fbpx «Βούλιαξε» ξανά ο Ήφαιστος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

«Βούλιαξε» ξανά ο Ήφαιστος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Ήφαιστος
Γκαράνης Γιάννης

Έτοιμες οι μελέτες του Δ. Κομοτηνής για τριπλή παρέμβαση στον οικισμό

Την «γλύτωσε» η Κομοτηνή με μερικές πτώσεις δέντρων και κλαδιών

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί η Κομοτηνή να «γλύτωσε» από την χθεσινή κακοκαιρία χωρίς σοβαρά προβλήματα, πλην όμως τα πλημμυρικά φαινόμενα έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στον οικισμό Ηφαίστου, με κατοίκους του οικισμού να εκφράζουν παράπονα προς τον «Χ», ζητώντας λύσεις κι όχι θεωρίες.

«Μπήκαν νερά στα σπίτια» είπε στον «Χ» κάτοικος του οικισμού, που είδε για μία ακόμη φορά υπόγεια και ισόγεια να γεμίζουν νερά και αρκετούς δρόμους μέσα στον οικισμό να «βουλιάζουν». «Κάθε φορά που βρέχει, ο οικισμός αυτά παθαίνει. Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει έξω. Κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζουμε», πρόσθεσε άλλος κάτοικος. Οι διαμένοντες στον Ήφαιστο αναμένεται να συναντηθούν ξανά με τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να θέσουν τα θέματα που τους απασχολούν.

Έτοιμες οι μελέτες, θα γίνει το έργο;
Μιλώντας στον «Χ», ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης αρχικά σημείωσε πως ένα-ένα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο Κομοτηνής αντιμετωπίζονται. Είπε χαρακτηριστικά: «υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να δούμε ξεχωριστά. Το ίδιο συνέβαινε στο Κικίδιο, που έγινε πλέον αντιπλημμυρικό έργο. Το ίδιο συνέβαινε στο Χάρμανλι και σήμερα μετά από παρέμβαση λειτουργεί κανονικά το αποχετευτικό σύστημα. Το ίδιο συνέβαινε και στο δρόμο της Καρυδιάς και στη Μελέτη».

Στα του οικισμού Ηφαίστου τώρα, ο δήμαρχος πληροφόρησε πως ο οικισμός είναι στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, «για να υπάρξει καινούργιο αποχετευτικό σύστημα σε όλο τον οικισμό». Όπως σημείωσε πιο αναλυτικά «έχουμε μία μελέτη που περιμένουμε να ενταχθεί σε πρόγραμμα κι αφορά τον Ήφαιστο και περιλαμβάνει αποχετευτικό σύστημα, ύδρευση και ακάθαρτα. Είναι έργα που θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον ενταχθούν. Οι μελέτες είναι ώριμες και περιμένουμε να ανοίξουν προσκλήσεις».

Αίτημα Γραβάνη για «αντιπλημμυρική» συνεδρίαση
Στον απόηχο των πλημμυρικών φαινομένων που καταγράφηκαν προ βδομάδας στην Κομοτηνή, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής το βράδυ της Δευτέρας 12/10 ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης ζήτησε ειδική συνεδρίαση για τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ανέδειξαν για ακόμη μία φορά το μέγεθος του προβλήματος και την αδυναμία αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την ένταση αυτών και η Σύμπραξη Προοπτικής θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των οικισμών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πτώσεις δέντρων στην πόλη
Χθες, πάντως, οι Κομοτηναίοι δεν έγιναν μάρτυρες των πλημμυρικών φαινομένων που καταγράψαμε προ εβδομάδας, πλην όμως οι δυνατές ριπές των ανέμων οδήγησαν σε πτώσεις δέντρων. Μεταξύ λιγότερο σοβαρών περιστατικών, καταγράφηκε πτώση κορμού δέντρου σε αυτοκίνητο εντός Κομοτηνής, καθώς και πτώση του μεγάλου δέντρου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν μαθητές ή εκπαιδευτικοί στο προαύλιο κι έτσι αποφεύχθηκαν ατυχήματα. Συνεργεία της πυροσβεστικής, του δήμου κι εθελοντές απομάκρυναν γρήγορα το δέντρο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ