανάμεσά τους ο Νίκος Καμέας, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής ένας από τους δέκα εκπαιδευτικούς, ο μοναδικός από σχολεία της Θράκης που βραβεύει η UNESCO. Πρόκειται για έναν από τους δέκα επιτυχόντες των βραβείων εκπαιδευτικής προσφοράς για το έτος 2017. 


Δάσκαλος στο μειονοτικό σχολείο Γλαύκης είναι σήμερα ο κος Καμέας, όμως αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα το ξεκίνησε όταν ακόμα υπηρετούσε στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Μύκης. Ο "Χ" είχε την ευκαιρία το 2015 να καταγράψει με ρεπορτάζ του μία από τις δράσεις που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αυτού. Τότε είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε με τον εκπαιδευτικό κο Καμέα. Μία ομάδα εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων ξεκίνησε τη συνεργασία από το σχολικό έτος 2013 - 2014, με όλο αυτό το εγχείρημα να εξελίσσεται για μία τριετία επάνω σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας ήταν η βιωματική κατανόηση της ευρωπαϊκής ιδέας των λαών και της συναδέλφωσης από τους μαθητές. Ο δεύτερος άξονας ήταν η προσέγγιση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μαθητών μέσα από δραστηριότητες αρεστές και ευχάριστες για τα παιδιά. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι έγινε σύμπραξη τριών σχολείων, του δημοτικού σχολείου Διομήδειας, του 7ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης και του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Μύκης. 


Ψηφιακές δράσεις, αθλητικές δράσεις, κοινές εκδρομές, πραγματοποιήθηκαν στην προσπάθεια προσέγγισης μαθητών μειονοτικού και δημοσίων σχολείων. Μία τέτοια κοινή εκδρομή είχε καταγράψει τον Απρίλιο του 2015 ο "Χ". Τότε μαθητές από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Μύκης και το 7ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους. Ξεναγήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο, στο γήπεδο του στίβου, στο κολυμβητήριο.

Είδαν τους χώρους όπου αθλούνται και κάνουν τα μαθήματά τους οι φοιτητές του πανεπιστημίου και γνώρισαν παράλληλα και κάποιους από τους καθηγητές που τους διδάσκουν. «Στην αρχή της σχολικής χρονιάς σκεφτήκαμε ότι τα παιδιά θα έρθουν κοντά θα γνωριστούν μόνο εάν πραγματικά κάνουν κάτι μαζί, μία κοινή δράση», μας έλεγε τότε η Σμαράγδα Καρασιμοπούλου εκπαιδευτικός στο 7ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης.

Η ίδια μαζί με τον καθηγητή φυσικής αγωγής του μειονοτικού σχολείου Μύκης Νίκο Καμέα, διοργάνωσαν την εκδρομή. «Το σκεπτικό ήταν να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά από τον ορεινό όγκο, με τα παιδιά της πόλης, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ανταλλάξουν απόψεις, να παίξουν μαζί, να μοιραστούν την χαρά του παιχνιδιού και να αισθανθεί το ένα παιδί πιο κοντά στο άλλο, παρά τη χιλιομετρική απόσταση που τα χωρίζει», έλεγε τότε ο κ. Καμέας.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO
Η προσέγγιση μαθητών του δημόσιου και μειονοτικού σχολείου αξιολογήθηκε και τελικά βραβεύεται από την UNESCO στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού Νίκου Καμέα που έθεσε υποψηφιότητα. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και τα μέλη της επιτροπής των βραβείων σε μήνυμά τους ευχαριστούν όλους τους εκπαιδευτικούς, που έθεσαν υποψηφιότητα και να συγχαρούν τους επιτυχόντες, στους οποίους θα απονεμηθούν τα Βραβεία εκπαιδευτικής προσφοράς για το έτος 2017. "Ευχόμαστε να συνεχίσετε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο σας, που εμπνέει τους μαθητές και διαμορφώνει τους αυριανούς υπεύθυνους και δημιουργικούς πολίτες", τονίζουν στο μήνυμα. 


Ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών στους οποίους θα απονεμηθούν τα βραβεία εκπαιδευτικής προσφοράς σε παραμεθόριες περιοχές για το έτος 2017: Ιωάννα Δρούτσα, Νικόλαος Καμέας, Σπυρίδων Κυριαζίδης, Ευτέρπη Λάζου, Γεωργία Πάνου, Στυλιανή Παπανικολάου, Στυλιανός Σακελλαρίου, Κωνσταντίνος Ταλαμπίρης, Αικατερίνη Τσιλεπώνη, Ξανθή Χουλιάρα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν