ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 17 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ "ΣΤΟΛΙΔΙ" ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τσανάκλειος: Αποκτά ξανά "ζωή"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσανάκλειος
Δήμος Κομοτηνής

Πολυχώρος ακαδημαϊκών εκδηλώσεων και αναψυχής, με θέατρο, καφετέρια, βιβλιοθήκη. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με την κατασκευαστική εταιρεία να δηλώνει έτοιμη να το παραδώσει
 

Διονύσης Βοργιάς

Ένα έργο πολλών χρόνων, φαίνεται πως σιγά-σιγά φτάνει στην υλοποίησή του. Το κτίριο Νέστορος Τσανακλή, γνωστό ως παλιά Πρυτανεία για πολλούς, την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται προσωρινά στο δήμο Κομοτηνής.


Πρόκειται για ένα κτίριο "στολίδι", το οποίο βρίσκεται χρόνια αναξιοποίητο στο κέντρο της Κομοτηνής, όμως εντός του 2018 αναμένουμε να έχει ξανά "ζωή". Υπενθυμίζουμε πως το έργο είχε περάσει από "χίλια κύματα" αναφορικά με τη χρηματοδότησή του, όμως εδώ κι ένα χρόνο περίπου οι εργασίες πήραν ξανά φρενήρεις ρυθμούς και το κτίριο έχει πάρει μορφή. Καθότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω Δημοσίων Επενδύσεων, δεν τίθεται θέμα να μπει "φρένο" την τελευταία στιγμή, άρα διατηρούμε αισιοδοξία πως όλες οι περιπέτειες ανήκουν στο παρελθόν. 


Το μόνο που απομένει είναι ο εσωτερικός εξοπλισμός με έπιπλα, τεχνολογία και πρώτες ύλες, εργασίες που έχουν δημοπρατηθεί και θα τις αναμένουμε στο προσεχές διάστημα. Παράλληλα, ο εξωτερικός χώρος, όπως προδίδουν οι εικόνες είναι σχεδόν 100% έτοιμος. Εκεί, μάλιστα, θα στεγαστεί υπαίθριο θεατράκι, ενώ στη νότια πλευρά θα λειτουργήσει αναψυκτήριο με όμορφα τραπεζάκια, το οποίο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο στο κοινό. Παράλληλα, ο φωτισμός έχει ήδη τοποθετηθεί, ενώ αναμένονται κάποιες εργασίες ώστε να αναδειχθούν μικρές "εστίες" πρασίνου. 


Για να μην ξεχνάμε, υπενθυμίζουμε πως ο Νέστορας Τσανακλής γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1841 από μικροαστική οικογένεια. Τότε, η Κομοτηνή είχε 10-12 χιλιάδες κατοίκους. Δεκαπέντε ετών ο Τσανακλής ξενιτεύτηκε στην Αίγυπτο όπου έγινε βιομήχανος με το εμπόριο καπνού και τσιγάρων.


Ο άντρας δεν ξέχασε τον τόπο του. Το 1859 ...φέρνει καπνό και εργάτες από την Θράκη και ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στο Σουέζ. Γυρίζει στην Κομοτηνή το 1859! Με δαπάνες του Τσανακλή το διάστημα 1906-1907 ανοικοδομήθηκε η Τσανάκλειος Σχολή και λειτούργησε πρώτη φορά το 1908 με την μεταφορά της Αστικής Σχολής Αρρένων (Αρρεναγωγείο ή Σχολαρχείον). Το κτίριο κόστισε 10.000 Οθωμανικές χρυσές λίρες και για την συντήρηση και μισθοδοσία του σχολείου ο Τσανακλής διέθετε κάθε χρόνο 300 χρυσές λίρες.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΥ
Επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2014-2020


Τίτλος έργου: Αξιοποίηση - ανακαίνιση του κτιρίου Νέστορος Τσανακλή 


Φορέας υλοποίησης: δήμος Κομοτηνής


Προϋπολογισμός: 2.490.000 ευρώ (με τη συγχρηματοδότηση ΕΕ και Ελλάδας)
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αεικίνητος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς,  γνώστης  βέβαια των προβλημάτων της αγοράς, με δυναμική παρουσία, αλλά και σκληρός διαπραγματευτής για τα προβλήματα των επαγγελματιών, σε κεντρικό επίπεδο

Ημερολόγιο