ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 20 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΜΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Τούρκος πρωθυπουργός: Διακριτικά στην Κομοτηνή, φιέστα στο Λύκειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπιναλί Γιλντιρίμ
Επίσκεψη

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο ιφτάρ για να υποδεχτούν τον κο Γιλντιρίμ με χειροκροτήματα και τα κινητά ανά χείρας για να αποθανατίσουν την άφιξη του 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Επίσκεψη με δύο όψεις είναι αυτή που πραγματοποίησε χθες στη Ροδόπη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Εμφανίστηκε διακριτικός στις επαφές του στην Κομοτηνή, αποφεύγοντας να επισκεφτεί καταργημένους συλλόγους και έδρες ψευτομουφτήδων ακόμα και την εταιρεία του Λεβέντ Σαδίκ, όμως η πραγματική φιέστα προς τιμήν του στήθηκε στο Λύκειο Ροδόπης.

Για περισσότερους από 5.000 συγκεντρωμένους κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες για το γεύμα που διοργανώθηκε στο Λύκειο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουνίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την σύζυγό του Σεμιχά κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, στο ιφτάρ που διοργάνωσαν η άτυπη συμβουλευτική επιτροπή της μειονότητας και ο Δήμος Αρριανών. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει μέρες πριν, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει να θυμάται την υποδοχή που του επεφύλαξαν στη Θράκη. Τα συμπεράσματα εξάγονται αβίαστα από την θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν μουσουλμάνοι πολίτες της περιοχής τον Τούρκο πρωθυπουργό με χειροκροτήματα, με τα κινητά ανά χείρας να προσπαθούν να αποθανατίσουν την άφιξη του κου Γιλντιρίμ. Με ένα πανό αναρτημένο στην τουρκική γλώσσα και δυνατή μουσική έγινε η υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργό στο Λυκείο, παρουσία πολλών αυτοδιοικητικών της μειονότητας.  


ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΕΩΣ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, άλλαξε αρκετές φορές την ατζέντα των συναντήσεων του, και εν τέλει αφίχθη περί τις 18.45 το απόγευμα χθες στην Κομοτηνή, κατευθείαν από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Η πρώτη που επίσκεψη στην πόλη μας δεν ήταν στο προξενείο και τον Τούρκο πρόξενο όπως ήταν το καθορισμένο πρόγραμμα, αλλά επισκέφτηκε το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου.


Μιλώντας στους πιστούς, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα. "Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλ. Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» ανέφερε και συνέχισε: "Πέρα από τα χαιρετίσματά του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα.

Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας".


Τον κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, τον συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι και αναφέρθηκε στην "πολύ καλή συζήτηση" που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο. Τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και προσέθεσε: "Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μας δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο".
Ακολούθως ο κ. Γιλντιρίμ μετέβη στο τουρκικό προξενείο της περιοχής, όπου είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το ιφτάρ, το δείπνο στο πλαίσιο του Ραμαζανιού. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ιφτάρ στο Λύκειο στην αυριανή έκδοση του "Χ". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προετοιμασμένοι  με φακέλους και τα σχετικά υπομνήματα ήταν όλοι,  όσοι συνάντησαν τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και ιδιαίτερα ο δήμαρχος Κομοτηνής,  αλλά και ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών.