ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Βήματα για να μην γίνει η Κομοτηνή "σκουπιδότοπος"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορρίμματα
Σκουπίδια

Μέχρι σήμερα στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Κομοτηνή συγκεντρώνονται τα σκουπίδια από Ροδόπη αλλά και Έβρο

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης σχολιάζουν την κατάσταση

Πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα για να μην γεμίσει ο ΧΥΤΑ της Κομοτηνής σε βάθος διετίας

 

Διονύσης Βοργιάς

Προκηρύχθηκε η δημοπράτηση της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας μη επικίνδυνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης) με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 8η Μάιου 2018. Αυτό έγινε γνωστό από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Πρόκειται για το πρώτο από τα 15 μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.


Τί όμως είναι αυτό το έργο, γιατί έχει άμεση σχέση με την Κομοτηνή και ποιές είναι οι παγίδες που ακόμη υπάρχουν; Πολύ απλά, πρόκειται για τον χώρο όπου θα πηγαίνουν τα απορρίμματα Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης Έβρου (συνολικά απορρίμματα 200.000 κατοίκων). Εκεί, θα γίνεται η κατάλληλη διαχείριση ώστε αφενός να μην κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα λόγω μη εφαρμογής των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου να γίνεται η περιβαλλοντικά σωστή διαχείρισης των αποβλήτων. Η μέγιστη τιμή εισόδου στη Μονάδα προϋπολογίζεται σε 39,65 ευρώ/τόνο. 


Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στην Μονάδα θα είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους καφέ κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι, θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης)  και εθνικούς πόρους με 20,3 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου οκτώ εκατομμύρια θα διαθέσει ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για πενταετή λειτουργία της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης.

Η σχετική διακήρυξη της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης και πενταετούς λειτουργίας του έργου, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 28.214.384,16 ευρώ πλέον ΦΠΑ, προβλέπει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.


Γ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: "ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΧΥΤΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ"
Ως "μία πολύ θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο Γιώργος Πετρίδης την είδηση, και σημειώνει ότι "γι' αυτό το λόγο δέχθηκα να συμμετάσχω στο συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ για να συμβάλω κι εγώ στην επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών. Βεβαίως, το αποτέλεσμα αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει κυρίως με την καλή συνεργασία της ΔΙΑΑΜΑΘ και του Δήμου Αλεξανδρούπολης".
Η θετική εξέλιξη όμως δεν σημαίνει ότι τα πάντα λύθηκαν, καθώς αν δεν τηρηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα, σε βάθος διετίας μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων και προ ενός ...σκουπιδότοπου.

Ο κος Πετρίδης εξηγεί: "Όσο πιο γρήγοροι είναι οι χρόνοι, τόσο καλύτερο για μας, γιατί στον ΧΥΤΑ (Κομοτηνής) η επιβάρυνσή του προχωράει με αλματώδη ρυθμό με τα σκουπίδια της Ροδόπης αλλά και του Έβρου. Σε ενάμιση με δύο χρόνια ο ΧΥΤΑ θα έχει φτάσει στα όριά του, ελπίζουμε όμως μέχρι τότε να έχουν κυλήσει όλα ομαλά και να προλάβουμε. Θεωρητικά είμαστε στα όρια, δηλαδή με το που καλυφθεί η Ροδόπη, θα ξεκινήσει η Αλεξανδρούπολη, αλλά αν στραβώσει κάπου η υπόθεση της ΜΕΑ τότε θα έχουμε προβλήματα στη Ροδόπη". 


Ο δήμαρχος εξηγεί κι ένα πρόσθετο στοιχείο, τί θα συμβεί δηλαδή με τα δημοτικά τέλη. "Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεχόμαστε τα σκουπίδια όχι μόνο της Ροδόπης αλλά και του Έβρου, είναι θετικό για τους δημότες της Κομοτηνής, γιατί έχουμε χαμηλότερη κατά τόνο επιβάρυνση, άρα έχουμε λιγότερα δημοτικά τέλη. Φυσικά, όταν θα αρχίσουν να μεταφέρονται τα δικά μας στην Αλεξανδρούπολη, αυτό το προνόμιο θα πάψει. Όμως, ούτως ή άλλως, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, το κόστος ανά τόνο, για όλους τους δημότες της Περιφέρειας, θα είναι πιο υψηλό. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά, γιατί κάποια στιγμή θα επιβληθούν πρόστιμα - για μη τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων - κι έτσι ή θα πληρώνει ο δημότης το πρόστιμο ή την ολοκληρωμένη διαχείριση", αναφέρει.


Β. ΛΑΜΠΑΚΗΣ: "Η ΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ"
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έγκριση του έργου εμφανίστηκε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης. Όπως είπε "η ΜΕΑ είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στο δήμο Αλεξανδρούπολης, από τότε που αυτός δημιουργήθηκε".


"Η ΜΕΑ είναι πολιτισμός" σχολίασε σε άλλο σημείο, εξηγώντας πως όταν μία δημοτική αρχή καταφέρει να διαχειριστεί τα απορρίμματα του Δήμου, τότε προάγει τον πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας. Οι προσφορές για την κατασκευή της Μονάδας θα ανοιχτούν στις 14 Μαΐου "ημέρα σημαδιακή, αφού γιορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης", όπως είπε ο κος Λαμπάκης και σε τρεις με τέσσερις μήνες θα αρχίσει η κατασκευή της, εφόσον βέβαια δεν προκύψει κάποιο σοβαρό νομικό πρόβλημα με ενστάσεις κλπ.


Από κει και πέρα, ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε 24 μήνες, δηλαδή με λίγα λόγια τα γρανάζια της ΜΕΑ θα αρχίσουν να λειτουργούν το 2021. Επομένως, και μόνο από το χρονοδιάγραμμα, καταλαβαίνουμε ότι σε δύο χρόνια - ακόμη κι αν όλες οι προθεσμίες τηρηθούν κατά γράμμα - ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής θα περάσει κάποιους ...δύσκολους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε στην κανονικότητα της πλήρους λειτουργίας της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά,  που οδηγήθηκε αναγκαστικά βέβαια εκ των πραγμάτων με τη διαμάχη που είχε με τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, αλλά και το άδειασμα του πρωθυπουργ