ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
3.500 ΕΥΡΩ ΑΠΕΣΠΑΣΕ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τίτλοι τέλους σε μία χρόνια διαμάχη μεταξύ πρώην δήμου Αιγείρου και ιδιώτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολίτες
Αίγειρος
Δήμος Κομοτηνής

Εξαγοράστηκε αγροτεμάχιο πρόσβασης στα νεκροταφεία της τοπικής κοινότητας Μελέτης, έναντι 3.500 ευρώ

Διονύσης Βοργιάς

"Συμφωνία αντρών" την οποία δεν τήρησε ο τέως δήμος Αιγείρου, ήρθε να αποκαταστήσει μία και καλή, ο καλλικρατικός δήμος Κομοτηνής, στα τέλη Νοεμβρίου του 2017.


Το 2006 ήταν που ο ιδιοκτήτης ενός αγροτεμάχιου συνολικής έκτασης 1.662,54 τ.μ. εφαπτόμενης με τα νεκροταφεία Μελέτης, Στέφανος Κουσάρης, συμφωνούσε με τον δήμο Αιγείρου στην παραχώρηση τμήματος της εν λόγω έκτασης, με αντάλλαγμα άλλη έκταση στο δήμο Αιγείρου. Παρόλα αυτά, το αντάλλαγμα ...ποτέ δεν εδόθη, και ο δήμος Κομοτηνής κλήθηκε να πληρώσει τα "σπασμένα" μετά δεκαετίας, δίνοντας τίτλους τέλους σε αυτή τη διαμάχη.


Όπως ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης "η έκταση αυτή δόθηκε από το 2006 με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη Στέφανου Κουσάρη στον τέως δήμο Αιγείρου, μετά από πολλές οχλήσεις των κατοίκων του οικισμού προκειμένου να έχουν προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα στα νεκροταφεία μέσω πύλης εισόδου από την πλευρά αυτή, όπως συμβαίνει και με πλείστα κοιμητήρια τα οποία διαθέτουν πολλές πύλες εισόδου πρόσβασης σε όλη την έκταση εντός του χώρου των κοιμητηρίων". 


Κατόπιν, ο κος Πετρίδης εξήγησε το λόγο που η έκταση που ζητούσε ο ιδιώτης, δε μπορούσε να παραχωρηθεί από τον δήμο Κομοτηνής, όταν αυτός απορρόφησε τον δήμο Αιγείρου. "Περαιτέρω συμφωνήθηκε η έκταση αυτή να ανταλλαγεί με άλλη έκταση του Δήμου Αιγείρου που βρίσκεται στην Αμβροσία 3 στρεμμάτων, συμφωνία όμως που δεν προχώρησε μέχρι και 31-12-2010 που υφίστατο ο Δήμος Αιγείρου, καθότι από 1-01-2011 περιήλθε στο Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος δεν μπορούσε πλέον να προβεί σε ανταλλαγή των εκτάσεων, λόγω του ότι η περιοχή της Αμβροσίας κατά τις διατάξεις του Καλλικράτη υπήχθη στο Δήμο Ιάσμου", είπε ο δήμαρχος.


Θέλοντας να δώσει τέλος σε αυτή τη διαμάχη, ο κος Πετρίδης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει ομόφωνα το ποσό των 3.500 ευρώ, το οποίο και πιστώθηκε στον δικαιούχο. 


Αναλυτικά, είπε τα παρακάτω: "Ο Δήμος Κομοτηνής εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατέχει και να νέμεται την έκταση αυτή. Επειδή δε η ατομική ιδιοκτησία ως γνωστόν προστατεύεται από το ίδιο το σύνταγμα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απ’ ευθείας αγορά κρίνοντάς το μοναδικό και κατάλληλο για την εξυπηρέτηση του δημοτικού συμφέροντος.


Η Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων του Δήμου καθόρισε το ύψος του τιμήματος στα 1.226,81€. Σημειώνουμε ότι ο πωλητής Στέφανος Κουσάρης γνωστοποιεί στο Δήμο ότι δεν συναινεί στην τιμή αυτή και αιτείται για την εξαγορά το ποσό των 4.000€.


Η Τεχνική Υπηρεσία με το απαντητικό έγγραφο κοστολόγησε το κόστος αποκατάστασης με έκπτωση από 35% - 40% από 2.179,78€ έως 2.361,53€.


Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή θεωρώ ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τον πωλητή διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου άλλως η μη συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος να υποστεί διπλή ζημία α) το κόστος αποκατάστασης ήτοι ποσό 2.300€ και β) τη μη προσβασιμότητα των κατοίκων του οικισμού αλλά και την εξυπηρέτησή τους ώστε να εισέρχονται και να εξέρχονται στα νεκροταφεία από την πλευρά αυτή προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως καθορισθεί το τίμημα εξαγοράς στο ποσό των 3.500€, που αντιστοιχεί στο ποσό της αντικειμενικής αξίας συν το κόστος αποκατάστασης".  


Εκ μέρους του πατέρα του, παρέστη στο δημοτικό συμβούλιο ο υιός του κος Κουσάρης, ο οποίος και αποδέχθηκε - αν και με μικρή επιφύλαξη, όπως την χαρακτήρισε - το ποσό των 3.500 ευρώ. 


Στη συζήτηση επενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος της Κοινωνίας Πολιτών Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος διερωτήθηκε "γιατί δεν γίνεται τροποποίηση τοπογραφικής", για να λάβει την απάντηση του δημάρχου ότι "επτά χρόνια παλεύουμε γι' αυτό".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα