ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΘΡΑΚΗΣ 2018

Την κρατική ορχήστρα Β. Ελλάδος απόλαυσε το κοινό της Κομοτηνής!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φεστιβάλ Κιθάρας
Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης
ΔΚΕΠΠΑΚ

Μία συναυλία που περιελάμβανε τα πάντα, ακόμη και θρακιώτικα ακούσματα, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό εντελώς δωρεάν

Διονύσης Βοργιάς

Με τον πιο ιδανικό τρόπο ολοκληρώθηκαν τα συναυλιακά δρώμενα του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης 2018. Για πέμπτη χρονιά, ο κιθαριστικός παλμός "χτύπησε" στην Κομοτηνή, εδώ όπου ήρθαν κορυφαία ονόματα της κιθάρας από Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία. Η διοργάνωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής κέρδισε το στοίχημα, προσφέροντας στο κοινό της Κομοτηνής - κι όχι μόνο - εντελώς δωρεάν ποιοτικές συναυλίες εγχόρδων που δύσκολα ανεβαίνουν σε επαρχίες. 


Η τελευταία συναυλία ήταν δικαίως αυτή που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο, μιας που η Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκης) ήρθε στην Κομοτηνή για να ερμηνεύσει μελωδίες παγκοσμίως γνωστές αλλά και ρυθμούς προσαρμοσμένους στην Θράκη, εμπνευσμένους από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Σβυντρίδη. Η συναυλία - που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης - ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Παρασκευής 13 Απριλίου και η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής είχε μεριμνήσει να τοποθετήσει δωρεάν δρομολόγια λεωφορείων από και προς την πανεπιστημιούπολη, με την αφετηρία στις 7 το απόγευμα μπροστά από το Σπαθί Κομοτηνής. Άλλοι με τα λεωφορεία, πολλοί με τα αυτοκίνητά τους, κατέφτασαν στο κεντρικό αμφιθέατρο. 


Το θέαμα που παρουσίασε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ήταν αντάξιο των προσδοκιών και αντάμειψε όλους όσους επέλεξαν να περάσουν το βράδυ της Παρασκευής τους στο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης 2018. Τη διεύθυνση της άρτιας οργανωμένης ορχήστρας είχε ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, ενώ παρούσα ήταν σύσσωμη η Κρατική Ορχήστρα Β. Ελλάδος, μεταξύ τους και σολίστ Ματούλα Χατζή και Γκρέτα Παπά. 


Το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν πλούσιο και ξεκίνησε με Κοντσέρτο για πίκολο σε ντο μείζονα, RV 443 [Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741)] και συνεχίστηκε με μία μεγάλη οπτικοακουστική έκπληξη! Τρεις θρακιώτικους χορούς («Μοιρολόι», «Στο χωρίον Μεταξάδες», «Στέργιος πεισμάνιψι») που είχε συνθέσει ειδικά γι' αυτή τη βραδιά ο Κομοτηναίος Σβυντρίδης και δικαίως έτυχαν του θερμού χειροκροτήματος του κοινού. Η βραδιά συνεχίστηκε με Αντόνιο Βιβάλντι-Κοντσέρτο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 8, RV315 (‘Καλοκαίρι’), από τις ‘Τέσσερις εποχές’ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) - Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 (‘Ηρωική’). Η αυλαία της βραδιάς έπεσε και η Κρατική Ορχήστρα χειροκροτήθηκε από όλους για το υψηλό θέαμα το οποίο πρόσφερε.


Τυπικά, η συναυλία του φεστιβάλ "πέφτει" σήμερα Σάββατο στο Ίδρυμα Παπανικολάου με τον διαγωνισμό συνόλων και τους διαγωνισμούς σολίστ σε κατηγορίες διάφορων ηλικιών. Πρόκειται για το διαγωνιστικό - και όχι συναυλιακό - μέρος του φεστιβάλ, που δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να διακριθούν για τις επιδόσεις τους στην κιθάρα!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αλήθεια αυτή η παλιάς κοπής, παλαιοκομματική και αναχρονιστική επικοινωνιακή πολιτική,  που επιλέγουν τα κόμματα και ενόψει εκλογών κατακλύζουν την περιφέρεια,  με τα στελέχη να μας επισκέπτονται θαρρείς και