ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΓΡΑΤΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ 2018

Βιβλίo ντόπιων συνταγών ετοιμάζουν στην Γρατινή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γρατινή
Μορφωτικός Σύλλογος Γρατινής

Δια χειρός των γυναικών του χωριού, όπως μάθαμε στην εκδήλωση του πολιτιστικού μορφωτικού εξωραϊστικού συλλόγου Γρατινής "Ο Γρατίνος"

"Να παραμείνει η μαγειρική παράδοση του τόπου", μας λέει ο πρόεδρος Δ. Θεοδωρίδης

Διονύσης Βοργιάς

Βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές με άρωμα Γρατινής, ετοιμάζουν στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Κομοτηνής, όπως μάθαμε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Γρατινομαγειρέματα" το απόγευμα της Πέμπτης 2 Αυγούστου. Στο πλαίσιο των Γρατίναιων 2018, μαγείρισσες από την περιοχή μαγείρεψαν και μας φίλεψαν παραδοσιακά φαγητά της περιοχής, σε ένα όμορφο τοπίο στα "Πλατανάκια" της Γρατινής που πριν χρόνια τώρα έχουν "αναμορφωθεί" μέσω leader.

Τα Γρατίναια όπως κάθε χρόνο διοργανώνει ο πολιτιστικός μορφωτικός εξωραϊστικός σύλλογος Γρατινής Δήμου Κομοτηνής "Ο Γρατίνος". Ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Θεοδωρίδης μας μιλάει για την προσπάθεια να αναδειχθεί η μαγειρική του τόπου. "Σκοπός μας είναι φέτος να ξεκινήσουμε την καταγραφή των συνταγών, ώστε να εκδώσουμε ένα βιβλίων παραδοσιακών συνταγών Γρατινής, το οποίο θέλουμε κάθε χρόνο να το εμπλουτίζουμε με περισσότερες συνταγές. Σκοπός είναι μέσα από αυτό το βιβλίο να παραμείνει η μαγειρική παράδοση και να μεταλαμπαδευτεί στην επόμενη γενιά", εξηγεί και προσθέτει πως "η Γρατινή είναι ένα παλιό χωριό με πολλές δικές του συνταγές και ονομασίες".

Στο πλαίσιο των φετινών Γρατινομαγειρεμάτων περίπου είκοσι παραδοσιακές συνταγές παρουσιάστηκαν από περίπου δέκα μαγείρισσες, κι αυτός ήταν, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος "ένας τρόπος για να μαζευτούν οι άνθρωποι του χωριού, όσοι έχουν παραμείνει στην περιοχή, για να δώσουμε και ζωή στο χωριό μας. Την ίδια ώρα τα παιδιά γνωρίζουν την παράδοση του χωριού και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, γι' αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε τα διάφορα όμορφα σημεία της περιοχή μας".

Αναβλήθηκε το γλέντι, κανονικά οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις Γρατίναια 2018 φέτος ξεκίνησαν με το "αριστερό", γιατί το καθιερωμένο γλέντι, λόγω του βροχερού καιρού αναβλήθηκε. "Φέτος ξεκινήσαμε λίγο στραβά, γιατί δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό. Έτσι, αναβλήθηκε η μεγάλη μας εκδήλωση, αλλά επαναπρογραμματίστηκε για τις 17 Αυγούστου", εξηγεί ο πρόεδρος. 

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει πάλι ο κος Θεοδωρίδης, "οι υπόλοιπες εκδηλώσεις γίνονται κανονικά όπως είχαν προγραμματιστεί". Έτσι την Τρίτη στο δημοτικό σχολείο έγινε η προβολή θερινού σινεμά, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης ο Αύγουστος μπήκε με μπάσκετ και συγκεκριμένα με το τουρνουά 3on3 στο δημοτικό γήπεδο της περιοχής. Σειρά είχαν την Πέμπτη τα Γρατινομαγειρέματα στα Πλατανάκια και την Παρασκευή ένα river party με τον dj Gregory επίσης στα Πλατανάκια. Τέλος, για σήμερα Σάββατο και ώρα 20:30 το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί παιχνίδια με κλόουν στην πλατεία Γρατινής. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται σε διαφορετικό μέρος, για να αναδειχθούν οι ομορφιές του τόπου.

Χρήματα για πυρόπληκτους
Άξιο αναφοράς είναι πως, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος, "από την ανακοίνωση του τραγικού συμβάντος (σ.σ. φονικές πυρκαγιές Αν. Αττικής), πήραμε ως ΔΣ μία απόφαση, να δώσουμε μέρος των εσόδων από το γλέντι μας, όπως και θα γίνει τελικά στη νέα ημερομηνία". Επίσης, κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων λειτουργεί κουμπαράς ως έρανος για τους πυρόπληκτους, ενώ, καταληκτικά, το ερχόμενο διάστημα - σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους της περιοχής - θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο Σισμανόγλειο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η απόφαση για συνεργασία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιφέρεια ΑΜΘ, της Φελίνας Καζάκου επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Κομοτηνής, με τον  Χριστόδουλο Τοψίδη,