ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ

Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών: Οι πρώτοι 37 απέκτησαν πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ορκωμοσία
Τμήμα Παρευξεινίων

Παρών ο μητροπολίτης, η Αντριάνα Μουτσοχασάναϊ από την Καβάλα ανέγνωσε τον όρκο

Αποχώρησε από την τελετή δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η πρόεδρος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσους δεν τηρούν τους κανόνες

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το κατώφλι προς την κοινωνία και τις απαιτήσεις της, με το πτυχίο ανά χείρας, διαβαίνουν 68 απόφοιτοι του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ. Ορκίστηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής Κομοτηνής, σε μία τελετή με απρόοπτα, αλλά και καλές ειδήσεις για τους αποφοίτους. 

Με λόγια καρδιάς απευθύνθηκε σε αποφοίτους, γονείς αυτών και συγγενείς, η πρόεδρος του τμήματος Μαρία Δημάση. "Τελειώσατε με επιτυχία τις προπτυχιακές σας σπουδές και είναι μία ημέρα χαράς για εσάς, αλλά και τους γονείς σας που είδαν τους αγώνες, τους κόπους και την στήριξή τους να καρποφορούν" είπε σε γεμάτο αμφιθέατρο η κα Δημάση, για να μοιραστεί με όλους την είδηση ότι 37 απόφοιτοι του Τμήματος απέκτησαν ήδη το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να διδάξουν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους ή ακόμη και να ανοίξουν δικό τους φροντιστήριο.

Ανάμεσα στους χθεσινούς 68 αποφοίτους υπάρχουν επίσης κάποιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν άμεσα το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας. Επίσης στη διάρκεια της τελετής έγινε γνωστό ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα μπορούν να διδάξουν σε όλες τις δομές Διά Βίου Μάθησης των Δήμων της χώρας, συμμετέχοντας στις προκηρύξεις του ΙΝΕΔΕΒΙΜ.  Καταληκτικά η πρόεδρος κάλεσε τους αποφοίτους να διατηρούν επαφή με το Τμήμα και με δομές του, όπως ο "Ρωσικός Κόσμος" προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες και άρα καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. 

Για τους αποφοίτους του τμήματος που διαπρέπουν και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, μίλησε ο αν. πρόεδρος Ηλίας Πετρόπουλος. Αναφέρθηκε στα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργεί το Τμήμα και διαβεβαίωσε τη στήριξη των διδασκόντων σε όσους επιλέγουν να ακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό και διδακτορικό. 

Η Κομοτηνή πάντα θα είναι μία ανοιχτή αγκαλιά για εσάς, είπε στους 68 απόφοιτους του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας κατόπιν πρόσκλησης που δέχτηκε από τη διοίκηση του τμήματος. Η Αντριάνα Μουτσοχασάναϊ από την Καβάλα ανέγνωσε τον όρκο με βαθμό 9,4 και επανέλαβαν οι συμφοιτητές της. 


Γιατί αποχώρησε η πρόεδρος του Τμήματος 
Πάντως λίγο πριν την ολοκλήρωση της τελετής συνέβη το γεγονός της αποχώρησης της προέδρου του Τμήματος Μαρίας Δημάση. Της αποχώρησης είχε προηγηθεί μία ξεκάθαρη δήλωση περί τήρησης των κανόνων της τελετής. Συγκεκριμένα πριν αρχίσουν οι απόφοιτοι να παραλαμβάνουν τα πτυχία τους, η γραμματέας του Τμήματος ζήτησε από φίλους και συγγενείς να μην ρίξουν εντός της αίθουσας κομφέτι, καθότι η καθαριότητά τους είναι δύσκολη και επειδή αμέσως μετά την τελετή στο αμφιθέατρο θα γινόταν μάθημα για τους φοιτητές τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης.

Επίσης ζήτησε σεβασμό στην τελετή, ώστε να μπορέσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι να παρακολουθήσουν τη στιγμή που αγαπημένα τους πρόσωπα παραλαμβάνουν το πτυχίο. Δεν πρόλαβε να τελειώσει την παράκλησή της και ήδη κάποιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν κόρνες. Παρενέβη τότε η κα Δημάση και παρακάλεσε για μία ακόμη φορά για την τήρηση των κανόνων. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε και έτσι δέκα λεπτά πριν το τέλος αποφάσισε να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την τελετή ολοκλήρωσαν διοικητικά στελέχη του Τμήματος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο κύβος ερρίφθη για τη συνεργασία των παρατάξεων «Περιφερειακή Αναγέννηση» του νέου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του  Κωστή Σιμιτζή επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση»,  για την επόμενη διοίκη